Adatvédelmi gondok a Google levelezőjével

MTI Sajtóadatbank, 2004. április 8. 09:30
A Gmail, a Google kereső tervezett új levelezési programja amerikai adatvédelmi szakértők szerint alighanem sérti majd a magánszférát, mert minden egyes mailt elolvas egy automata, hogy a tartalomhoz illő reklámot mellékeljen hozzá.
A Gmail ezer megabájtnyi helyet kínál, noha a szokványos ingyenes levelezőrendszerek 4-6 megabájt tárolókapacitást nyújtanak csupán. A Google ezt a hatalmas kapacitást célzott reklámból akarja finanszírozni, s ehhez szükséges a tartalmak kiértékelése. Ha tehát valaki egy barátjával a nyári szabadságról vált e-maileket, akkor a rendszer ehhez hozzáteszi egy utazási iroda vagy egy légitársaság hirdetését.

A Google azt hangsúlyozza, hogy a maileket csakis számítógépek olvassák. Az adatvédők szerint azonban ez így is sérti a magánszférát, amennyiben a gépek nem csak azokat a maileket olvassák, amelyeket a Gmail-nál bejegyzett, vagyis a szerződés feltételeit elfogadó ügyfelek küldenek, hanem azok levelező partnereinek üzeneteit is.

Aggasztónak találják az adatvédők azt is, hogy a jelek szerint a Google még tárolni akarja a maileket azt követően is, hogy a felhasználó azokat törölte. Tény viszont, hogy mindehhez megerősített spamszűrést ígér a Google.

A Központ a demokráciáért és technológiáért elnevezésű szervezet nevében Ari Schwarz a The new York Times című lap internetes kiadásában úgy vélekedett, hogy az egész Gmail-terv meglehetősen rémítő. Chris Hoofnagle, az Elektronikus magánszféra információs központ elnevezésű szervezet munkatársa a beszélgetéseket lehallgató telefontársasághoz, és az ügyfelek leveleit olvasó postához hasonlította a Google-t. Aggodalmukat fejezték ki a magánszféra védelmezésére létrejött brit és holland szervezetek is.

A keresőprogram képviselője határozottan elutasította a Nagy Testvér típusú forgatókönyvek lehetőségét, s hangsúlyozta: a Gmailre már százezrek jelentkeztek, s a projekt még az idén beindul.

A Google változatlanul az első helyen áll a keresőprogramok között, de népszerűsége csökkent, amióta a Yahoo is bevezette keresőjét.
Kulcsszavak: Google

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38