Mi történt a memóriapiacon 2003-ban?

Tóth Kristóf, 2003. december 28. 18:18
A Semico Research piackutató cég nyilvánosságra hozta a memóriapiac 2003-ra vonatkozó előzetes eredményeit, melyből többek közt kiderül, hogy a DRAM (Dynamic Random Access Memory) memóriachipek piaca idén közel 8 százalékkal növekedett, a szektor néhány nagyobb gyártója pedig a piac több 80 százalékát uralja.
A memóriák gyártásával foglalkozó vállalatok közül egyértelműen az Infineon Technology számára volt a legsikeresebb a 2003-as esztendő, ugyanis a cég idén jelentős mértékben növelte piaci részesedését és újra nyereségessé tudott válni. Összehasonlításképp, míg az Infineon Technology 2002-ben 5 százalékos, addig idén már nem kevesebb mint 17,2 százalékos piacrészt tudhatott magáénak.

Az Infineon Technology idén nagyon jó eredményeket könyvelhetett el, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a vállalat nagy hangsúlyt fektetett a 300 milliméteres átmérővel rendelkező szilíciumszeletekből történő költséghatékony gyártásra, jelentős mennyiségű high-end kategóriás, DDR333-as, illetve DDR400-as terméket dobott piacra és a DRAM-piac több alszegmensében is megfelelő módon képviseltette magát - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Matthew Godfrey, a Semico Research egyik vezető elemzője.

A világ első számú memóriagyártójaként nyilvántartott Samsung Electronics piaci részesedése az elmúlt 12 hónapban 30,8 százalékról 28,6 százalékra csökkent, azonban szakértők szerint a dél-koreai vállalat vezetőinek emiatt nem kell túlságosan aggódniuk. Tudni kell, hogy 2003-ban a Samsung Electronics számos DRAM gyártósorát átállította flashmemóriák gyártására, ennek megfelelően a vállalat DRAM/piaci részesedése csökkent, flashmemória-piaci részesedése viszont növekedett. A második helyezett Micron Technology piacrésze jelenleg is éppúgy 17,2 százalékra tehető, mint egy évvel ezelőtt, a harmadik helyezett Infineon Technology piaci részesedése pedig a fentebb említettek szerint 5 százalékról 17,2 százalékra növekedett. A negyedik helyet a Hynix Semiconductor birtokolja, mely gyártó piacrésze 13 százalékról 15,9 százalékra növekedett.

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új switchekkel pörög fel a megfigyelési piac

A biztonsági kamera technológiák fejlődését követően a PoE switchek is fontos szerepet játszanak a megfigyelő rendszerek telepítésében. A switch kialakítás területén piacvezető Zyxel kifejezetten erre az igényre válaszolva alkotta meg a GS1350 PoW switch sorozatát. A portok változatos számának és a magas teljesítmény tartaléknak köszönhetően eszközeikkel akár úgy is könnyedén működtethetők a biztonsági kamera hálózatok, hogy egyszerre minden port csatlakoztatva van.

2023. június 8. 18:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39