Janikovszky Éva Alapítványt hozott létre a HP

forrás Prim Online, 2004. április 23. 18:28
Janikovszky János - Janikovszky Éva, a tavaly elhunyt Kossuth-díjas írónő fia -, Cs. Tóth János, a Móra Ferenc Ifjúsági és Gyermekkönyv Kiadó vezérigazgatója, Varga Márta, a Janikovszky Éva Művészeti Általános Iskola igazgatója, valamint Beck György, a HP Magyarország vezérigazatója ma közös sajtótájékoztatón jelentették be a Janikovszky Éva Irodalmi Alapítvány létrehozását.
Az alapítvány alapítója a HP Magyarország Kft., melyet évtizedes kapcsolat fűz az írónőhöz. Számtalan könyve megjelentetését támogatta a cég csakúgy, mint a tavaly ősszel CD-n megjelent első úgynevezett hangoskönyvét.

Az alapítvány célja elsődlegesen Janikovszky Éva emlékének, szellemi és irodalmi hagyatékának ápolása, a felnövekvő nemzedék irodalmi műveltségének alakítása.

"Az írónő örökségének ápolása, és általában a magyar irodalom és más művészeti ágak értékeinek gondozása talán sosem volt olyan aktuális, mint az Európa újraegyesítésének napjaiban" - mondta Beck György. "Az írónő könyvein nemzedékek nőttek fel, ezért is különösen fontos, hogy életműve a következő generációknak is életre szóló szellemi útravaló adjon"- indokolta az alapítvány létrehozását a HP vezetője.

Az írónő életművének gondozásán felül az alapítvány irodalmi pályázatok meghirdetését tervezi indulásként 10-14 éves magyar anyanyelvű gyermekek számára. Emlékszoba kialakítása (benne a legendás Mercedes írógéppel, melyen Janikovszky Éva egész életében műveit írta), emlékülések, konferenciák szervezése ugyanúgy az alapítvány feladatai közé tartoznak majd, mint az írónő síremlékének gondozása. Alkotói ösztöndíjat is terveznek 35 éven aluli, magyar nyelven író alkotók számára, különös tekintettel az irónia, a groteszk, művészi eszközökkel való megjelenítésre. Végül, de nem utolsósorban Janikovszky Éva-díjjal jutalmazzák majd a felnőtt és a felnövekvő nemzedék együttélésének humánus, életszerű helyzeteit bemutató művészeti alkotásokat, és a díjat minden alkalommal az írónő születésnapján, április 23-án adják majd át.

A kuratórium elnöke Janikovszky János, kezelője a kuratórium, melynek tagjai: Janikovszky János, Cs. Tóth János, Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin könyvtár főigazgatója, Varga Márta, a Janikovszky Éva nevét felvevő Művészeti Általános Iskola igazgatója és Beck György.

 

Kulcsszavak: művészet HP-hu

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50