A Google trónol a csúcson a keresőfronton

Zsadányi Pál, 2004. április 11. 14:00
A minap a Yahoo! éppen tőzsdés ügyleteivel hívta föl magára a figyelmet, de lényegesebb információ, hogy komolyan csúszik lefelé a látogatottsági statisztikában, míg a Google kereső, az újabb rivális támadások ellenére, tartja magát az első helyen.
A hirdetők érdeke az, hogy minél nagyobb publikum olvassa a hirdetéseiket, így nem babra megy a játék a látogatottsági statisztikákat illetően. A Google pedig épp a múlt hónapban döntötte meg ismét a látogatottsági rekordjait. A keresők teljesítményét elemző WebSideStory március 23-án 41 százalékos arányt mért a Google javára, 5 százalékkal nagyobbat, mint egy évvel ezelőtt. Ugyanakkor a keresőarénát mostanában intenzíven ostromló Yahoo! 31 százalékról 27,4-re esett vissza. Még a harmadik helyezett MSN is jobban versenyzett nála, hiszen 19,6-ra nőtt 17,8-ról. A „nagyok” vevőket vittek el a kisebbektől. Például az Altavistától.

Abszolút értékben egyébként az amerikai keresőszolgáltatások rohamosan növekednek továbbra is. Sem a WebSideStory HBX, sem a HiBox Professional találatmérési módszere nem alkalmas annak a kimérésére, hogy mennyi a fizetett klikkek aránya a fizetetlenekhez képest a 25 milliónyi észlelt böngészőből kiindulva.

A Yahoo! Egyébként tényleg nagy erőfeszítéseket tesz a keresőpiac meghódítására. Tavaly megvett két jelentős új szereplőt, az Inktomit és a fizetett keresésekre szakosodott Overturt, február végén pedig új keresőgépet helyezett üzembe. Legújabban az európai piacon mozgolódik, megvette a Kelkoo-t, a kereskedelmi áru-összehasonlító rendszerrel ügyeskedő céget.

Egy másik forrás azt elemzi, hogy a Google egy algoritmussal újabban titokban megbünteti azokat az ügyfeleket, amelyek scriptekkel igyekeznek csalni, és így jutnának jogtalan haszonhoz. Ami tulajdonképpen jogosnak vélhető védekezés. Ugyanis nem csak a Google zsebét éri kár. Sőt. Leginkább a hirdetőkét. Azok joggal várhatják el egy szolgáltatótól a beruházásaik védelmét.
Kulcsszavak: Google

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38