Mi történt a memóriapiacon 2003-ban?

Tóth Kristóf, 2003. december 28. 18:18
A Semico Research piackutató cég nyilvánosságra hozta a memóriapiac 2003-ra vonatkozó előzetes eredményeit, melyből többek közt kiderül, hogy a DRAM (Dynamic Random Access Memory) memóriachipek piaca idén közel 8 százalékkal növekedett, a szektor néhány nagyobb gyártója pedig a piac több 80 százalékát uralja.
A memóriák gyártásával foglalkozó vállalatok közül egyértelműen az Infineon Technology számára volt a legsikeresebb a 2003-as esztendő, ugyanis a cég idén jelentős mértékben növelte piaci részesedését és újra nyereségessé tudott válni. Összehasonlításképp, míg az Infineon Technology 2002-ben 5 százalékos, addig idén már nem kevesebb mint 17,2 százalékos piacrészt tudhatott magáénak.

Az Infineon Technology idén nagyon jó eredményeket könyvelhetett el, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a vállalat nagy hangsúlyt fektetett a 300 milliméteres átmérővel rendelkező szilíciumszeletekből történő költséghatékony gyártásra, jelentős mennyiségű high-end kategóriás, DDR333-as, illetve DDR400-as terméket dobott piacra és a DRAM-piac több alszegmensében is megfelelő módon képviseltette magát - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Matthew Godfrey, a Semico Research egyik vezető elemzője.

A világ első számú memóriagyártójaként nyilvántartott Samsung Electronics piaci részesedése az elmúlt 12 hónapban 30,8 százalékról 28,6 százalékra csökkent, azonban szakértők szerint a dél-koreai vállalat vezetőinek emiatt nem kell túlságosan aggódniuk. Tudni kell, hogy 2003-ban a Samsung Electronics számos DRAM gyártósorát átállította flashmemóriák gyártására, ennek megfelelően a vállalat DRAM/piaci részesedése csökkent, flashmemória-piaci részesedése viszont növekedett. A második helyezett Micron Technology piacrésze jelenleg is éppúgy 17,2 százalékra tehető, mint egy évvel ezelőtt, a harmadik helyezett Infineon Technology piaci részesedése pedig a fentebb említettek szerint 5 százalékról 17,2 százalékra növekedett. A negyedik helyet a Hynix Semiconductor birtokolja, mely gyártó piacrésze 13 százalékról 15,9 százalékra növekedett.

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Évente több százezer forint megtakarítást hozhat a piezotintás nyomtatás

Öt év alatt megközelíti a 2 millió forintot az áramszámlán jelentkező megtakarítás, amelyet már egy közepes méretű cég is elérhet, ha lézertechnológiás irodai multifunkciós berendezéseit az Epson piezoelektromos tintasugaras eszközeire cseréli. A lépéssel csaknem 1,5 tonna CO2 emissziótól is meg lehet kímélni a környezetet, miközben a hőmentesen működő gépek egyéb szempontok alapján is lényegesen környezetkímélőbbek a lézereseknél.

2023. március 24. 18:00

Az új Legion laptopok a teljesítményt és a hordozhatóságot ötvözik

A Lenovo bejelentette a Lenovo Legion Slim laptopok legújabb, 8. generációját. A sorozat most bemutatott tagjai minden eddiginél nagyobb szabadságot nyújtanak a játékosoknak. A Lenovo Legion Slim sorozat lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kibontakoztassák kreativitásukat és elérjék a játékokkal kapcsolatos céljaikat. 

2023. március 24. 16:43

Vadonatúj LOQ gaming laptopokat és torony PC-ket mutatott be a Lenovo

A játékok nem kizárólag csúcskategóriás számítógépeken élvezhetők. Erre bizonyíték a Lenovo újonnan bejelentett termékcsaládja, a LOQ (lock), amely a kezdő játékosokat támogatja a játékok és virtuális világok felfedezésében és abban, hogy valódi közösségekhez csatlakozzanak, olyan játékeszközökkel, amelyek számos funkcióval rendelkeznek, mégsem jelentenek megterhelő kiadást.  

2023. március 24. 15:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48