Asztali PC-k Pentium M processzorral

Széll Zoltán, 2004. április 26. 09:07
Az asztali Pentium 4 processzorok energiafelvétele egyre nő, ezért ezek egyre bonyolultabb és terjedelmesebb hűtőeszközöket igényelnek, amelyek az asztali PC-k házának csökkentését lehetetlenné teszik. Ezért az asztali PC-gyártók közül elsőként a Hitachi olyan asztali PC-ket vezetett be, amelyek kis energiafelvételű mobil Pentium M lapkákat tartalmaznak.
A Hitachi olyan asztali PC-sorozatot jelentett be, amelynek egyes modelljei Intel Pentium M és Celeron lapkákat használnak. Az Intel eredetileg mind a két lapkát hordozható számítógépekhez fejlesztette, amelyek legfontosabb tulajdonsága az alacsony energiafelvétel, illetve az ebből eredő kis hőtermelés. Az Intel Pentium M és Celeron M lapkák 1,00 és 1,70 GHz közötti frekvenciával működnek. Ezek teljesítménye összehasonlítható a nagy tömegben szállított és használt asztali Pentium 4 lapkákéval. Az utóbbiak üzemeltetéséhez nagy teljesítményű ventilátorokra van szükség, amelyek a processzor lapka által termelt nagy mennyiségű hőt "kifújják" a házból.

A Hitachi HF-W2000 és HF-W6500 asztali PC-k rendkívül lapos házban kaphatók, de jelenleg csak Japánban. Az új Hitachi asztali személyi számítógépek teljesítménye nem túl magasa, mivel Intel integrált grafikát és csak egycsatornás DDR-SDRAM memóriát támogató lapkakészletet tartalmaznak. Ilyen PC-ket elsősorban irodákban használnak, ahol a legfontosabb szempont az alacsony hőtermelés és a kis helyfoglalás. Ezért az ilyen PC-kben az Intel Pentium M és Celeron M processzorok jelentős szerepet játszhatnak a jövőben.

A kis helyfoglalású Intel Pentium M processzor alapú asztali PC-k megvalósítása nem új idea. Már 2003.-ban több gyártó mini-ITX alaplapokat bocsátott ki asztali PC-khez, amelyek olyan Socket 479 kompatíbilis mobil Intel processzorokat használtak, mint amilyenek a Centrino hordozható PC-kben találhatók.

Az Intel Pentium 4 processzorok magas energiaigénye a PC-gyártókat arra kényszeríti, hogy az asztali PC-kbe Pentium M lapkákat építsenek be. Néhány felhasználó nagyobb számítási teljesítményt igényel, mint amit azok képesek támogatni. Ezért az Intel tervei között a közeljövőben olyan processzorok bevezetése szerepel, amelyek kevés energiát fogyasztanak és mégis nagy teljesítményűek. Az első ilyen asztali processzorok 2006-ban jelennek meg a piacon.

A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint a következő generációs Merom kódnevű mobilprocesszor egy teljesen újratervezett mikroarchitektúrán alapul, relatíve alacsony energiafelvétellel és kivételesen magas órajelenkénti teljesítménnyel. Ez az érték körülbelül 20-30 százalékkal magasabb, mint a jelenleg kapható mobil Pentium M processzoroké. A mobil Merom lapka asztali változata a Conroe kódnevű lapka. Az utóbbi nagyobb teljesítményű lehet, mivel energiafelvételét nem kötik olyan szigorú "szabályok", mint a mobillapkákét, ezért szélesebb tartományban használhatók. További teljesítménynövelő megoldásokkal a lapka sebessége fokozható. Ennek ellenére kis energiaigényű, nagy hatásfokú CPU marad.
Kulcsszavak: Hitachi Intel PC processzor

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39