XML, XHTML, IPv6 - hálópolgárok, ébresztő!

Zsadányi Pál, 2003. december 2. 11:50
Úgy tűnik, hogy a világháló közönsége beletespedt az IP v4 - HTML mocsárba, és addig nem eszmél, amíg a szenny el nem önt mindent. Különben nem kotlana már épp egy évtizede az IP-vNG, azaz, a következő generáció bevezetésén, és az XML - XHTML protokoll helyett a buta HTML protokoll használatával nem dugná tele izmos bitcsöveinket, akár 60-80 százalékban is, bitszeméttel.

A témában egyébként az egyik legautentikusabb Márai Tamás előadása a világhálóról a Mindentudás Egyetemén, rádöbbentette a cikkírót, hogy a korai szakaszában tényleg hihetetlenül dinamikusan fejlődő világháló provinciálisan milyen gyorsan beleragadt a korai stádiumban összelapátolt technológiai háttér adta keretekbe.

Az IP protokoll címkorlátja volt az első frász a hálópolgárságra. A v2-es változat 32-bites számkiosztásával megcímezhető [háló]pontok száma mindössze 4 milliárd (a cikkíró kerüli a hostot, amivel Márai Tamás a nézőket idomítgatta). Ráadásul, nem is lehet minden címet hatékonyan kihasználni. A világháló kezdeti növekedési sebessége, különösen a HTTP protokoll megjelenésével, azzal fenyegetett, hogy 2002-re elfogy a címezhető tartomány. Ez ugyan nem következett be, mint azt ma már jól látjuk, de nem biztos, hogy a legokosabb orvoslási mód folytán.

A legkisebb kényszer elvét követve, az IETF, a világháló mérnöki főtanácsa, olyan tűzoltó megoldásokat talált ki, amelyek alkalmasnak látszottak arra, hogy azok átmeneti használata mellett egy fejlettebb megoldást fejleszthessünk ki, és megszervezhessük az áttérés módozatait. A tűzoltó megoldás trükkjeit az IP v4-es változatba rögzítették. Az IP-címek fogyása drámaian lecsökkent, egyebek közt azért is, mert a hálóra igyekvők száma sem nőtt olyan ütemben, mint régen. A legnagyobb mentsvár azonban a NAT címfordítási protokoll bevezetése volt, ami lehetővé tette, hogy alhálózatokban az IP címeket lényegében tetszőlegesen lehet használni, mert egy operációs rendszeri funkció elvégzi a belső hálózat és a külső közti közlekedés bonyolításához szükséges adatcsomag címtranszformációkat. A távoli adatok eléréséhez így elég néhány szál globális cím. Ez drámaian csökkentette a globális címfogyást.

Néhány IP címtartományt ki is jelöltek a helyi (LAN) hálózatok címzésére, és ezeket a világháló távoli pontjait összekötő útválasztók (routerek) nem is hajlandók továbbítani, hogy a LAN-ok munkája zavartalanabb maradhasson. A globális és lokális világhálós pontok közti forgalom szabályozására pedig bevezették a tűzfalakat, amelyek szűrik az IP csomagok forgalmát, még biztonságosabbá téve a belső hálózatok működését.

Néhány olyan protokoll-módosítást is bevezetett az IP v4-es, ami a titkosított üzenetforgalmat, és az átviteli szolgáltatás minőségének a kézben tarthatóságát segítette. Szó-mi-szó, az IP v4-es tulajdonképpen hatalmas siker. Annyira, hogy már túlnyerte magát. Most mindenki itt csöttönöz a langyos IP v4-es pocsolyában, és esze ágában sincs azzal foglalkozni, hogy eredetileg a mérnökök ezt csak átmeneti állapotnak képzelték. Leginkább, nem is tud róla. Na, legyen is elég ennyi az IP v4-es dicséretéből!

És közben elindult az IP vNG, következő generációs IP protokoll koncepciójának a kialakítása. A munka tulajdonképpen rendkívül gyorsan haladt, majdhogynem kész volt már akkor, amikor az IP v4-es változatot elfogadták. És ennek épp tíz éve. Az új változat megkapta a 6-os számot (érdekes, hogy a Linuxnál is hasonlóan alakult a sikeres változatok számozása, ott is a páros számok jelzik a stabil, a nem kísérleti állapotot). Már szinte a szabványjavaslat elfogadása utáni hónapokban óriási ricsajjal bombázták a termékgyártók a piacot azzal, hogy termékeikben (útválasztókban, operációs rendszerek kommunikációs alrendszerében) már implementálták az IP v6-os protokollt. Aztán azóta szinte megállt az élet az új változat körül. Legalább 8 éve nincs igazi haladás. Az IP v6-osra áttért cégekről szinte semmi hír. Nincs elég tapasztalat az IP v4 - IP v6 - IP v4-es keresztkommunikáció problémáiról, amit majd éles üzemben, sok seb árán szerzünk majd meg, ha ez így megy tovább.

Mivel az IP v4-es által adott türelmi idő irgalmatlanul véges, a késlekedés egyértelműen nagy felelőtlenség a szakma művelőitől. A bitcsövek kihasználhatóságát rontja az, ha nem alkalmazzuk az IP v6-os korszerűbb átviteli protokolljait. Ilyen például a jobb adatvédelem, vagy a szolgáltatás minőségének a hatékonyabb szabályozhatósága. Nem beszélve arról, hogy a 128-bites címtartomány végre kilábalást enged a v2-es korszak fő problémájából, a keskeny címtartományból. A több címezhető eszköz nemcsak a számítógépes pontok növekedése miatt fontos. Olyan eszközök miatt is egyre sürgetőbb, mint a személyi kommunikátorok, a háztartási elektronikus eszközök (autó- és más jármű fedélzeti komputer, hűtőgép, vezérelhető fényforrás, edzőcipő, bébicsősz, szívritmus-alarm, kávéfőző, vikkendházfűtés, automata szervizhívó stb.), amelyek hatalmas mennyiségű címet fognak fogyasztani. A hálópontok száma most kezd csak igazán megnövekedni, várhatóan hihetetlen sebességgel. Ahogy arra Márai Tamás is utalt az előadásában. Helyesen, de nem elég drámaian, hogy felrázza a szakma figyelmét a vészesen bekövetkező címkatasztrófára.

Kulcsszavak: XML HTML szabvány IPv6

Új kutatás-fejlesztési központot hoz létre a HMD Global Finnországban

Az új csúcsszínvonalú Kutatási Központ létrejöttével csapatot is bővít a Nokia telefonok otthona. A HMD Global megbízható, biztonságos mobilszolgáltatásai még jobbak lesznek.

2020. július 3. 20:18

Érkezik a Cat S42 strapabíró okostelefon

A Bullitt Group, a Cat phones márka licencpartnere bejelentette, hogy a Cat S42 okostelefon július 6-tól Magyarországon is előrendelhető. A készülék tervezési folyamatába több évnyi kutatás és fejlesztés eredményét építették be, hogy olyan okostelefont alkossanak, ami bírja az állandó szabadtéri munkavégzést. Cat S42 az Extreme Digital weboldalán rendelhető meg javasolt bruttó 94.990 Ft-os fogyasztói áron.

2020. július 3. 17:33

Még mindig alacsony a női informatikusok aránya Magyarországon

Jelentős munkaerőhiány van az informatikai szektorban, és már azelőtt ez volt a helyzet, hogy a járvány hatására még jobban felértékelődött a digitalizáció. Létfontosságú, hogy a nők a több biztatást kapjanak, hogy érdekes és vonzó karrierlehetőségként gondoljanak az informatikára, mivel jelenleg rendkívül alacsony a nők aránya ezeken a pályákon – hívta fel a figyelmet a Morgan Stanley budapesti irodája. A vállalat több programmal is próbál változtatni a helyzeten – éppen a héten végezte el újabb húsz középiskolás lány a Morgan Stanley munkatársai által tartott, Smartiz nevű oktatási és mentorprogramot, és vehette át oklevelét a műszaki pályán dolgozó nők nemzetközi napját követően.

2020. július 3. 17:10

Díjazták a Cadillac Escalade P-OLED digitális műszerfalát

Idén az LG Electronics (LG) is kiérdemelte a General Motors innovációs díját — ezt az autógyártó virtuálisan megrendezett, 28. beszállítói díjátadó gáláján jelentették be. A díjat az LG — más innovációi mellett — az LG Display testvérvállalattal közösen kifejlesztett, forradalmi újdonságnak számító, a 2021-es modellévű Cadillac Escalade-be szerelt P-OLED digitális műszerfallal érdemelte ki.

2020. július 3. 15:12

Hétfőtől hazánkban is előrendelhető az új Cat telefon

A Bullitt Group, a Cat phones márka licencpartnere bejelentette, hogy a Cat S42 okostelefon július 6-tól Magyarországon is előrendelhető. A készülék tervezési folyamatába több évnyi kutatás és fejlesztés eredményét építették be, hogy olyan okostelefont alkossanak, ami bírja az állandó szabadtéri munkavégzést. Cat S42 az Extreme Digital weboldalán rendelhető meg javasolt bruttó 94.990 Ft-os fogyasztói áron.

2020. július 3. 14:16

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás