Informatikai lomtalanításra buzdít a KJK-KERSZÖV

forrás Prim Online, 2004. január 26. 13:26
Bár nem áll rendelkezésre adat arról, hogy évente ténylegesen mennyi e forrásból származó veszélyes hulladék keletkezik, hazánkban évente potenciális hulladékként jelentkező CD-k és DVD-k mennyisége tonnában kifejezve is ezres nagyságrendű.

A háztartásokban és a vállalatoknál haszontalanná váló korongok feltehetően a kommunális hulladékkal együtt kerülnek a szeméttárolókba, ezeknek csak egy elszomorítóan kis hányada kerül újrahasznosításra, vagy (ami még mindig jobb) elégetésre. A helyzet változtatásáért a legnagyobb CD/DVD kibocsátók tehetnek a legtöbbet, és a lakossággal ellentétben ez az a kör, amely jól nevesíthető.

Az ilyen adatlemezek polikarbonát hulladékának újrahasznosításra már van működő technológia, és a hulladék ára fedezi a szállítás költségeit, tehát mind az égetés tetemes díja, mind a környezet károsítása "megtakarítható". Jablonszky László, a CompLex CD Jogtár főszerkesztője elmondta, hogy az elektronikai veszélyes hulladékok jogszabályban előírt begyűjtése és kezelése számos kötelezettséget ró Magyarországra a csatlakozás után. Ugyanakkor ha tehetünk valamit környezetünkért, ne várjuk meg, amíg "kötelező lesz", tegyük meg most. A január 26-án induló, február 29-ig tartó idei akció során összegyűjtik mindazon, hulladékká lett CD, és DVD formátumú adathordozókat, melyeket összezúzás után elszállíthatnak a németországi újrahasznosító üzembe. Ugyanakkor a cég reméli, hogy kezdeményezéséhez az év során minél több vállalat, kiadó, fejlesztő, egyetem stb. csatlakozik majd. A hulladékká vált korongokat az egész ország területéről várja a kiadó székhelyén: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 21-35.

Az összefogás jelentőségét adatok is alátámasztják: Magyarországon 2002-ben közel 40 millió db. CD/DVD került eladásra. Ez 700-750 tonna nettó, veszélyes hulladéknak számító polikarbonátot (pk), lakkot, festéket, egyéb szerves anyagot tartalmaz (a csomagolóanyag – többnyire polistyrol – összetétele minimum 50%-ban szintén veszélyes hulladék).

A pk/alumínium/lakk/festék rétegstruktúrájú CD/DVD újrahasznosítási technológiájának kidolgozására a világtermelés beindulása után (1984) közel 10 évig kellett várni. Nagy megkönnyebbüléssel fogadták a gyártók az Európai Uniós támogatással épült első CD hulladék-feldolgozó holland és német üzemek megnyitását. A most összegyűjtött korongokat a pk alapanyag szállító Bayer AG vásárolja majd vissza. (A CD/DVD-ket jogi okok miatt a szállítás előtt összezúzzák.)

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09