A Thomson nyeresége meredeken csökkent

MTI Sajtóadatbank, 2004. február 12. 08:00
A francia Thomson elektronikai vállalat tiszta nyeresége tavaly 26 millió euró volt, elmaradva az elelmzői előrejelzésektől és a 2002-es 373 millió eurós eredménytől.
A mûködési nyereség 508 millió euróra csökkent 718 millióról, a forgalma 8,46 milliárd euróra 10,19 milliárdról - közölték a világon a nagyságra negyedik szórakoztató elektronikai berendezés gyártónál, a Thomsonnál szerdán. Hozzátették: remélik, hogy az alkatrészgyártó részleg az idén visszatérhet legalább a nullszaldóhoz. Az idei forgalomban 4 százalékos növekedést várnak változatlan árfolyamokon, a mûködési nyereségben pedig 40 százalékos emelkedést várnak, a kínai vegyes vállalatuknak köszönhetõen.

A tavalyi eredményeket 300 millió euró átszervezési költség terhelte.

Már a harmadik negyedév után elmondták, hogy a tavalyi visszaesés oka a dollár gyengülésében és a konszern szórakoztatóelektronikai cikkei és alkatrészei iránt megcsappant keresletben rejlik.

Tavaly novemberben a francia állam, 18,5 százalékos részesedés eladásával, intézkedett az állami részesedés megszüntetésére a Thomsonban.

Ugyancsak novemberben jelentették be, hogy a Thomson és a kínai TCL International Holdings televízió- és DVD-gyártó közös vállalkozást alapít: a vegyes vállalat a világ legnagyobb televíziógyára lesz. A kétharmad részben a kínai, egyharmad részben a francia fél tulajdonában lévõ vállalkozás évente 18 millió televíziókészüléket és DVD-lejátszót gyárt majd, és ezzel mintegy 3,51 milliárd dolláros forgalmat érhet el. A TCL Kínában a második számú televízió- és mobiltelefon-gyártó vállalat, a TCL Group hongkongi tõzsdén jegyzett leányvállalata.

Az egyesüléssel a kínai vállalat megkerülheti az Egyesült Államokban és Európában ellene felhozott dömpingvádakat, a francia fél pedig az olcsó kínai termelési bázis elõnyeit használhatja ki.

A Thomson gyártja az Egyesült Államokban népszerû RCA televízió készülékeket.

A közös vállalkozás alapítása 1,125 milliárd eurós forgalmat von ki a Thomson konszern konszolidációs körébõl. A közös vállalat a TCR márkát használja majd Ázsiában, Európában megtartja a Thomson és Amerikában az RCA márkanevet.

A Thomson SA szerda délelõtt 17,45 euró volt a párizsi értéktõzsdén, 3,00 százalékkal olcsóbb a keddi, 17,99 eurós zárónál. Szerdán 17,35 eurón nyitott. Szerdán 3,44 százalékkal drágább volt, mint az év elején - eddig 18,67-16,49 euró között alakult -, és 23,15 százalékkal drágább, mint egy éve.
Kulcsszavak: Thomson +céginfo

1,5 milliárd jogdíj: a legtöbbet magyar előadók kapják

1,5 milliárd forint jogdíjat fizet ki több mint hatvanötezer magyar és külföldi zenész számára az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI). Ez az összeg csaknem 25%-kal meghaladja a tavalyit. A 2019. évi, most lezárt zenei jogdíjfelosztás magában foglalja a rádiós-, televíziós sugárzási (játszási) és a háttérzenei jogdíjakat, a külföldi jogkezelőktől beszedett jogdíjakat, valamint a meghosszabbított védelmi idejű hangfelvételek előadóit illető kiegészítő díjakat. A legtöbb jogdíjat magyar zenészek kapják. A kifizetési lista dobogóján három magyar művész áll, a második helyezett egy női előadó. 

2020. július 6. 17:32

Veszélyes árverseny a fuvarozásban

Már tavaly év végén tapasztalható volt az a tendencia, hogy az olcsóbb áron fuvarozó, sokszor szabálytalanságok sorát vállaló román kamionosok kiszorítják a hazai cégeket a magyar piacról. Az árverseny azonban a koronavírus-járvány időszakában még inkább kiéleződött. A NiT Hungary adatai szerint az összes magyar fuvarmennyiség 25-30 százalékát viszik el a román cégek, megrendelőik pedig zömmel multinacionális vállalatok, akik így a magyar fuvarozó vállalkozásokat a létüket is veszélyeztető árversenybe kényszerítik.

2020. július 6. 15:56

Nemzetközi alkalmazásfejlesztő versenyt indít a Huawei

AppsUp néven indított alkalmazásfejlesztő versenyt a Huawei Technologies. A verseny célja, hogy megtalálják a világ legjobb app fejlesztőit, és egyben lehetőséget biztosítsanak a fejlesztőknek, hogy alkalmazásaikat közzétegyék a Huawei saját mobilszolgáltatási rendszerében, a HMS-ben. A versenyt 5 régióban hirdetik meg, és minden régióban 5 kategóriában – legjobb app, legjobb játék, legjobb közösségi alkalmazás, legnépszerűbb, valamint különleges értékkel bíró app – díjazzák a legjobbakat. 

2020. július 6. 15:03

Új LEGO MINDSTORMS Robot feltaláló készlet

A LEGO Csoport 7 év óta most először mutatott be új LEGO MINDSTORMS készletet. Az új LEGO MINDSTORMS Robot feltaláló 5 az 1-ben szett egy új mókás és kreatív programozói világot teremt, rengeteg kódolási és játékos tanulási lehetőséggel a fiatal feltalálók és építők számára.

2020. július 6. 14:38

Az ABB vízhűtéses, nagyfeszültségű motorjai nagy teljesítménysűrűséget kínálnak

Az új AXW 315 és 400 IEC vízhűtéses motorok átlagosan 40%-kal nagyobb teljesítményt adnak le, mint a hagyományos ventilátorhűtésű típusok. Mivel az állandó hűtés meghosszabbítja a szigetelés és a csapágyak élettartamát, a motor futásideje is hosszabb lesz.

2020. július 6. 13:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás