Otthon, mérges otthon!

Zsadányi Pál, 2004. március 21. 15:10
A mérgezések, ezen belül is a gyermekmérgezések hatalmas aránya történik az otthonunkban. A helyzet tragikuma, hogy éppen a tisztítószerek járnak élen a méregforrások terén. Vannak, akik harcba akarnak szállni ezzel a végzettel. Készítettek egy weboldalt, ToxicFreeHomes névvel. A rajta található bemutató egy virtuális házban mutatja meg a veszélyzónákat.
Háztartási mérgezések

Ugyan a halálos mérgezések aránya relatíve kicsi, de az egyszerűbb esetek száma viszont ugyancsak hatalmas. Az ételbe szóródó mosószertől a szembe, testre fröccsenő savakig, lúgokig rengeteg a veszélyforrás egy háztartásban. Nem kevesebb gondot okoz ez eltört higanyos lázmérő, amely a hihetetlen sebességgel a padlórésekben eltűnni tudó higanyszemcsékből párolgó higanygőzzel okoznak akár foghullás is. Hogy a szülők vagy a nagyobb testvérek széthagyott, cukormázas gyógyszereiről ne is beszéljünk, amit a kicsik előszeretettel szopogatnak. Nem lehet elég korán rendre szoktatni a gyermekeket a baj elkerülésére. Akivel a játékot nem rakatják el rendszeresen, az mindent szanaszét fog hagyni. Ráadásul, egész életében. Még az unokái sem lesznek tőle biztonságban.

A virtuális bemutató

A témának szentelt hálószem egy virtuális otthonban a pincetértől a tetőtérig és a garázsig vezeti végig a szörfölőt a potenciális veszélyforrások elemzése végett. A bajokat fokozza, hogy a mérgezést okozó szerek igen nagy részét simán veszélytelennek tartjuk, amit olykor a rajta lévő felíratok is megerősítenek. A mérgező dózis azonban, egy gyermeknél, jóval kisebb, mint a felnőtteknél, és ezt sokan nem gondolják végig.

A virtuális otthon végigjárását könnyíti, hogy nem a lassan betöltődő grafikus és multimédiás megoldást választották, hanem a gyorsan elérhető szöveges leírási formákat. Benne a veszélyes anyagok listájával, azok leírásával, A-Z-ig terjedő kereshető katalógus formájában stb.

Nevelési eszközök

A problémák megoldása során mindig nagy szerepe van az egészségtudatos viselkedésre való nevelésnek. Egy weboldal, persze, nem sokat tud megoldani a problémából, hiszen ki vetődik el oda? Ezért kitaláltak a lap szerkesztői hatékonyabb megoldásokat is. Például, küldhetünk figyelem felhívó képes levelező lapokat is. Méghozzá, ingyenesen, hogy ne a pénz gátolja a fontos információk terjedését.

A honlap gondozója Glen Clark, több, hasonló jótékonysági kezdeményezés támogatója, fő helyen a Moms Make More (az anyák többet is tehetnek) társulat lelkes aktivistája, amely az otthon rostokoló anyáknak próbál hasznos munkát szerezni. Valami hasonló nálunk is elkelne, ha még nem jutott volna valakinek az eszébe!

A Hazardous Products in the Home program

A „Veszélyes termékek az otthonokban” programot az EPA Region 5 ötödik regionális környezetvédelmi intézet és a Pardue Egyetem Mezőgazdasági és Biológiai fakultása indította Amerikában. Előzményeit a Missouri és a Montana Egyetemek kutatásai képezték. A weblapon található információk és a virtuális otthon modell ezekből az információkból táplálkozik.
Kulcsszavak: környezetvédelem

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38