A digitális technika gyökeres ágazati és szervezeti változásokat eredményez

forrás Prim Online, 2004. február 18. 18:45
Craig Barrett, az Intel vezérigazgatója az IDF nyitó előadásában arról beszélt, miként formálja át a digitális technika terjedése és a folyamatos technikai fejlődés a világon mindenütt a kereskedelem, a szórakozás és a kommunikáció alapjait.
Az Intel Fejlesztői Fórumát (IDF) felkereső több mint 4800 technikai szakember, fejlesztő és mérnök előtt Barrett felvázolta a jelenleg zajló változásokat, és felhívta közönsége figyelmét azokra az óriási lehetőségekre, amelyeket a technika fejlődése nyit meg a szervezetek és az egyéni felhasználók előtt.

"A világ szervezetei termelékenységük és teljesítményük fokozását várják az informatikától. Beruházásaik nyomán hamarosan gyors változásoknak leszünk tanúi" - mutatott rá Barrett. "A számítástechnika és a távközlés konvergenciájában, a vállalati szektort megcélzó új megoldások terjedésében és a szórakoztató tartalmak továbbításában, illetve fogyasztásában már tetten érhető változások új területekre gyűrűznek tovább: az egészségügy, az élettani tudományok és a génkutatás világát is meghódítják. A számítástechnikai innováció új formái jelennek meg. A digitális és a szilíciumtechnikára épülő újítások nyomán soha nem látott lehetőségek, felhasználási területek és üzleti modellek alakulnak ki, és hasznosítják az átalakulásból eredő előnyöket."

"Mindezzel együtt azonban az is fontos, hogy ne bonyolítsuk túl a végfelhasználók számára a lassan mindent átszövő digitális technikát. Az Intelnek a többi ágazati szereplővel együtt a technikai jellemzőkön túlmutatva, olyan komplett megoldások kialakítására kell törekednie, amelyek kielégítik ügyfelei szükségleteit, és egyszerűbben, gazdaságosabban állíthatók a vállalati működés, a digitális otthoni környezet és a vezeték nélküli kommunikáció szolgálatába."

Az Itanium processzorcsalád jól példázza az Intel üzleti számítástechnika terén vallott megoldásközpontú szemléletét. Az ágazati együttműködés, a szoftvertámogatás és más fontos, kiegészítő technológiák fejlesztése nyomán az Itanium processzorcsalád egyre népszerűbb az Intel kiemelt ügyfelei körében, és mind magasabb szintre emeli az üzleti produktivitást. Az Intel több mint 100 000 Itanium processzort értékesített 2003-ban, és a Fortune magazin ötszázas listájának számos tagja már bevezette környezetében az Itanium-alapú rendszereket.

"Nagy örömmel látjuk, hogy az Itanium processzor olyan fontos területeken is széles körű elfogadottságnak örvend, mint a pénzügyi szolgáltatószektor" - emelte ki Barrett. "Sokféle ágazatban, egyre több felhasználó élvezi az Itanium-alapú platformok teljesítményéből, megbízhatóságából, felügyelhetőségéből és egyéb képességeiből eredő előnyöket."

A számítástechnika más területein az Intel a puszta lapkasebességen túlmutató technológiák és platformok fejlesztésével próbálja kihasználni az új lehetőségeket és kielégíteni ügyfelei igényeit. A már ma is forgalmazott HyperThreading (HT) és Intel Centrino mobiltechnológia a teljesítmény javítása mellett is értékes előnyökhöz juttatja a végfelhasználókat.

Eddig nyilvánosságra hozott tervei szerint az Intel a LaGrande technológia (LT) segítségével szeretné növelni a számítástechnika biztonságát, a Vanderpool technológia (VT) alkalmazásával pedig rendszerei megbízhatóságának, rugalmasságának és reagálókészségének javítására törekszik. A vállalat a digitális média- és adatcsomag-feldolgozás, a futásidő-teljesítmény, valamint az adatbányászat és -szintézis területén is új technológiák bevezetését tervezi. A jövő Intel-processzorainál a fentieken túl is számos fejlesztés járul majd hozzá a platform általános hatékonyságának fokozásához.

Az Intel a második negyedévben vezeti be a szerver- és munkaállomás-processzorokhoz szánt IA-32-es architektúra 64 bites memóriabővítő technológiáját. A 64 bites bővítőtechnológia mellett a cég számos egyéb - már ma is alkalmazott illetve hamarosan megjelenő - platforminnovációt is kidolgozott ebben szegmensben. Néhány példa: Intel Hyper-Threading technológia, PCI Express, DDR2 memóriatámogatás, emelt szintű energiagazdálkodás, SSE3 utasítások.

Az Intel az otthoni környezetben zajló változások kezelésére is jelentős erőforrásokat és figyelmet összpontosít. A digitális technika otthoni terjedése számtalan új lehetőséget tartogat azoknak a cégeknek, amelyek alacsonyabb költségszinten tudják magasabb használati értékkel és többféle képességgel felruházni a különböző szórakoztatóelektronikai eszközöket. A vezeték nélküli szélessávú technológia - ehhez hasonlóan - a számítástechnika és a kommunikáció világát formálja át. Ahogy az Intel Centrino mobiltechnológia megváltoztatta az üzleti és otthoni felhasználók szokásait, az új generációs mobiltechnológiák és az új kommunikációs szabványok (pl. WiMax) alkalmazása is fokozza a produktivitást és felgyorsítja a számítástechnikai-távközlési konvergencia folyamatát.

"A szilíciumtechnológia hajtja a kereskedelem, a szórakozás, az oktatás és a tudomány átalakulásának motorját" - állapította meg Barrett. "A kutatás-fejlesztés, a gyártókapacitás-bővítés és a globális piacépítés terén végrehajtott Intel-beruházásokat, valamint cégünk megoldásfejlesztés iránti elkötelezettségét figyelembe véve bátran elmondhatjuk, hogy a jövőbeni növekedésnek és innovációknak egyedül képzeletünk szab határt."
Kulcsszavak: Intel IDF

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05