Elektronikus hírközlési törvény: januártól megtakarítás

MTI Sajtóadatbank, 2003. november 25. 17:55
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) kalkulációi szerint a januárban hatályba lépő új elektronikus hírközlési törvény révén a magyarországi háztartásoknak átlagosan 500 forinttal csökkenhetnek a távközlési költségei - közölte Kovács Kálmán, az IHM vezetője kedden Budapesten sajtótájékoztatón. Januártól a Hírközlési Felügyelet helyett Nemzeti Hírközlési Hatóság működik majd, míg a mostani Hírközlési Döntőbizottságot a Nemzeti Hírközlési Tanács váltja fel.
Hozzátette: annak a 250 ezer háztartásnak, amelyik most szociális alapon kedvezményt kap, januártól átlagosan 1.000 forinttal mérséklődhetnek a távközlési kiadásai. A miniszter mindezt annak kapcsán mondta el, hogy hétfőn a parlament elfogadta az elektronikus hírközlési törvényt, amely a jelenlegi monopolszolgáltatók és alternatív szolgáltatók között újraelosztást hoz létre. Az újraelosztás értéke Kovács Kálmán szerint több 10 milliárd forint érték lehet, amely összegnek kétharmada a monopolszolgáltatóktól átkerül a lakossághoz, egyharmada pedig alternatív szolgáltatókhoz.

Magyarország európai uniós csatlakozásáig, 2004. május 1-jéig szeretnék teljesen megszüntetni a kábelszolgáltatókra vonatkozó úgynevezett egyharmados korlátozást: ennek értelmében ugyanis egy kábelszolgáltató csak az ország lakossága egyharmadának nyújthat szolgáltatást - tette hozzá Kovács Kálmán. A miniszter szerint erre azért is szükség van, mert az Európai Unió nem tesz különbséget a különböző technológiák között, így a kábelszolgáltatók ugyanolyan elbírálás alá esnek, mint más távközlési cégek. Az egyharmados korlátot Magyarországon a médiatörvény mondja ki, amely az új hírközlési törvény elfogadása előtt ennél kisebb mértékű, egyhatodos volt.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy januártól a Hírközlési Felügyelet helyett Nemzeti Hírközlési Hatóság működik majd, míg a mostani Hírközlési Döntőbizottságot a Nemzeti Hírközlési Tanács váltja fel. Az új hatóságnak, illetve tanácsnak jelentősen megnő a jogköre, míg például a Hírközlési Döntőbizottság most legfeljebb 25 millió forint bírsággal sújthat egy távközlési szolgáltatót, addig januártól ez az összeg a tanács döntése alapján akár negyvenszeres, egymilliárd forintot elérő is lehet.

A miniszter elmondta, hogy kezdeményezésére decemberben Budapesten találkozik a magyarországi távközlési cégek befektetőivel, illetve fő tulajdonosaival, akiket tájékoztat az új törvényről, illetve a minisztérium szolgáltatásfejlesztési elképzeléseiről. Az eseményen elhangzott: az IHM azt várja az alternatív szolgáltatóktól, hogy a törvény által a számukra átcsoportosított források jó részét továbbadják a fogyasztóknak.

Pataki Dániel, a tárca helyettes államtitkára közölte, hogy a törvényhez kapcsolódó végrehajtási rendeletek időben elkészülnek. Kérdésekre válaszolva a helyettes államtitkár kifejtette, hogy az idén augusztus 31-e óta már nem köthetnek a monopolhelyzetű vezetékes szolgáltatók olyan szerződéseket a nagy üzleti ügyfelekkel, amelyekben annak felmondására valamilyen korlátozás szerepel. Ha augusztus 31-e után mégis készültek ilyen szerződések, akkor azok 2004. január 1-jével automatikusan megszűnnek. Az augusztus 31-nél korábban létrejött ilyen megállapodásokat jövő év szeptember 1-jéig kell felbontani, ha ezeket mégsem bontják fel, akkor automatikusan érvényüket vesztik a törvény erejénél fogva.
Kulcsszavak: IHM távközlés jog EHT HÍF

Több száz szakember vett részt a XIII. Magyar Biztonsági Fórum Konferencián

A magyar biztonsági piac  legkomplexebb rendezvénye zajlott március 20 és 22 között Esztergomban. Egy tucat kiállító mellett közel 300 résztvevő látogatta meg a Magyar Biztonsági Fórum díjátadóval egybekötött konferenciáját. Az esemény egyik sztárja egyértelműen egy robotkutya volt, aki még egy valódi bombakereső kutyával is lelkesen pózolt.

2023. március 23. 15:08

Az ABB szerint minden évben újabb 8,56 milliárd köbméter szennyvíz kezelése szükséges

A globális szennyvíztisztítási kapacitást évente 8,56 milliárd köbméterrel kell növelni, és évente 469* új szennyvíztisztító létesítménybe kell beruházni ahhoz, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) célkitűzései teljesüljenek**. Ezek az ABB által megrendelt független kutatás eredményei a 2023. március 22-i Víz Világnapja (WWD) kapcsán.

2023. március 23. 15:05

Minőségi mobilra vágyik a magyar, kedvezményes áron

A közelmúltban zajlott barcelonai Mobil Világkongresszuson számos készülékgyártó mutatott be új mobilokat: a csúcskészülékek bejelentése mellett jól kirajzolódó tendencia a középkategória erősödése. A Yettel adatai szerint a magyar mobilhasználók többsége is a középkategóriás, jó érték-arányú telefonokat részesíti előnyben, és kifejezetten keresik az akciókat. Most induló promóciójában a szolgáltató 0 forintért hazavihető HONOR X7a készülékkel támogatja, hogy a megbízható hálózat élményét ügyfelei megoszthassák egymással.

2023. március 23. 13:59

Zászlóshajó okostelefonok, prémium notebook a Huawei új termékei között

Számos új csúcskategóriás terméket mutatott be a Huawei március 23-án Kínában. Az innovatív eszközök között szerepel a HUAWEI P60 Pro és a HUAWEI Mate X3 zászlóshajó okostelefon, a HUAWEI MateBook X Pro notebook, a HUAWEI WATCH Ultimate okosóra és a HUAWEI FreeBuds 5 vezeték nélküli fülhallgató. Az új termékek hamarosan Európában is elérhetőek lesznek, a bemutatót május 9-én, Münchenben tartja a gyártó.

2023. március 23. 12:58

Robotkutya volt az idei biztonsági konferencia egyik sztárja

A magyar biztonsági piac  legkomplexebb rendezvénye zajlott március 20 és 22 között Esztergomban. Egy tucat kiállító mellett közel 300 résztvevő látogatta meg a Magyar Biztonsági Fórum díjátadóval egybekötött konferenciáját. Az esemény egyik sztárja egyértelműen egy robotkutya volt, aki még egy valódi bombakereső kutyával is lelkesen pózolt.

2023. március 23. 12:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48