A világ digitális megosztottságáról

Tóth Kristóf, 2003. november 22. 19:07
A világ digitálisan alaposan meg van osztva - derül ki egy a napokban nyilvánosságra hozott tanulmányból, vagyis elmondható, hogy míg egyes régiókban az élet minden egyes területét high-tech megoldások uralják, addig más országok ettől még fényévekre vannak.

Az ITU (International Telecommunication Union), vagyis a Nemzetközi Telekommunikációs Szövetség az említett tanulmány kapcsán konkrétan azt vizsgálta meg, hogy 2002-ben milyen volt a világ internetes lefedettsége. A tanulány szerint nem meglepő módon Nyugat-Európában és Ázsiában ma már rendkívül sokan rendelkeznek internet kapcsolattal, ezzel szemben például a mezőgazdaságra épülő afrikai országokban lényegében alig ismerik a világhálót.

A jelentés készítői a világ 178 országát vették górcső alá és megállapították, hogy a 2002-es adatok alapján az észak-európai országok viszik a prímet internethasználat-ügyben, ugyanis a világon Svédországban és Dániában a legnagyobb az internetes penetráció, és Norvégia sem szomorkodhat a maga előkelő ötödik helyezése miatt. Az első tíz helyen ezenkívül olyan országok találhatók, mint például Izland, Dél-Korea, Hollandia, Finnország, Tajvan, illetve a tizedik helyen az Egyesült Államokkal osztozó Kanada. Érdekesség, hogy az Egyesült Királyság csak a lista tizenkettedik helyén szerepel, az viszont már korántsem meglepő, hogy a vizsgált afrikai oszágok a lista utolsó harmincas blokkjában lelhetők fel.

Az ITU szakértői úgy vélik, hogy a világ digitális megosztása sajnos a jövőben is folytatódni fog, vagyis egyre nagyobb lesz a szakadék a fejlett, illetve fejlődő országokban élők telekommunikációs szokásai között. Hasonló jelentést készített egyébként nemrégiben a második legnagyobb PC-s processzorgyártó cég, az Advanced Micro Devices (AMD) is, mely jelentésből többek közt arra is fény derült, hogy a digitális megosztottság a fejlett ipari országokon belül is tapasztalható. A szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy az alacsony internetes penetráció ellen csak és kizárólag kormányzati segítséggel lehet valamit tenni.

Kulcsszavak: ITU tanulmány internet

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Így óvja a szemét, ha sokat ül kijelző előtt

Tudta, hogy a nyugati emberek naponta átlagosan 6 órát töltenek különböző képernyők előtt? Ha belegondol, egy kicsit furcsa is, hogy a telefonunk kijelzőjére védőfóliát teszünk, a laptop kijelzőjét folyamatosan törölgetjük, portalanítjuk, szóval óvjuk az eszközeinket, miközben a szemünk védelmére nem is gondolunk. Íme pár tipp, ami segíthet megtartani a szeme egészségét, ha sok időt tölt kijelző előtt.

2022. június 13. 17:17

Esztétikus magas teljesítményű asztali számítógép - igenis létezik!

Ebben a cikkben azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy igenis reális elképzelésnek számíthat egy olyan asztali számítógép beszerzése, amelyik nemcsak teljesítményben, hanem az esztétikumot tekintve is elsőrendű vételnek számít. Következzenek tehát a részletek!

2022. február 15. 18:06

Hogyan ne válj a hackerek áldozatává másodpercek alatt?

Elképzelhetetlen ma már az élet internet nélkül. Munkához, tanuláshoz, de sokan még a heti bevásárlást is a világhálóra fellépve oldják meg.

2022. január 31. 09:19

Mit kell tudni az okosotthonokban megtalálható szenzorokról és érzékelőkről?

Amikor egy okosotthon kialakítása mellett döntünk, érdemes végiggondolni annak koncepcióját. Mindezt annak érdekében, hogy élhessünk az okosotthon egyik legnagyobb előnyével, a bővíthetőséggel.

2022. január 25. 09:45

6 tipp, hogy ne kelljen idő előtt cserélni a mobiltelefon akkumulátorát

A mobiltelefon akkumulátora egy olyan alkatrész, amin a legtöbbet tudnak aggódni az emberek. Amint kézbe veszik az újonnan vásárolt készüléküket, sokan máris azon kezdenek el agyalni, hogy vajon meddig bírja majd az akksija? 

2021. december 17. 11:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

2022. július 1. 11:16

A hatás mechanizmusát keresik az IVSZ MENTA 2022 előadói

2022. június 30. 12:40

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24