Windows alapú ATM-eket bénított meg féregvírus

Kiss Ádám Zoltán, 2003. december 9. 23:00
Az egyik ATM-gyártó csak most jelentette be, hogy augusztusban egy Nachi nevű féregvírus bénította meg a Windows Embedded-et futtató ATM-eket; ezzel megtörtént a világ első kifejezetten pénzautomaták elleni vírustámadása.
Nem csoda tehát, ha az ATM-ekkel kapcsolatban levő cégek nem akarták nagydobra verni az eseményeket, hiszen ezzel egy újfajta bűncselekmény-sorozat veheti kezdetét. A biztonságtechnikai szakértők szerint komoly gondot okozhat a jövőben, hogy a speciális és a hétköznapi alkalmazások egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Az esetet kiszivárogtató Diebold ATM-gyártó közölte, hogy nem igazán van hatással az eseményekre, a bankok kérésére tértek át az IBM megbízható OS/2 operációs rendszeréről a Windows Embeddedre. Ennek egyik oka, hogy a bankoknál minden szakmai és nem-szakmai vezető jól ismeri a Windowst, másrészt így jobban hasonlíthat az ATM grafikus felülete a bankok online tranzakciós oldalaihoz. A probléma leküzdésére a Diebold saját tűzfalszoftverrel szállítja berendezéseit, ám mint az közismert, és maga a Microsoft is elismerte, ezek a programok csak követni tudják az eseményeket, ma még meg sem íródott vírusok kivédésére aligha lehetnek alkalmasak.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50