Alkotmányvita a DVD-másoló szoftver perében

Kiss Ádám Zoltán, 2004. április 3. 20:58

A 321 Studios kétszeresen is betiltott DVD-másoló programjának ügyében a vállalat fellebbezett, megkérdőjelezve a szerzői jogi törvény alkotmányos voltát.

A 321 Studios szoftvervállalat olyan programot fejlesztett ki, és forgalmazott az USA-ban, mely tökéletes minőségű másolatok készítését tette lehetővé gyári védelemmel ellátott filmekről. A szoftver piacra kerülése után azonnal a nagy hollywoodi filmstúdiók kemény ellenállásába ütközött, és mind Kaliforniában, mind New Yorkban két külön eljárás keretén belül megtiltották a termék forgalmazását. A 321 Studios most fellebbezett, de nem formai okokra hivatkozva, szeretnék elérni a szerzői jogi törvény hatályos pontjainak felülvizsgálatát, mivel azok a vállalat véleménye szerint ellentmondanak a törvénykezés alapjául szolgáló alkotmánynak. A szoftvercég érvelése szerint minden állampolgárnak alkotmányos joga, hogy saját használatra biztonsági másolatot készítsen DVD filmjeiről, és ez szükséges is, hiszen a filmek ára jóval a nyers írható DVD-k ára fölött van. Ha tehát valaki nem készíthet ilyen másolatot, akkor az eredeti sérülése esetén kétszer fizettetik ki vele a költségek legnagyobb részét. A fellebbezési indítványokat már benyújtották mindkét bíróságon, és mivel a DVD lemezek piacán még nem volt példa hasonló perre, az eset messze vezető precedensértékű eljárássá válhat.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Szabadszájú, őszinte könyvet írt az ország vadállatbefogója, Both Zoltán

Könyvet írt Both Zoltán, az ország egyetlen hivatásos vadállatbefogója. Több mint 20 éve ezzel a titulussal ismeri őt mindenki. Az egykori szegény kisfiú most ’A Vadállatbefogó - Cenzúra nélkül’ című könyvében felfedi, hogy milyen is az „igazi bothzoli”, aki küzdött az alkohollal, a drogokkal és, aki minden pénzét egzotikus hüllőkre költötte.

2021. február 18. 20:22

Vb 2022: volt magyar válogatott labdarúgó vizsgája az I. csoportot, két favoritot lát

Többek között Anglia és Magyaroszág lesz a lengyel csapat ellenfele a 2022-es vébé selejtezőin. Volt magyar válogatott labdarúgó szerint Lengyelországnak és Angliának van legtöbb esélye kijutásra.

2021. február 15. 10:02

22 Bet – széleskörű sportfogadási kínálat egy helyen

Magyarul is elérhető a Bet-Fogadás oldala, mely a legjobb fogadóirodákat gyűjti egybe. Minden sportágban nagy kínálattal rendelkezik.

2021. február 11. 20:13

Válasszunk magunknak csillagot

Virtuálisan barangolva az idei online CES-en az egyik kedvencem a csillagok vizsgálatát egyszerűvé és okossá varázsló Vespera, amely a francia startup, a Vaonis legújabb - immár második verziójú - távcső-fejlesztése.

2021. január 14. 11:04

Tordai István a magyar James Bond

Ritkaságszámba menő filmet készített Tordai István és csapata, melyről a producer-műsorvezető beszélt.

2021. január 6. 14:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15

Stabil üzleti teljesítmény mellett tovább növekedett tavaly a Huawei

2021. március 31. 13:35

Április végéig lehet jelentkezni a MOL frissdiplomás programjára

2021. március 17. 11:05

Mától Budapest nagy részén elérhető a Vodafone 5G hálózata

2021. március 4. 16:27