Együttműködés a magyar infokommunikációs vállalkozások amerikai piacra jutásáért

forrás Prim Online, 2004. január 14. 13:20
2004 januárjában együttműködési szerződést kötött az Amerikai Magyar Cégvezetők Köre (AHEC) és az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) azzal a céllal, hogy elősegítsék a magyar termékek és szolgáltatások bejutását a világ legfejlettebb versenypiacára.
Az együttműködés célja, hogy Magyarországon és az Egyesült Államokban egyaránt tapasztalt, elkötelezett piaci segítséget kapjanak az exportképes magyar cégek az informatika és az infokommunikáció területén.

Az AHEC és az IVSZ üdvözli az Informatikai és Hírközlési Minisztérium várhatóan 2004. január végén megjelenő 200 millió forintos pályázatát, amelyet a Nemzetközi Technológiai Kht. intézményeként Washingtonban tevékenykedő Hungarian Technology Center (HTEC) jelentet meg. A két szervezet célja a pályázók szakmai támogatása. Az IVSZ 2003. augusztus 31-ig részt vett a HTEC előkészítésében, de elsietettnek látta a tavaly októberi megnyitót a kiválasztott résztvevő cégek hiányában. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és az IVSZ tárgyalásokat folytat arról, hogy a szakmai szövetség hogyan vesz majd részt a virginiai képviselet szakmai felügyeletében.

Az IVSZ-AHEC együttműködésben az AHEC tapasztalatszerzési lehetőségeket biztosít az amerikai piacon tevékenykedő magyar menedzsereknek, így növelve világpiaci versenyképességüket, versenypiaci otthonosságukat és magabiztosságukat. Intenzív stratégiai és kommunikációs tervezés után értékesítési és marketingprogramok összeállításában működik közre, és kapcsolatokat biztosít befektetőkhöz és potenciális vevőkhöz - beleértve a stratégiai befektetőket, szövetségi és helyi állami szintű pályázatokon való részvételt, valamint partnerek, disztribútorok, viszonteladók felkutatását.

Az IVSZ nem csak a nála jelentkezőket fogadja, de 15 éve bővülő networkjének aktivizálásával felkutatja és azonosítja azokat a vállalkozásokat és termékeket, amelyek exportképesek lehetnek az USA piacán. A cégeket egy készenléti felmérés segítségével orientálja az export tervekkel bíró vállalkozások tevékenységét, tanácsadói segítenek a terjeszkedés üzleti terveit megalkotni és nyertes pályázatokat készíteni.

Az AHEC az amerikai piacon potenciálisan értékesíthető termékek, és szolgáltatások között tartja számon a következőket:

  • A "homeland security"-val, anti-terrorizmussal kapcsolatos technológiák
  • End-to-end szélessávú vezetékes és vezeték nélküli kommunikációs technológiák
  • Hadászati elektronika, "command and control" technológiák
  • Biotechnológia
  • Fejlett energetikai rendszerek és alternatív energiaforrások kihasználásának technológiái

Horváth László, az AHEC elnökségi tagja a megállapodásról elmondta: "Igazi megtiszteltetés számunkra az IVSZ-szel meglévő szakmai kapcsolatok új szintre emelése, és a hosszú évek során kiépített újvilágbeli tapasztalataink felhasználása a magyar vállalkozások sikerének érdekében. Az amerikai gazdaság motorját a közép- és kisméretű cégek alkotják, akik különösen alkalmasak a tehetséges magyar IT cégekkel megvalósítandó együttműködésre. Sikeres amerikai-magyar üzletemberekből álló tagságunk szívügyének érzi egy politikamentes, tisztán üzleti szempontú együttműködés megvalósítását, amely reményeink szerint hosszú távon képes lesz eredményeket hozni a magyarországi cégeknek."

Kóka János, az IVSZ elnöke üdvözölte az interkontinentális kapcsolatok fejlődését: "2004 egyik legfőbb célkitűzése a magyar tudásgazdaság exportképességének javítása. Sok tízmilliárd forintot hozhat a magyar cégek konyhájára egy sikeres amerikai program. Résen kell lennünk, nagy a verseny, a régió összes országa küzd hasonló lehetőségekért. A látványos kiemelkedésre való érdemi esély tehát a további leszakadás veszélyével párosul."

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05