Magyarországon először: nanotechnikai konferencia

Kovács Attila, 2004. április 27. 09:43
Magyarországon úttörő kezdeményezés részesei az NHIT és a Matáv PKI szervezésében, az MTA, OM, BME, Miskolci Egyetem és a Szegedi Egyetem közreműködésével április 26-án és 27-én Budapesten folyó nanotechnikai konferencia mintegy 130 résztvevője.
A két nap során nyolc szekcióban összesen 30 előadás hangzik el. Az egyes szekciók címei: a nanotechnológia fizikai, kémiai alapjai; biológiai és orvosi alkalmazások; nanoszerkezetű ipari anyagok, nemzetközi együttműködés; hazai kutatások; műszaki és bioinformatikai alkalmazások; integrált irányzatok; nanotechnológiai trendek.

"Eredmények a nanotechnológia kutatásában" címmel tartott bevezető előadásában, Gyulai József (MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutató Intézet) hangsúlyozta, miközben az emberiség alapkérdése jelenleg az energia, az interdiszciplináris nanotudomány az "új ipari forradalom" része, amely sok helyen szükséges, sok területen segíthet. Szerepet kap a katonai védelem terén, a biológiában, génmanipulációban, az információs forradalomban egyaránt. Az előadó szerint a biológiai nanotechnológia lehet az egyik leginkább fejlődő rész a jövőben, ám fontos tudni, hogy a méréstechnika paradigmavéltása jelentősen segíti ennek a tudományágnak a fejlődését. Megemlítette, hogy a civilizált országok között hazánk az egyetlen, amelynek nincs külön nanotechnológiai programja.

A hazai eredményekről és a műszaki, illetve bioinformatikai alkalmazásokról a következő előadásokban esett szó: nanoszerkezetű filmek előállítása; nanoszerkezetű alumínium-szilikát rendszerek; nanostrukturált szilicium: az alapkutatástól az alkalmazásig; nanorészecskék kölcsönhatása határfelületeken; kvantumalgoritmusok; kvantumkriptográfia; DNS-csip technológia a genomikai kutatásban; érzékelő, analogikai számítógépek a nanoelektronikában.
Kulcsszavak: MTA konferencia

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38