Elindult az első magyar online petíciós oldal

forrás Prim Online, 2004. január 13. 10:39
Egyéves előkészítő munka eredményeként elindult Magyarország első nonprofit online petíciós oldala, a peticio.hu. Ugyan a honlap még béta üzemmódban működik, de petíciók már élesben indíthatók és aláírhatók.

A hasonló nevű közhasznú egyesület célja, hogy az általuk nyújtott szolgáltatás a közügyekben való aktív részvételt segítsen elő, illetve újabb fórumot nyújtson a véleménynyilvánításhoz. Az egyesület reményei szerint a honlap is hozzájárul ahhoz, hogy az állampolgárok hallathassák panaszukat és petíciókkal befolyásolhassák a döntéshozókat.

A www.peticio.hu címen található honlapon 8 témakörben lehet petíciót indítani (politika kül- és belföld, egészségügy, szórakoztatás/média, környezetvédelem, vallásügy, technológia/üzlet, egyéb), jelenleg az oldalon fut már néhány petíció; az egyiket néhány nap alatt majdnem ezren írták alá. A peticio.hu oldalon az érdeklődők a lap témájával összefüggő híreket, cikkeket illetve sajtószemlét olvashatnak.

Az egyesület nem végez adatgyűjtést, és nem tart fenn adatbázisokat felhasználóiról. A visszaélések -többszöri aláírások, illetve botok- kiszűrésére a felhasználóktól adatokat kell kérni, viszont a létrehozott adathalmaz egyirányúan van kódolva, ezért abból az aláíró nevén kívül - semmilyen személyes adatot nem lehet visszafejteni. A távlati cél nem titkoltan az, hogy a honlapon megjelenő panaszok, kérelmek nyomjanak a latban, hasonlóan a külföldi petíciós oldalakhoz, ha egy személy vagy szervezet egy több ezer aláírással támogatott petíciót tud felmutatni, az számíthasson az illetékesek figyelmére is. Az egyesület bízik benne, hogy a szolgáltatás népszerű lesz, és elősegíti az építő viták, nyugodt eszmecserék kibontakozását.

Kulcsszavak: e-government onlineszolg

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az adóhatóság a big data révén ellenőriz

Az adóhatóság a saját maga által gyűjtött, illetve a társintézményektől kapott digitálisan rendelkezésre álló adatokat több körben elemzi, azonosítja a kockázatos adózókat és tényezőket, és dönt arról, hogy kit ellenőriz.

2019. szeptember 17. 12:08

Akár elektronikusan is lehetne gyűjteni a kopogtatócédulát

A választásokat megelőző ajánlószelvények gyűjtését digitálissá lehetne tenni, ha elektronikusan írnák alá a polgárok az ajánlóíveket. A NETLOCK becslése szerint legalább 2–2,5 millió oldalnyi dokumentum kerülhetne át így a digitális térbe. Ezzel nemcsak olcsóbbá és zöldebbé válna a teljes folyamat, de gyorsabb, biztonságosabb, diszkrétebb lenne az adatkezelés is. Ezen felül egyszerűbben kiszűrhetnék a visszaéléseket, és hatékonyabbá válna az adminisztrációs munka és a GDPR előírásoknak való megfelelés is.

2019. szeptember 16. 12:53

Az ipari automatizáció kihívásai

A tapasztalatok szerint az automatizáció útjában álló legnagyobb akadályok a telepítéssel kapcsolatos költség- és időkorlátokban keresendők. Mivel ez a folyamat speciális szaktudást igényel, ezt általában egy csapatnyi, különféle programozási nyelvekben jártas és magas szintű műszaki ismeretekkel rendelkező robotikai szakember végzi.

2019. május 24. 12:47

Az Adókikerülés Elleni Direktíva hatása a cégekre

Számos, a hazai vállalkozásokat is jelentős mértékben érintő módosítást tartalmaz az eddigi gyakorlathoz képest az Európai Bizottság által elfogadott Adókikerülés Elleni Direktíva (ATAD). Várhatóan a legjelentősebb változást a kamatlevonhatósági szabályok módosulása okozza, az új alapokra helyezett szabályozást ez év végéig kell átültetniük a tagországoknak a nemzeti jogba.  

2018. szeptember 20. 11:20

Júliusban indítja pályakezdő programját a Lufthansa Systems Hungária

A légiközlekedési informatika egyik meghatározó szereplőjének pályakezdő programjába jelentkezhetnek június 1-ig az általános szoftverfejlesztői tudással és magabiztos angol nyelvismerettel rendelkező fiatalok. 

2018. április 27. 15:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11

Virtuális nézőteret nyit a Budai Szabadtéri Színház

2020. szeptember 9. 12:11

Év Informatikai Vezetője díj 2020

2020. augusztus 27. 11:07

Early Bird kedvezménnyel indul ‘Az Év Honlapja’ pályázat

2020. augusztus 13. 14:58
online sportfogadás