Az internet, mint emberi alapjog?

Tóth Kristóf, 2003. december 9. 23:21
A Genfben szerdán kezdődő információtechnológiai (IT) ENSZ-világtalálkozó egyik fő napirendi pontja az lesz, hogy vajon az emberi alapjogok közé tartozik-e az internethez való hozzáférés is.
Többek között erről is tanácskozik majd a mintegy 6 ezer résztvevő, valamint az 50 állam- és kormányfő. A témák között szerepel például egy digitális szolidaritási alap létrehozása és az új "internetkormány" felállítása. A digitális szolidaritási alap létrehozását például a harmadik világ országai kezdeményezik, hogy ezáltal is csökkenteni lehessen a gazdagabb és a szegényebb országok közötti úgynevezett digitális szakadékot. A fejlett államok viszont ahhoz kötik az alap létrehozását, hogy az abban betöltött tagság önkéntes lehet-e. Ennek ellenére számos cég, így például a Genfben standdal jelen lévő Siemens is természetesen új piacokat lát a fejlődő országokban.

Politikai kérdéssé vált az is, hogy emberi alapjognak minősül-e az internethez való hozzáférés? Kína e javaslat ellen van, mivel ott közismerten a világháló képezi a kormányellenes véleménynyilvánítás egyik fő alapját. A "Riporterek határok nélkül" szervezet jelentése szerint Kínában 30 ezerre tehető azoknak a közalkalmazottaknak a száma, akiknek a feladata a chatszobák és chatcsatornák ellenőrzése és a kormányellenes propagandisták felkutatása.

A harmadik fontos kérdés az úgynevezett internetkormány összetétele. Az Egyesült Államok azt szeretné, ha továbbra is az Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (Icann) tartaná a kezében a szálakat. Mivel azonban ez a grémium erős amerikai befolyás alatt áll, egyre több olyan hangot hallani, hogy a szervezet szerepét vegye át az International Telecommunication Union (ITU), azaz a Nemzetközi Telekommunikációs Szövetség. A Világgazdasági Fórum (WEF) egy harmadik utat is elképzelhetőnek tart, amint arról a Global Information Technology Reportban, azaz a Globális Információtechnológiai Riportban beszámolt. Ebben kielemeztek minden befolyásoló tényezőt és országonkénti adatot, így például a telefoncsatlakozások és a mobiltelefont használók számát, sőt azt is, hogy hány embernek van számítógépe és hánynak internet-hozzáférése. Az utóbbi kettőt különös tekintettel a GDP-re is kivetítették. A 102 állam adatait tartalmazó listát az Egyesült Államok, Szingapúr és a skandináv országok vezetik. A WEF szerint ezeknek az államoknak van a leginkább lehetőségük arra, hogy kihasználják a hálózati ökonómiában rejlő lehetőségeket.

Németország a 11. helyen található. Európa kétségkívül az információtechnológia egyik központja. Az európai országok közötti csekély különbségek azt mutatják, hogy az "öreg kontinens" államainak kormányai szívügyüknek tekintik az IT-t és javítani szeretnének a jelenlegi állapotokon - mindezt Fiona Paua, a WEF képviselője nyilatkozta. A lista végén az afrikai és a közép-amerikai országok találhatók. Ezek fő jellemzője, hogy alig van internet-hozzáférés. Amennyiben ez változik, a fejlődő világ egyszerűbben és hatékonyabban tudná értékesíteni az agrár- és a textilipari termékeket.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új vígjáték sorozat indul az HBO GO-n

A Danny McBride, John Goodman, Edi Patterson és Adam Devine főszereplésével készült Az erényes Gemston-ék című sorozat kilencrészes évadja augusztus 19-én indul az HBO GO-n és az HBO-n egy egyórás epizóddal, melyet aztán hetente újabb félórás epizód követ.

2019. augusztus 18. 12:23

A nők sokkal kritikusabbak a másik kinézetét illetően

Több ezren próbálkoztak már bejutni a Szépvagy.hu társkereső oldalra annak júliusi indulása óta, de ez egyelőre csak keveseknek sikerült. Az említett oldal egy zárt társkereső szolgáltatás, ahová csak az kerülhet be, akit a már bent lévők beszavaznak. Mivel a szavazás a feltöltött fotó alapján történik, így az első benyomás, a szimpátia, a másik kinézete fog dönteni arról, hogy a többiek beengedik-e az oldalra.

2019. augusztus 18. 10:01

Fesztivál maratonnal vár a hosszúhétvégén a PLÁZS

A PLÁZS augusztus 16. és 20. között egy fesztiválnak is beillő programsorozattal várja a felüdülésre vágyókat. A nappali balatoni és medence parti lazulást éjszaka feneketlen bulizás váltja, az öt nap alatt itt is hőhullámként csap le a Balatoni Retro Láz, Fritz Kalkbrennerrel jön a Gold Beach Electric Fest, a We Love Balaton pedig Don Diabloval erősít.

2019. augusztus 16. 08:57

Majka duplázik a PLÁZSon augusztus 10-én!

Nincs is jobb hely most a kánikula ellen, mint a Balaton partja. Pláne, ha a pancsolás és hűsölés mellett éjszaka belevethetjük magunkat az önfeledt szórakozásba. A siófoki PLÁZSon természetesen ezen a hétvégén sem lesz hiány buliból: pénteken PoolParty, Bailando - Latin Nights és Metzker Viki várnak, míg szombaton Majka tér vissza a nyáron másodjára egy masszív koncerttel a Hősök társaságában.

2019. augusztus 9. 15:03

A Beatles legendás tetőkoncertjére emlékeznek Siófokon

Magyarországon egyedülálló módon idézik meg a The Beatles 1969-es koncertjét Siófokon, a Kálmán Imre Kulturális Központ tetején augusztus 10-én.

2019. augusztus 9. 13:29

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Magyar Telekom 2019. második negyedéves eredményei

2019. augusztus 8. 11:32

Új tulajdonosa van a UPC-nek

2019. augusztus 1. 12:20

A Bosch és a Daimler megvalósítja a vezető nélküli, automatizált parkolást

2019. július 31. 16:53

Rekordbevétel az LG-nél

2019. július 30. 17:03
online sportfogadás