XML, XHTML, IPv6 - hálópolgárok, ébresztő!

Zsadányi Pál, 2003. december 2. 11:50
Úgy tűnik, hogy a világháló közönsége beletespedt az IP v4 - HTML mocsárba, és addig nem eszmél, amíg a szenny el nem önt mindent. Különben nem kotlana már épp egy évtizede az IP-vNG, azaz, a következő generáció bevezetésén, és az XML - XHTML protokoll helyett a buta HTML protokoll használatával nem dugná tele izmos bitcsöveinket, akár 60-80 százalékban is, bitszeméttel.

A témában egyébként az egyik legautentikusabb Márai Tamás előadása a világhálóról a Mindentudás Egyetemén, rádöbbentette a cikkírót, hogy a korai szakaszában tényleg hihetetlenül dinamikusan fejlődő világháló provinciálisan milyen gyorsan beleragadt a korai stádiumban összelapátolt technológiai háttér adta keretekbe.

Az IP protokoll címkorlátja volt az első frász a hálópolgárságra. A v2-es változat 32-bites számkiosztásával megcímezhető [háló]pontok száma mindössze 4 milliárd (a cikkíró kerüli a hostot, amivel Márai Tamás a nézőket idomítgatta). Ráadásul, nem is lehet minden címet hatékonyan kihasználni. A világháló kezdeti növekedési sebessége, különösen a HTTP protokoll megjelenésével, azzal fenyegetett, hogy 2002-re elfogy a címezhető tartomány. Ez ugyan nem következett be, mint azt ma már jól látjuk, de nem biztos, hogy a legokosabb orvoslási mód folytán.

A legkisebb kényszer elvét követve, az IETF, a világháló mérnöki főtanácsa, olyan tűzoltó megoldásokat talált ki, amelyek alkalmasnak látszottak arra, hogy azok átmeneti használata mellett egy fejlettebb megoldást fejleszthessünk ki, és megszervezhessük az áttérés módozatait. A tűzoltó megoldás trükkjeit az IP v4-es változatba rögzítették. Az IP-címek fogyása drámaian lecsökkent, egyebek közt azért is, mert a hálóra igyekvők száma sem nőtt olyan ütemben, mint régen. A legnagyobb mentsvár azonban a NAT címfordítási protokoll bevezetése volt, ami lehetővé tette, hogy alhálózatokban az IP címeket lényegében tetszőlegesen lehet használni, mert egy operációs rendszeri funkció elvégzi a belső hálózat és a külső közti közlekedés bonyolításához szükséges adatcsomag címtranszformációkat. A távoli adatok eléréséhez így elég néhány szál globális cím. Ez drámaian csökkentette a globális címfogyást.

Néhány IP címtartományt ki is jelöltek a helyi (LAN) hálózatok címzésére, és ezeket a világháló távoli pontjait összekötő útválasztók (routerek) nem is hajlandók továbbítani, hogy a LAN-ok munkája zavartalanabb maradhasson. A globális és lokális világhálós pontok közti forgalom szabályozására pedig bevezették a tűzfalakat, amelyek szűrik az IP csomagok forgalmát, még biztonságosabbá téve a belső hálózatok működését.

Néhány olyan protokoll-módosítást is bevezetett az IP v4-es, ami a titkosított üzenetforgalmat, és az átviteli szolgáltatás minőségének a kézben tarthatóságát segítette. Szó-mi-szó, az IP v4-es tulajdonképpen hatalmas siker. Annyira, hogy már túlnyerte magát. Most mindenki itt csöttönöz a langyos IP v4-es pocsolyában, és esze ágában sincs azzal foglalkozni, hogy eredetileg a mérnökök ezt csak átmeneti állapotnak képzelték. Leginkább, nem is tud róla. Na, legyen is elég ennyi az IP v4-es dicséretéből!

És közben elindult az IP vNG, következő generációs IP protokoll koncepciójának a kialakítása. A munka tulajdonképpen rendkívül gyorsan haladt, majdhogynem kész volt már akkor, amikor az IP v4-es változatot elfogadták. És ennek épp tíz éve. Az új változat megkapta a 6-os számot (érdekes, hogy a Linuxnál is hasonlóan alakult a sikeres változatok számozása, ott is a páros számok jelzik a stabil, a nem kísérleti állapotot). Már szinte a szabványjavaslat elfogadása utáni hónapokban óriási ricsajjal bombázták a termékgyártók a piacot azzal, hogy termékeikben (útválasztókban, operációs rendszerek kommunikációs alrendszerében) már implementálták az IP v6-os protokollt. Aztán azóta szinte megállt az élet az új változat körül. Legalább 8 éve nincs igazi haladás. Az IP v6-osra áttért cégekről szinte semmi hír. Nincs elég tapasztalat az IP v4 - IP v6 - IP v4-es keresztkommunikáció problémáiról, amit majd éles üzemben, sok seb árán szerzünk majd meg, ha ez így megy tovább.

Mivel az IP v4-es által adott türelmi idő irgalmatlanul véges, a késlekedés egyértelműen nagy felelőtlenség a szakma művelőitől. A bitcsövek kihasználhatóságát rontja az, ha nem alkalmazzuk az IP v6-os korszerűbb átviteli protokolljait. Ilyen például a jobb adatvédelem, vagy a szolgáltatás minőségének a hatékonyabb szabályozhatósága. Nem beszélve arról, hogy a 128-bites címtartomány végre kilábalást enged a v2-es korszak fő problémájából, a keskeny címtartományból. A több címezhető eszköz nemcsak a számítógépes pontok növekedése miatt fontos. Olyan eszközök miatt is egyre sürgetőbb, mint a személyi kommunikátorok, a háztartási elektronikus eszközök (autó- és más jármű fedélzeti komputer, hűtőgép, vezérelhető fényforrás, edzőcipő, bébicsősz, szívritmus-alarm, kávéfőző, vikkendházfűtés, automata szervizhívó stb.), amelyek hatalmas mennyiségű címet fognak fogyasztani. A hálópontok száma most kezd csak igazán megnövekedni, várhatóan hihetetlen sebességgel. Ahogy arra Márai Tamás is utalt az előadásában. Helyesen, de nem elég drámaian, hogy felrázza a szakma figyelmét a vészesen bekövetkező címkatasztrófára.

Kulcsszavak: XML HTML szabvány IPv6

Égető problémára ad megoldást a Kulcs-Soft új szolgáltatása

A KKV-k aktuális kihívásait szem előtt tartva, Magyarországon egyedülálló, egyben hiánypótló szolgáltatást indít a Kulcs-Soft. A szoftverfejlesztő cég vállalása, hogy a vállalkozások számára biztosít mindent, ami informatika: rendszergazdai szolgáltatást, informatikai biztonságot és számítástechnikai eszközöket és ügyviteli szoftvereket egy kézből. Nagyvállalati szintű szolgáltatások elérhetőek lesznek a kisvállalkozások számára.

2020. június 3. 19:13

Mit tudnak rólunk az okosautók?

Az autóipar technológiai fejlődésével egyre többen használnak internetre kapcsolt autókat a világ minden táján, a statisztikák szerint 2023-ra 76 millió új okosautó lesz forgalomban. Ezek a járművek rengeteg hasznos adatot gyűjtenek saját műszaki állapotukról és a sofőrök vezetési szokásairól, amelyeket a gyártók például későbbi termékfejlesztésekhez használnak fel, hogy kényelmesebbek, fenntarthatóbbak és biztonságosabbak legyenek az autók, illetve a közlekedés. Az adatok egy része azonban személyes információ is egyben, amivel az autóhasználók sokszor nincsenek is tisztában. Vajon tudjuk, hogy pontosan milyen információkat rögzítenek az okosautók és mi történik aztán ezekkel? Többek között ezeket a kérdéseket járja körül a GDPR bevezetésének második évfordulója kapcsán a flottakezelésben piacvezető LeasePlan, amely legújabb Mobility Monitor felmérésében a kapcsolódó aggodalmakkal is foglalkozik.

2020. június 3. 17:48

Online is igényelhetők a Telenor új kedvezményei

Mobilnetezés szempontjából a nyár hagyományosan intenzívebb időszak, és ugyan az idei biztosan nem lesz szokványos a koronavírus miatt, abban azonban nincs változás, hogy a Telenor most is extra adatkerettel járul hozzá ügyfelei gondtalan időtöltéséhez. A meglévő számlás és kártyás előfizetők duplázott adatkeretet, az újonnan érkező számlások pedig 100 GB extra Hipernetet érvényesíthetnek.

2020. június 3. 16:20

A Fujitsu hatpontos akciótervet dolgozott ki a munkaerő átalakítására

Új akciótervében a Fujitsu hat olyan cselekvési pontot azonosított, amelyek révén a szervezetek túltekinthetnek a COVID-19 világjárvány által megkövetelt azonnali munkaerő-gazdálkodási intézkedésékeken. 

2020. június 3. 14:56

Az új Sony TV-k kiemelkedő minőségű audiovizuális élményt nyújtanak

A Sony jellegzetes képminőségét, hang- és felhasználóélményét tömörítő XH80 és X70 4K HDR LCD televíziók Európa-szerte megérkeztek a viszonteladókhoz, jelentette be a Sony Europe. 

2020. június 3. 13:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás