Kalózszoftverek alkonya

MTI Sajtóadatbank, 2004. március 24. 08:24
Legális programokra cserélik a kalózszoftvereket, amelyek az indonéziai közhivatalokban található számítógépeken tanyáznak - tájékoztatta a hírügynökséget egy minisztériumi főtisztviselő.

A feketén szerzett számítógépes programok rendkívül elterjedtek Indonéziában: a szakértők becslése szerint a szigetországban tíz számítógépből kilencen található kalózszoftver. A kormány 9 hónapja szigorúbb megszorító intézkedésekkel sújtja a szellemi tulajdon megsértőit. "Mégiscsak fura volna, ha nem tartanánk tiszteletben azt a törvényt, amelyet mi magunk alkottunk" - magyarázta J. B. Kristiadi, a távközlési minisztérium főtisztviselője. A közhivatalokban leltárt készítenek a számítógépeken használt programok kalózkiadásairól, és tárgyalni fognak a hivatalos viszonteladókkal arról, hogy méltányos áron kicserélhessék az illegális szoftvereket legálisakra. Az indonéziai vezetés azt is kilátásba helyezte, hogy a Microsoft Windows programja helyett áttér a konkurens Linux operációs rendszerre, amely állítólag olcsóbb.

Tavaly a kormány harcot hirdetett a feketén árult szoftverek, fimfelvételek és CD-k terjesztői ellen. Ez azonban csak rövid időre fogta vissza a feketepiacot; most megint könnyedén hozzájuthat bárki akár a legújabb amerikai filmek DVD-kiadásához az utcán éppúgy, mint a vásárlóközpontokban.

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az adóhatóság a big data révén ellenőriz

Az adóhatóság a saját maga által gyűjtött, illetve a társintézményektől kapott digitálisan rendelkezésre álló adatokat több körben elemzi, azonosítja a kockázatos adózókat és tényezőket, és dönt arról, hogy kit ellenőriz.

2019. szeptember 17. 12:08

Akár elektronikusan is lehetne gyűjteni a kopogtatócédulát

A választásokat megelőző ajánlószelvények gyűjtését digitálissá lehetne tenni, ha elektronikusan írnák alá a polgárok az ajánlóíveket. A NETLOCK becslése szerint legalább 2–2,5 millió oldalnyi dokumentum kerülhetne át így a digitális térbe. Ezzel nemcsak olcsóbbá és zöldebbé válna a teljes folyamat, de gyorsabb, biztonságosabb, diszkrétebb lenne az adatkezelés is. Ezen felül egyszerűbben kiszűrhetnék a visszaéléseket, és hatékonyabbá válna az adminisztrációs munka és a GDPR előírásoknak való megfelelés is.

2019. szeptember 16. 12:53

Az ipari automatizáció kihívásai

A tapasztalatok szerint az automatizáció útjában álló legnagyobb akadályok a telepítéssel kapcsolatos költség- és időkorlátokban keresendők. Mivel ez a folyamat speciális szaktudást igényel, ezt általában egy csapatnyi, különféle programozási nyelvekben jártas és magas szintű műszaki ismeretekkel rendelkező robotikai szakember végzi.

2019. május 24. 12:47

Az Adókikerülés Elleni Direktíva hatása a cégekre

Számos, a hazai vállalkozásokat is jelentős mértékben érintő módosítást tartalmaz az eddigi gyakorlathoz képest az Európai Bizottság által elfogadott Adókikerülés Elleni Direktíva (ATAD). Várhatóan a legjelentősebb változást a kamatlevonhatósági szabályok módosulása okozza, az új alapokra helyezett szabályozást ez év végéig kell átültetniük a tagországoknak a nemzeti jogba.  

2018. szeptember 20. 11:20

Júliusban indítja pályakezdő programját a Lufthansa Systems Hungária

A légiközlekedési informatika egyik meghatározó szereplőjének pályakezdő programjába jelentkezhetnek június 1-ig az általános szoftverfejlesztői tudással és magabiztos angol nyelvismerettel rendelkező fiatalok. 

2018. április 27. 15:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás