2003-ban világszerte tovább csökkentek a lemezeladások

Milkovits Gábor, 2004. április 7. 22:15
A zenei iparág nemzetközi szervezetének, az IFPI-nek a felmérése szerint a zenei hanghordozók forgalma 2003-ban világszerte 7%-kal volt alacsonyabb az előző évinél. Ez három év alatt összesen 20%-os csökkenést jelent.
A 7% természetesen egy az egész világra vonatkozó átlagos adat, ám akadnak olyan, főként nyugat-európai országok, ahol tavaly két számjegyű visszaesés volt tapasztalható. Németországban például 19%-kal apadt a zenei felvételek forgalma, ennél alig valamivel kevesebbet zuhant Dániában és Svájcban - de 10%-os vagy a fölötti csökkenést produkált a francia, a svéd, a belga, a görög, az ír és a portugál hanglemezpiac is. Az IFPI szerint az évek óta tartó drámai forgalomcsökkenés elsődleges oka egyértelműen az illegális internetes zeneforgalmazás. Ugyanakkor, bár a világhálón jogtiszta zenéket forgalmazó ágazat jelentősége egyre gyorsabb ütemben növekszik - a tengerentúlon legalábbis -, egy amerikai tanulmány szerint a legális letöltések gyakorlatilag semekkora mértékben sem befolyásolják a lemezeladásokat. Tavaly egyébként a jogtiszta zenei tartalmak letöltése Amerikában 19,2 millióra emelkedett, elsősorban az Apple új netes zenei áruházának köszönhetően.

Az IFPI ugyanakkor némi pozitívumról is be tudott számolni, ugyanis Európával ellentétben az Egyesült Államokban lelassult az eladások csökkenése, elsősorban a zenei DVD-k forgalmában mutatkozó látványos növekedésnek köszönhetően. Friss adatok szerint a zenés DVD-k jelenleg az amerikai zenei hanghordozó-piac mintegy 6%-át teszik ki.
Kulcsszavak: zene

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38