Több mint 5 millió második világháborús légifelvétel az interneten

Auschwitz, Bismarck, romhalmazzá bombázott német városok

Hûvös Imre, 2004. január 19. 08:26
Ezeknek a képeknek a titkosságát már évekkel ezelőtt feloldották, de most jutott odáig az archívum szándéka és a digitalizálás foka, hogy nyilvánosan meg is jeleníthetik őket.

Ezek a képek óriási jelentőséggel bírtak annak idején a hadműveleti tervezésben, de jelenkori értékük is messze túlnő a történelmi kutatás kiszolgálásán. Gyakran fordulnak kéréssel az archívumhoz például eltemetett légibombák felkutatásához. A képek digitális rendszerezése előtt egy-egy felvétel megtalálása nagyon nehéz volt, most másodpercekbe telik.

A fegyvertelen gépeken, a légvédelem elérési magasságán alul repülő pilóták közül rengetegen soha nem tértek vissza, de szerepvállalásuk döntő tényező volt a győzelem kivívásához.

A partraszállás előkészítése lehetetlen lett volna a már évekkel előbb elkezdett módszeres fotográfiai felderítés nélkül, de például egy egészen különleges kis magasságban készült normandiai felvételről szereztek bizonyosságot a britek arról is, hogy a németek, a fejlesztésben messze előttük járva, már sorozatban gyártott üregrezonátoros magnetronnal működő lokátorokkal védik a partvonalat.

Döbbenetes képek láthatók az auschwitzi haláltábor sorakozóiról és a krematóriumok füstjéről, vagy éppen a szövetségesek által romhalmazzá bombázott német városokról. Az egyik képen a német flottának egy norvég fjordba rejtett büszkesége, a Bismarck látható - hét nappal az őt megsemmisítő brit bombatámadás előtt.

A webhely ahol a képek megtekinthetők - az óriási előzetes érdeklődés miatt valószínűleg eleinte nem könnyen - a www.evidenceincamera.co.uk.

Kulcsszavak: onlineszolg

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Késésben vagy? - Akkor gyorsan regisztrálj!

2017. szeptember 19. 19:45

Együttműködés a biztonságos jövőért

2017. szeptember 6. 09:21

Elsőként került magyar cég a nemzetközi HR elitbe

2017. augusztus 4. 13:40

Júniusi vírusriport az ESET-től

2017. július 25. 17:21
cloudappsportal.com