Informatikai lomtalanításra buzdít a KJK-KERSZÖV

forrás Prim Online, 2004. január 26. 13:26
Bár nem áll rendelkezésre adat arról, hogy évente ténylegesen mennyi e forrásból származó veszélyes hulladék keletkezik, hazánkban évente potenciális hulladékként jelentkező CD-k és DVD-k mennyisége tonnában kifejezve is ezres nagyságrendű.

A háztartásokban és a vállalatoknál haszontalanná váló korongok feltehetően a kommunális hulladékkal együtt kerülnek a szeméttárolókba, ezeknek csak egy elszomorítóan kis hányada kerül újrahasznosításra, vagy (ami még mindig jobb) elégetésre. A helyzet változtatásáért a legnagyobb CD/DVD kibocsátók tehetnek a legtöbbet, és a lakossággal ellentétben ez az a kör, amely jól nevesíthető.

Az ilyen adatlemezek polikarbonát hulladékának újrahasznosításra már van működő technológia, és a hulladék ára fedezi a szállítás költségeit, tehát mind az égetés tetemes díja, mind a környezet károsítása "megtakarítható". Jablonszky László, a CompLex CD Jogtár főszerkesztője elmondta, hogy az elektronikai veszélyes hulladékok jogszabályban előírt begyűjtése és kezelése számos kötelezettséget ró Magyarországra a csatlakozás után. Ugyanakkor ha tehetünk valamit környezetünkért, ne várjuk meg, amíg "kötelező lesz", tegyük meg most. A január 26-án induló, február 29-ig tartó idei akció során összegyűjtik mindazon, hulladékká lett CD, és DVD formátumú adathordozókat, melyeket összezúzás után elszállíthatnak a németországi újrahasznosító üzembe. Ugyanakkor a cég reméli, hogy kezdeményezéséhez az év során minél több vállalat, kiadó, fejlesztő, egyetem stb. csatlakozik majd. A hulladékká vált korongokat az egész ország területéről várja a kiadó székhelyén: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 21-35.

Az összefogás jelentőségét adatok is alátámasztják: Magyarországon 2002-ben közel 40 millió db. CD/DVD került eladásra. Ez 700-750 tonna nettó, veszélyes hulladéknak számító polikarbonátot (pk), lakkot, festéket, egyéb szerves anyagot tartalmaz (a csomagolóanyag – többnyire polistyrol – összetétele minimum 50%-ban szintén veszélyes hulladék).

A pk/alumínium/lakk/festék rétegstruktúrájú CD/DVD újrahasznosítási technológiájának kidolgozására a világtermelés beindulása után (1984) közel 10 évig kellett várni. Nagy megkönnyebbüléssel fogadták a gyártók az Európai Uniós támogatással épült első CD hulladék-feldolgozó holland és német üzemek megnyitását. A most összegyűjtött korongokat a pk alapanyag szállító Bayer AG vásárolja majd vissza. (A CD/DVD-ket jogi okok miatt a szállítás előtt összezúzzák.)

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Maradjunk otthon – de játsszunk élőben!

A világjárvány második hullámának berobbanásával szinte minden országban korlátozásokat terveznek bevezetni, ami azt jelenti, hogy előbb-utóbb Magyarországon is változások lesznek. Négy fal között töltve az időt számos lehetőség van arra, hogy lekössük magunkat, szórakozzunk, vagy éppen olyasmit próbáljunk ki, amit eddig nem. Ez talán az egyik legjobb idő arra is, hogy kipróbáljunk egy-kettőt a legjobb élő kaszinó oldalak közül!

2020. szeptember 21. 16:41

Miért jobb az Eldorado, mint más piacterek?

A videojáték-piacok azok a helyek, ahol a világ minden tájáról érkező játékosok vásárolhatnak és eladhatnak játékon belüli pénznemeket, tárgyakat és fiókokat. Napjainkban a piacterek a pénzkeresés legjobb módját képviselik, mivel a játékosok értékes játékbeli tárgyaikat eladhatják azoknak a játékosoknak, akiknek szükségük van ezekre, és ebből meg is élhetnek.

2020. szeptember 21. 10:52

Szeptember 4-én érkezik az HBO GO-ra Ridley Scott sci-fi sorozata

Az HBO GO-ra érkező Ridley Scott sci-fi sorozat a nem is olyan távoli jövőben játszódik. Az emberiség kezdi uralma alá hajtani a világegyetemet. A gyarmatosítás korai szakaszában két android történetét követhetjük nyomon, akiknek az a feladata, hogy emberi gyerekeket neveljenek az egyik ismeretlen bolygón. A két androidnak – Apának és Anyának – komoly kihívással kell szembenéznie, amikor a növekvő kolóniát széteséssel fenyegeti egy vallási konfliktus. Az emberek hitének ellenőrzésre nehéz és hálátlan feladat.

2020. augusztus 19. 12:20

STRAND Fesztivál helyett SzabadSTRAND lesz Zamárdiban

Ma már tudjuk, hogy egyetlen zenei fesztivál se valósulhat meg 2020-ban itthon úgy, ahogyan megszoktuk, ahogyan vártuk. Ez alól a MOL Nagyon Balaton keretében tervezett zamárdi STRAND Fesztivál sem kivétel, amely augusztus 18-tól várta volna a közönséget. A szervezők SzabadSTRAND címmel az eredeti helyszínen, augusztus 19-22. között várják programokkal a közönséget. 

2020. augusztus 18. 20:13

Három dokucsatornát nyit meg nyár végén a UPC Direct

A UPC Direct a Viasat World médiavállalat három csatornáját is elérhetővé teszi minden előfizetőjének 2020. augusztus 14. és 31. között, így az adrenalinfüggők a Viasat Explore, a múlt kedvelői a Viasat History, a természetkedvelők pedig a Viasat Nature műsoraival – köztük számos premierrel – búcsúztathatják a nyarat. 

2020. augusztus 15. 10:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11

Virtuális nézőteret nyit a Budai Szabadtéri Színház

2020. szeptember 9. 12:11

Év Informatikai Vezetője díj 2020

2020. augusztus 27. 11:07

Early Bird kedvezménnyel indul ‘Az Év Honlapja’ pályázat

2020. augusztus 13. 14:58
online sportfogadás