A világ legszigorúbb kibertörvényének próbája Romániában

Hûvös Imre, 2004. március 24. 00:34
Iasiban bíróság előtt áll egy 24 éves román fiatalember vírusírásért. A "világ legszigorúbbjának" mondott törvény alapján 3-15 évet kaphat.

Az új törvény azért ilyen kemény, mert Románia, bevallottan, minden áron meg akarja őrizni növekvő hírnevét, mint a nyugati szoftverfejlesztő cégeknek otthont adni képes ország. A vírusírás büntetési tétele kétszerese a nemi erőszakért kiszabhatónak.

A vádirat szerint Dan Dumitru Ciobanu készítette a Blaster.F vírust. A Blaster.F egy lágy változata a pusztító igazinak, amelynek a szerzője azóta sem került rendőrkézre, szemben Ciobanuval, akit olyan hamar lokalizáltak, hogy vírusa csak mintegy 1000 számítógépet fertőzhetett meg. Ciobanu nem is tagadja, hogy egyszerűen itt-ott átírta az eredetit.

A Ciobanu eset kapcsán újra fellángolt a vita, hogy mi legyen az arányos büntetése azoknak a technikamániás fiataloknak, akik leginkább magamutogatásból tévednek erre az útra. Ciobanu ügyvédje szerint "egy játékból bűncselekményt csináltak", és a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva hozzátette, hogy a tárgyalást április 6-ára elnapolták.

Kulcsszavak: jog security hacker

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mégis van mozi! Autósmozi nyílik a budapesti Árkád tetején

Jó hírünk van azok számára, akik már a Grease és a Szeretném, ha szeretnél óta tudják, meg akarják tapasztalni az autós mozizás varázsát. Június 13-tól a PANAM autósmoziban forgathatják vissza az idő kerekét. Az autósmozi érintésmentes eszközökkel vár, így a koronavírus ideje alatt sem maradunk biztonságos szórakozás nélkül. A helyszínt a budapesti Árkád bevásárlóközpont tetőtéri parkolója biztosítja, ahol a tervek szerint hosszútávon élvezhetjük majd a szabadtéri filmnézést.

2020. május 26. 10:33

Home office és a mögötte rejlő nehézségek

Manapság egyre több ember végez különféle munkákat otthonról, ami gyökeresen megváltoztatott számos munkamenetet és szokást. Valójában ennyire egyszerű technikailag a home office, és milyen előnyei, illetve hátulütői vannak?

2020. május 20. 13:52

Állati találkozások

Az emberi kíváncsiság az állatvilágra is kiterjed: igyekszünk minél közelebb férkőzni hozzájuk, hogy mindent megtudjunk róluk, és közben olyan felvételeket is készíthessünk, amelyek több száz like-ot érnek majd a közösségi oldalakon. A Viasat Nature természetcsatorna ezúttal vadállatokról elkapott, hihetetlen egyedi képeket mutat be kedden este 8-tól az Elképesztő állati találkozásokban. Soha nem tapasztalt légyottoknak lehetünk szemtanúi ember és állat, állat és állat között, amelyek hol szívszorító, hol győzedelmes véget érnek. És íme néhány dolog, amit jó tudni, ha valaki vadállatok lesére indulna!

2020. május 19. 10:22

Ez az a nap! 2021 a Puskás Arénában

A kialakult járványhelyzet miatt – a labdarúgó-Európa-bajnoksághoz és az olimpiához hasonlóan – az idénre tervezett Ez az a nap!  is 2021-ben kerül megrendezésre.

2020. május 8. 13:07

Mégis lesz óriási retrobuli Szegeden

Ha nem is az eredeti időpontban, de idén is, ezúttal augusztus 20-án a legnagyobb hazai retrobuli, a szegedi Deja Vu Fesztivál nyitja a fesztiválszezont Dél-Magyarországon. Az újításokkal és meglepetésekkel készülő háromnapos rendezvényre az eredeti időpontra megváltott jegyek természetesen érvényesek.

2020. május 7. 15:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás