Duálmonitoros támogatás az Intel új integrált grafikus megoldásában

Tóth Kristóf, 2003. november 29. 22:22
Az Nvidia, a Matrox és az ATI Technologies tálalásában valamikor 1999-ben jelentek meg a piacon azon első grafikus megoldások, melyek a megszokott egy helyett már két monitor kezelésére is képesek voltak, hamarosan pedig már ott fogunk tartani, hogy a lényegében filléres árú integrált grafikus megoldások is támogatni fogják a többmonitoros konfigurációkat.
Konkrétan arról van szó, hogy a világ első számú chipgyártó vállalataként nyilvántartott Intel a jövő esztendőben piacra fogja dobni azt az elsősorban asztali számítógépekben történő felhasználásra szánt új generációs alaplapi chipkészletetét, a Grantsdale-G-t, mely egyszerre akár két monitort is képes meghajtani.

Intelhez közel álló források tudni vélik, hogy adottságai révén a Grantsdale-G fejlesztési kódnevet viselő chipset mind az otthoni, mind pedig a vállalati felhasználók igényeit maximális mértékben ki fogja majd elégíteni. Az Intel ezen legújabb chipsete elsősorban PCI Express x16 grafikus portjáról, kétcsatornás DDR-II SDRAM memóriakontrolleréről, Serial ATA-150 interfészéről, Azalia hangrendszeréről, négy PCI Express x1 portjáról, valamint a chipgyártó harmadik generációs integrált grafikus megoldásáról, az Intel Extreme Graphics 3-ról ismerszik meg. Azontúl, hogy a Grantsdale-G duálmonitoros támogatást fog élvezni, hardveresen kompatibilis lesz a Pixel Shader 2.0-val, mégpedig elsősorban annak érdekében, hogy a Microsoft következő generációs, jelenleg Longhorn fejlesztési kódnevű Windowsának grafikus felhasználói felületét a lehető legjobb minőségben jeleníthesse meg. Mint ismeretes, a Longhorn teljesen új, háromdimenziós felhasználói felülettel fog rendelkezni, ennek megjelenítéséhez pedig megfelelő teljesítményű és képességű grafikus megoldások szükségeltetnek majd.

A Mercury Research piackutató cég legfrissebb jelentéseiből kiderül, hogy jelen pillanatban az Intel a világ legnagyobb, grafikus megoldásokat szállító cége. A Santa Clara-i (Kalifornia) székhelyű vállalat az idei esztendő harmadik negyedévében mintegy 35 százalékos piaci részesedést tudhatott magáénak, megelőzve ezzel a második helyen tanyázó Nvidiát (25 százalék), illetve a harmadik helyezett ATI Technologiest (22 százalék). A negyedik, ötödik, illetve hatodik helyen a VIA Technologies, a Silicon Integrated Systems (SiS), illetve a Matrox Graphics található.
Kulcsszavak: Intel chipset

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AOC bemutatja a nagy teljesítményű P3 üzleti monitorcsaládot

A kijelzőspecialista AOC bejelenti a professzionális P3 termékcsaládot, amely hét új monitort tartalmaz három különböző méretben (a 24 hüvelyk/60,4 cm képátlójú 24P3CW, 24P3CV és 24P3QW modelleket, a 27 hüvelyk/68,6 cm képátlójú Q27P3CW, Q27P3CV és Q27P3QW modelleket, valamint a 34 hüvelyk/86,4 cm képátlójú ultraszéles CU34P3CV modellt). 

2023. január 27. 17:04

A Zyxel multi-gigabites intelligens menedzselt switche felkészíti a jövőre a KKV-hálózatokat

A biztonságos és felhőalapú hálózati megoldások szállítója, a Zyxel Networks piacra dobta új XMG1930 sorozatú Multi-Gigabites Lite-L3 Smart Managed Switch eszközét. Az XMG1930 sorozat a kis- és középvállalkozások, rendszerintegrátorok, felügyelt szolgáltatók és kisebb internetszolgáltatók számára kínál ideális megoldást a WiFi 6, WiFi 6E és WiFi 7 által támasztott növekvő sávszélesség-igények kielégítésére.

2023. január 27. 11:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46