Összehangolt razziasorozat: a világméretű akcióban a BSA is részt vett

forrás Prim Online, 2004. április 27. 09:52
A BSA (Business Software Alliance, Üzleti Szoftver Szövetség) is segítséget nyújtott a több európai országban egy időben zajló razziasorozathozhoz, amelyeket a Fastlink-akció keretében hajtottak végre.
Az összehangolt művelet célja az volt, hogy egyszerre számoljanak fel több, nagy internetkalóz csoportosulást is. Ez volt a valaha végrehajtott legnagyobb nemzetközi akció, amelyet internetkalóz csoportok ellen hajtottak végre. A BSA Németország, Spanyolország, az Egyesült Királyság és az USA hatóságaival is együttműködött az eredményes felderítés érdekében.

A Fastlink-akció az európai hatóságok, az FBI és az amerikai Igazságügyi Minisztérium (U.S. Department of Justice) közös művelete. Eddig közel 100 személyt igazoltattak és azonosítottak a nyomozás során.

Április 21-én és 22-én összehangolt házkutatások és más eljárásjogi cselekmények zajlottak 11 országban, ideértve hazánkat is. A hatóságok hamisított (szerzői jogot sértő módon készült) termékeket, műpéldányokat koboztak el, többek között szoftvereket, játékszoftvereket, filmeket és zenei művekről készült másolatokat. Házkutatások zajlottak az USA-ban, Belgiumban, Dániában, Franciaországban, Németországban, Magyarországon, Izraelben, Hollandiában, Szingapúrban, Svédországban és az Egyesült Királyságban.

A Fastlink-akció célpontjai úgynevezett "warez"-t (illegális másolatokat) terjesztő csoportok, például a Fairlight, a Kalisto és az Echelon. Az ilyen, illegális másolatokat terjesztő csoportok felelősek az interneten forgalmazott jogsértő termékek (pl. üzleti szoftverek, játékszoftverek, zenei művek és filmalkotások) forgalmának döntő hányadáért.

Az akció keretében több mint 200 számítógépet koboztak el, amelyek közül némelyik több százezer illegális műpéldányt is tartalmazott. Előzetes és óvatos becslések szerint az elkobozott illegális termékek értéke meghaladja az 50 millió dollárt. Csak az Egyesült Királyságban összesen hét számítógépet, 100 CD írót, továbbá lőfegyvereket, hamis jogosítványokat és hitelkártyákat foglalt le a rendőrség.

A BSA különböző hatóságokkal illetve más, a jogtulajdonosi oldalt képviselő szervezetekkel is együttműködött az akció sikerének érdekében. Az együttműködésben részt vett az NHTCU (National High Tech Crime Unit - Nemzeti High Tech Bűnözési Egység) és a FACT (Federation Against Copyright Theft - Szerzői Jogok Megsértése Elleni Szövetség) az Egyesült Királyságban, valamint a BKA (Bundeskriminalamt - Szövetségi Bűnügyi Hivatal) Németországban és a Cuerpo Nacional de Policia (Nemzeti Rendőrhatóság) Spanyolországban.

Beth Scott, a BSA EMEA (a BSA Európai, Közel-keleti és Ázsiai részlege) alelnöke hozzátette: "Üdvözöljük az Egyesült Államok Igazságügyminisztériuma, az NHTCU, a BKA és a CNP közös akcióját és az együttműködés szellemét, amely egy komplex művelet eredményes befejezéséhez vezetett. Az internet-kalózokat gyakran ártalmatlannak tartják, azonban a kalózok igen sikeresen használják ki a világháló névtelenségét az általuk árult termékek piacra dobásának és forgalmazásának körében. Tevékenységük komolyan veszélyezteti Nyugat-Európa iparát csakúgy, mint az egyéni fogyasztókat és magát a szoftveriparágat. A Fastlink-akció és minden más, a kalózok elleni hathatós fellépés végső soron azt eredményezi, hogy Európa jobban tud részesülni azokból az előnyökből, melyek az alacsonyabb illegalitási aránnyal járnak együtt, így például a javuló gazdasági teljesítmény, új munkahelyek létesülése és a növekvő adóbevételek."

Mick Deats nyomozó, az egyesült királyságbeli NHTCU helyettes vezetője elmondta: "A tengerentúli hatóságokkal és a BSA-val történő együttműködés során nagy csapást mértünk a nemzetközi Internetes kalózok kemény magjára".

Beth Scott hozzátette: “A BSA azon dolgozik, hogy biztonságos és jogkövető digitális világ jöhessen létre, amelyben a fogyasztók maximális védelmet élvezhetnek. Az Internetes kalózkodás fontos probléma, és komoly jogi következmények kilátásba helyezésére van szükség az elrettentés érdekében."

  • A BSA Magyaroszág jogi képviselőinek, Dr. Novák Tamásnak és Dr. Ormós Zoltánnak, véleménye szerint az elmúlt hét végén került sor az illegális másolatokat terjesztő személyek és szervezetek ellen indított, minden idők legátfogóbb, legnagyobb volumenű rendőri akciójára, melynek keretében a BSA aktív közreműködésével Magyarországon is összehangolt házkutatásokat tartottak az interneten forgalmazott jogsértő termékek felderítése céljából. A nemzetközi szinten megszervezett és összehangolt precedens nélküli akció azt az egyértelmű üzenetet közvetíti az interneten keresztül illegális másolatokat forgalmazó magánszemélyek és az erre a célra alakult szervezetek felé, hogy e cselekmény felderítésében a földrajzi határok akadályt többé nem jelentenek. A szerzői jogsértések üldözésének keretében az ún. "warez" kiadványok forgalmazóinak felderítésében tett első komoly lépés sikereinek köszönhetően, az eredményes akció folytatása várható.

A Fastlink-akció új stratégiai irányt jelent a BSA jogérvényesítő tevékenységét tekintve. A gazdálkodó szervezetek illegális szoftverhasználatának visszaszorítása mellett a BSA egyre nagyobb hangsúlyt helyez az Internet látszólagos névtelensége mögé bújó jogsértők elleni fellépésre és szoros együttműködésben a nyomozóhatóságokkal, akár tucatnyi országban képes egyszerre lecsapni a jogsértőkre. Az összehangolt akciósorozat azt is világosan megmutatta, hogy hazánk nemcsak a tecnikai-gazdasági fejlődés tekintetében zárkózik fel fokozatosan a fejlett ipari államok közé, hanem a jogbiztonság, a jogérvényesítés fejlettsége alapján is és így ennek az akciónak az is az üzenete, hogy az Internet-kalózok már Magyarországon sem végezhetik zavartalanul tevékenységüket.
Kulcsszavak: jog BSA

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Civileket a Szigetre

Az idei évben is jelentkezhetnek a Szigetre azon civil szervezetek, melyek tevékenysége kapcsolódik a fesztivál Love Revolution filozófiájához és az erre épülő programok tematikájához. Az augusztus 5-11-ig tartó fesztiválra várják a szervezők a fiatalokat foglalkoztató témákban dolgozó, interaktív, többnyelvű programokkal szolgáló szervezetek jelentkezését. A civil Szigeten résztvevő szervezetek a saját tevékenységük megismertetésén túl a civilek közéleti szerepvállalásának fontosságára is felhívják a figyelmet.

2020. február 18. 19:15

Elkészült az ország legfrissebb randitérképe

Az elmúlt évben a teljes magyar lakosság közel 4%-a használt különböző internetes tárkereső szolgáltatásokat, akár weboldal, akár mobilalkalmazás formájában. Ez azt jelenti, hogy az egyedülállók harmada-negyede próbált meg társat találni az internet segítségével.

2020. február 14. 09:24

A magyar élvonal a VOLTon

A Telekom VOLT – az erős nemzetközi felhozatal mellett – hagyományosan a hazai élvonalban lévő zenekarok és előadók legnagyobb seregszemléje, a most bejelentett nevekkel együtt - csak a két nagyszínpadon - több mint 50 kedvenc lép majd fel a július 1-4-ig tartó soproni fesztiválon.

2020. február 6. 16:34

Unibet – online fogadás a minőség és a biztonság szolgálatában

A nagymúltú bukméker iroda, az Unibet több mint 20 éve van jelen a piacon, ezzel az egyik legrégebbi szerencsejáték szolgáltatónak számít. A fogadóiroda magas kezdőbónuszokkal, színes kínálattal és széleskörű funkcionalitással igyekszik kielégíteni a felhasználók elvárásait és igényeit.

2020. január 29. 20:51

Bet365 – két évtizede a sportfogadás szolgálatában

Közel 20 éves a Bet365 brit bukméker oldal, amely a különféle sportfogadásokon felül kaszinós játékokat is kínál a fogadni vágyó felhasználók számára.

2020. január 23. 20:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03

A három legnépszerűbb rádiót négymillió ember hallgatja

2020. február 3. 10:01
online sportfogadás