Magyar-amerikai k+f workshop az információs társadalomért

Kovács Attila, 2004. március 22. 13:28
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM), a National Science Foundation (USA), valamint az ELTE Információs Társadalom- és Hálózatkutató Központja (ELTE-ITHAKA) 2004. március 22-24-én rendezi meg Budapesten az "Információs Társadalom technológiák és kutatási kihívások a XXI. században" című konferenciát.
A célkitűzés szerint olyan jövőbe mutató, magyar-amerikai társulásokban megvalósuló együttműködéseket kívánnak elindítani, amelyek sikeresen szolgálják a magyarországi információs társadalom fejlődését, az információs társadalom kutatásának kiteljesítését, valamint a két ország tudományos és gazdasági együttműködését. A rendezvényre 25 amerikai és 25 magyar kutató kapott meghívást, fővédnöke pedig Csepeli György, az IHM politikai államtitkára.

A rendezvény sajtótájékoztatóján részt vett Csepeli György mellett Valerie Gregg a Digitális Kormányzati Kutatás Program menedzsere, a National Science Foundation képviseletében és Erasztosz Filosz, az EU Információs Társadalom Főigazgatóságának tudományos koordinátora.

Csepeli György arról tájékoztatott, hogy a tengerentúli szakemberek és a hazai, főleg fiatal kutatók a konferencia öt workshopján olyan projektek kidolgozását indítják el, amelyeket források megszerzése érdekében később az EU-nak benyújtanak. A cél idevonzani EU-forrásokat, annak érdekében, hogy 2005-2006-ra hazánk az e-kormányzat, információs társadalom stratégiák, szociális technológiák terén regionális központtá váljon. Még ez év decemberére nívós k+f projekteket kívánnak a magyar és amerikai kutatók közösen az EU-nak benyújtani.

Filosz szerint a háromnapos konferencia jó lehetőséget nyújt a kapcsolatok építésére. Gregg úgy vélte, az e-kormányzat, e-szavazás, és általában a lakossági informatikai hozzáférések terén az amerikai fél hasznosítható tapasztalatokat ad át a fiatal magyar kutatóknak.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59