Magyar-amerikai k+f workshop az információs társadalomért

Kovács Attila, 2004. március 22. 13:28
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM), a National Science Foundation (USA), valamint az ELTE Információs Társadalom- és Hálózatkutató Központja (ELTE-ITHAKA) 2004. március 22-24-én rendezi meg Budapesten az "Információs Társadalom technológiák és kutatási kihívások a XXI. században" című konferenciát.
A célkitűzés szerint olyan jövőbe mutató, magyar-amerikai társulásokban megvalósuló együttműködéseket kívánnak elindítani, amelyek sikeresen szolgálják a magyarországi információs társadalom fejlődését, az információs társadalom kutatásának kiteljesítését, valamint a két ország tudományos és gazdasági együttműködését. A rendezvényre 25 amerikai és 25 magyar kutató kapott meghívást, fővédnöke pedig Csepeli György, az IHM politikai államtitkára.

A rendezvény sajtótájékoztatóján részt vett Csepeli György mellett Valerie Gregg a Digitális Kormányzati Kutatás Program menedzsere, a National Science Foundation képviseletében és Erasztosz Filosz, az EU Információs Társadalom Főigazgatóságának tudományos koordinátora.

Csepeli György arról tájékoztatott, hogy a tengerentúli szakemberek és a hazai, főleg fiatal kutatók a konferencia öt workshopján olyan projektek kidolgozását indítják el, amelyeket források megszerzése érdekében később az EU-nak benyújtanak. A cél idevonzani EU-forrásokat, annak érdekében, hogy 2005-2006-ra hazánk az e-kormányzat, információs társadalom stratégiák, szociális technológiák terén regionális központtá váljon. Még ez év decemberére nívós k+f projekteket kívánnak a magyar és amerikai kutatók közösen az EU-nak benyújtani.

Filosz szerint a háromnapos konferencia jó lehetőséget nyújt a kapcsolatok építésére. Gregg úgy vélte, az e-kormányzat, e-szavazás, és általában a lakossági informatikai hozzáférések terén az amerikai fél hasznosítható tapasztalatokat ad át a fiatal magyar kutatóknak.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Okoskarkötővel a finom eleganciáért

Ha egy eszköz neve elé odatesszük, hogy “okos”, rögtön mindenki azt hiszi, hogy egy apró kütyüről van szó, amibe rengeteg hasznos, vagy annak ítélt funkciót sűrítettek bele. 

2022. november 15. 09:24

A legnépszerűbb szoftverek kreatív munkához

Ha olyan szoftvert keresünk, amellyel a kreatív munkát végző szakemberek csodálatos dolgokat hozhatnak egyszerűen létre, bizony nem kell sokáig kutakodnunk. Számos nagyszerű szoftver közül válogathatunk a világháló széles palettáján!

2022. augusztus 11. 11:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39