Összehangolt razziasorozat: a világméretű akcióban a BSA is részt vett

forrás Prim Online, 2004. április 27. 09:52
A BSA (Business Software Alliance, Üzleti Szoftver Szövetség) is segítséget nyújtott a több európai országban egy időben zajló razziasorozathozhoz, amelyeket a Fastlink-akció keretében hajtottak végre.
Az összehangolt művelet célja az volt, hogy egyszerre számoljanak fel több, nagy internetkalóz csoportosulást is. Ez volt a valaha végrehajtott legnagyobb nemzetközi akció, amelyet internetkalóz csoportok ellen hajtottak végre. A BSA Németország, Spanyolország, az Egyesült Királyság és az USA hatóságaival is együttműködött az eredményes felderítés érdekében.

A Fastlink-akció az európai hatóságok, az FBI és az amerikai Igazságügyi Minisztérium (U.S. Department of Justice) közös művelete. Eddig közel 100 személyt igazoltattak és azonosítottak a nyomozás során.

Április 21-én és 22-én összehangolt házkutatások és más eljárásjogi cselekmények zajlottak 11 országban, ideértve hazánkat is. A hatóságok hamisított (szerzői jogot sértő módon készült) termékeket, műpéldányokat koboztak el, többek között szoftvereket, játékszoftvereket, filmeket és zenei művekről készült másolatokat. Házkutatások zajlottak az USA-ban, Belgiumban, Dániában, Franciaországban, Németországban, Magyarországon, Izraelben, Hollandiában, Szingapúrban, Svédországban és az Egyesült Királyságban.

A Fastlink-akció célpontjai úgynevezett "warez"-t (illegális másolatokat) terjesztő csoportok, például a Fairlight, a Kalisto és az Echelon. Az ilyen, illegális másolatokat terjesztő csoportok felelősek az interneten forgalmazott jogsértő termékek (pl. üzleti szoftverek, játékszoftverek, zenei művek és filmalkotások) forgalmának döntő hányadáért.

Az akció keretében több mint 200 számítógépet koboztak el, amelyek közül némelyik több százezer illegális műpéldányt is tartalmazott. Előzetes és óvatos becslések szerint az elkobozott illegális termékek értéke meghaladja az 50 millió dollárt. Csak az Egyesült Királyságban összesen hét számítógépet, 100 CD írót, továbbá lőfegyvereket, hamis jogosítványokat és hitelkártyákat foglalt le a rendőrség.

A BSA különböző hatóságokkal illetve más, a jogtulajdonosi oldalt képviselő szervezetekkel is együttműködött az akció sikerének érdekében. Az együttműködésben részt vett az NHTCU (National High Tech Crime Unit - Nemzeti High Tech Bűnözési Egység) és a FACT (Federation Against Copyright Theft - Szerzői Jogok Megsértése Elleni Szövetség) az Egyesült Királyságban, valamint a BKA (Bundeskriminalamt - Szövetségi Bűnügyi Hivatal) Németországban és a Cuerpo Nacional de Policia (Nemzeti Rendőrhatóság) Spanyolországban.

Beth Scott, a BSA EMEA (a BSA Európai, Közel-keleti és Ázsiai részlege) alelnöke hozzátette: "Üdvözöljük az Egyesült Államok Igazságügyminisztériuma, az NHTCU, a BKA és a CNP közös akcióját és az együttműködés szellemét, amely egy komplex művelet eredményes befejezéséhez vezetett. Az internet-kalózokat gyakran ártalmatlannak tartják, azonban a kalózok igen sikeresen használják ki a világháló névtelenségét az általuk árult termékek piacra dobásának és forgalmazásának körében. Tevékenységük komolyan veszélyezteti Nyugat-Európa iparát csakúgy, mint az egyéni fogyasztókat és magát a szoftveriparágat. A Fastlink-akció és minden más, a kalózok elleni hathatós fellépés végső soron azt eredményezi, hogy Európa jobban tud részesülni azokból az előnyökből, melyek az alacsonyabb illegalitási aránnyal járnak együtt, így például a javuló gazdasági teljesítmény, új munkahelyek létesülése és a növekvő adóbevételek."

Mick Deats nyomozó, az egyesült királyságbeli NHTCU helyettes vezetője elmondta: "A tengerentúli hatóságokkal és a BSA-val történő együttműködés során nagy csapást mértünk a nemzetközi Internetes kalózok kemény magjára".

Beth Scott hozzátette: “A BSA azon dolgozik, hogy biztonságos és jogkövető digitális világ jöhessen létre, amelyben a fogyasztók maximális védelmet élvezhetnek. Az Internetes kalózkodás fontos probléma, és komoly jogi következmények kilátásba helyezésére van szükség az elrettentés érdekében."

  • A BSA Magyaroszág jogi képviselőinek, Dr. Novák Tamásnak és Dr. Ormós Zoltánnak, véleménye szerint az elmúlt hét végén került sor az illegális másolatokat terjesztő személyek és szervezetek ellen indított, minden idők legátfogóbb, legnagyobb volumenű rendőri akciójára, melynek keretében a BSA aktív közreműködésével Magyarországon is összehangolt házkutatásokat tartottak az interneten forgalmazott jogsértő termékek felderítése céljából. A nemzetközi szinten megszervezett és összehangolt precedens nélküli akció azt az egyértelmű üzenetet közvetíti az interneten keresztül illegális másolatokat forgalmazó magánszemélyek és az erre a célra alakult szervezetek felé, hogy e cselekmény felderítésében a földrajzi határok akadályt többé nem jelentenek. A szerzői jogsértések üldözésének keretében az ún. "warez" kiadványok forgalmazóinak felderítésében tett első komoly lépés sikereinek köszönhetően, az eredményes akció folytatása várható.

A Fastlink-akció új stratégiai irányt jelent a BSA jogérvényesítő tevékenységét tekintve. A gazdálkodó szervezetek illegális szoftverhasználatának visszaszorítása mellett a BSA egyre nagyobb hangsúlyt helyez az Internet látszólagos névtelensége mögé bújó jogsértők elleni fellépésre és szoros együttműködésben a nyomozóhatóságokkal, akár tucatnyi országban képes egyszerre lecsapni a jogsértőkre. Az összehangolt akciósorozat azt is világosan megmutatta, hogy hazánk nemcsak a tecnikai-gazdasági fejlődés tekintetében zárkózik fel fokozatosan a fejlett ipari államok közé, hanem a jogbiztonság, a jogérvényesítés fejlettsége alapján is és így ennek az akciónak az is az üzenete, hogy az Internet-kalózok már Magyarországon sem végezhetik zavartalanul tevékenységüket.
Kulcsszavak: jog BSA

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

10 dolog, amit jobb észben tartani az online kaszinó és sportfogadó oldalakon

Az internet fejlődésével az online kaszinók látogatói az idejük nagy részét a számítógép vagy erre alkalmas okos eszközük képernyői előtt töltik el. Ők döntik el, hogy milyen játékkal, mikor, mennyi tétet feltéve játszanak, a lehetőségek tárháza végtelen. Ezzel együtt azonban nem árt odafigyelni néhány, akár a játékos saját maga által lefektetett alapszabályra, melyek bizonyos keretek közé terelik az online magatartást, természetesen a játékos javait szolgálva.  

2019. szeptember 16. 14:34

Budapesten is megtekinthető az életnagyságú LEGO Technic Bugatti Chiron

Az ikonikus sportautó 1:1 méretarányú, LEGO Technic elemekből épített élethű mását szeptember 16. és 22. között a Westend City Centerben tekintheti meg a magyar közönség. 

2019. szeptember 16. 14:07

Játékkal töltötték munkaidejüket a LEGO gyár dolgozói

Az idei a negyedik alkalom, hogy a LEGO Csoport megrendezte a Play Day nevű dolgozói eseményt, amely során a játékgyártó összes munkatársa világszerte egy feladatot kap: munkanapját töltse játékkal. Nyíregyházán szeptember 6-án mintegy 2700 fő vett részt a programon és adta át magát az önfeledt játék élményének. 

2019. szeptember 14. 09:41

Mosdókból műalkotások - társadalmi felelősségvállalás

Neves színészek, művészek - Agócs Írisz, Alföldi Róbert, Boros Betty, Bukta Imre, Debreczeny Zoltán, ef. Zámbó István, Kádár János Miklós, Szabó Győző, Szeltner Marcell, Szunyoghy Viktória, Timkó Bíbor és Wahorn András - vállalták, hogy vászon helyett mosdókon élik ki alkotókedvüket. A cél, hogy a sajátos műalkotások árverésre bocsátása után a befolyt pénzzel támogassák a Csodavár Űrbázis gyerekjátszótér felépülését.

2019. szeptember 14. 08:43

140 rászoruló gyerek iskolakezdési támogatása

Óriási sikerrel zárult a STRAND Fesztivál jótékonysági akciója. A szervező VOLT Produkció arra kérte a STRAND Fesztiválra érkező fellépőket – hazaiakat és külföldieket egyaránt – hogy dedikáljanak egy-egy aranyhalat, a szervezők pedig minden egyes aláírt aranyhal után egy-egy rászoruló gyerek iskolakezdését támogatják 10-10.000 forinttal az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül. A jótékonysági akció minden elképzelést felülmúlt, hiszen 1.400.000 forintot sikerült összegyűjteniük, amivel 140 rászoruló gyerek iskolakezdését tudták támogatni.

2019. szeptember 8. 09:52

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás