2007 végére minden településen internet

MTI Sajtóadatbank, 2004. március 8. 00:46
2007 végére minden településen adott lesz az internet elérhetőség a közintézményekben - közölte pénteken sajtótájékoztatón az informatikai és hírközlési miniszter Kaposváron.

"A program keretében 2004 május elsején az uniós csatlakozás időpontjára az ország 2004 pontján fogunk közösségi internet-hozzáférési lehetőséget biztosítani" - mondta Kovács Kálmán.

Beszámolója szerint a szélessávú internet hozzáférést a közháló-program keretében biztosítják, három ütemben. Az első lépcsőben, 2006-ig csaknem 20 milliárd forint áll majd rendelkezésre ahhoz, hogy megteremtsék a közösségi internet szolgáltatást a közintézményekben az úgynevezett e-Magyarország pontokon. Így a többi között könyvtárakban, teleházakban, oktatási intézményekben, valamint a megyei ipar- és agrárkamarákban, MÁV-pályaudvarokon, egyetemeken és kispostákon is lesznek ilyen végpontok.

"A lehetőség nyitott az egyházi intézmények előtt is, ha a településen lakók valamennyien igénybe vehetik a szolgáltatást egy rögzített nyitva tartás keretében" - közölte hozzátéve: eddig csaknem száz lelkészi hivatal, plébánia nyert a pályázaton. Elmondta: 2005 szeptemberére a közháló keretében 2.350 településen lesz szélessávú internet elérhetőség, 2008-ig pedig minden Kárpát-medencei magyar nyelvű közintézményben lesz internet-elérhetőség.

Kovács Kálmán szólt arról is: informatikai fejlesztésekre 2006 végéig összesen 55 milliárd forint értékű uniós forrásra lehet pályázni a gazdasági versenyképesség operatív program keretében. Közölte: a kis- és középvállalkozások például az interneten való megjelenésre, szolgáltatásokra pályázhatnak, az önkormányzatok portálok elkészítésére, szolgáltatások megjelenítésére - egy megyei jogú város akár teljes informatikai rendszerének kialakítására is -, valamint szélessávú hálózatfejlesztésre ott, ahol ez egyébként támogatás nélkül nem lenne gazdaságos. A pályázatokat előbbi kettőre januárban már kiírták, utóbbi előkészítésén még dolgoznak - közölte a miniszter.

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyarországon is elkezdték blokkolni az AI robotok hozzáférését a weboldalak

Felmérésünk szerint az 1000 legolvasottabb magyar weboldal nagyjából 1%-a blokkolja a mesterséges intelligencia robotok hozzáférését tartalmaikhoz. Világszinten ez az arány már 20% felett jár, de Magyarországon is növekedés várható.

2023. október 12. 16:11

Gyerekszobától a tanteremig – Két nap a digitális tudatosságért

Mit jelent a digitális szülőség a XXI. században? Hogyan tudjuk online is biztonságban gyerekeinket? Milyen eszközkészlettel tudjuk elősegíteni, hogy élmény legyen a tanulás? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az a kétnapos esemény-sorozat, melyet a digitális tudatosság jegyében szerveznek a Magyar Telekom székházban.

2022. október 13. 12:55

Érik a forradalom az alkalmazásfejlesztésben

Az IT-szektorban tomboló munkaerőhiány nem új keletű probléma: miközben jelenleg az USA-ban közel 1 millió betöltetlen pozíció van a területen, a hazai GDP csaknem 20%-át adó digitális gazdaság a kivándorlással, a kisadózó vállalkozásokat érintő szigorításokkal és az alapfokú oktatás kapcsolódó hiányosságaival küzd. Mindezt tetézi a járvány alatt pánikszerűen felpörgő digitalizációs igény, hiszen nagyságrendileg ötször több megrendelés érkezik manapság a fejlesztő cégekhez. 

2022. október 4. 17:08

Félárú utazási kedvezmény a HVG Állásbörzére érkezőknek

A MÁV-Volán-csoport saját standdal és online is várja az érdeklődőket a HVG Állásbörzén, amit 2022. október 5-én és 6-án rendeznek a Papp László Budapest Sportarénában. Az eseményre utazóknak a MÁV-START és a GYSEV 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít bármely belföldi állomásról Budapestre, a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvarra, továbbá Kelenföld, Kőbánya-Kispest, Kőbánya alsó, Kőbánya-felső és Zugló állomásra. 

2022. október 4. 15:33

Véget ért a XII. Nemzetközi Média- és Internetkonferencia

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szeptember 26-án és 27-én 12. alkalommal rendezte meg „A média és az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” című konferenciáját, a Magyar Tudományos Akadémián. A két nap alatt 32 szakember tartott előadást aktuális témákról, egyebek mellett az álhírekről, a social media platformokról, az illegális tartalmakról, a deepfake-jelenségről és persze a média jövőjéről. Kerekasztal-beszélgetést is szerveztünk, ahová etikus hackereket hívtunk meg. 

2022. szeptember 28. 15:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27

A Magyar Telekom 2023. harmadik negyedéves eredményei

2023. november 9. 10:04