Az európai nemzetgazdaságok nem aknázzák ki maximálisan a technológiai beruházások előnyeit

forrás Prim Online, 2004. április 28. 17:51
Az Economist Intelligence Unit (EIU) kutatásai kiderítették, hogy az európai vállalatok és nemzetgazdaságok - jelentős információs és kommunikációs technológiai beruházásaik ellenére - nem érnek el széles körben termelékenységjavulást és gazdasági növekedést.

Jelentésében (Reaping the Benefits of ICT: Europe’s Productivity Challenge) az EIU arról is beszámol, hogy a vizsgálatban megkérdezett döntéshozók egyharmada szerint a vállalatuknál lezajló információs és kommunikációs technológiai projektek legalább fele nem valósítja meg a kitűzött üzleti célokat.

"Távolról sem az a gond, hogy az európai vállalatok és kormányok nem fordítanak elég pénzt az információs és kommunikációs technológiára" - jelentette ki Gareth Lofthouse, a jelentés szerzője, az EIU vezetői szolgáltatásainak európai igazgatója. "Kutatásaink kimutatták, hogy mi az, ami hiányzik az európai gazdaságpolitikából és gyakorlatból, és ami megakadályozza, hogy más nemzetgazdaságokhoz, különösképpen az Egyesült Államokhoz hasonló szintű termelékenységet érhessünk el."

A Microsoft megbízásából készült vizsgálat módszereit az EIU alakította ki. A cél az infokommunikációs beruházások és az egy főre jutó GDP-növekedés közötti viszony elemzése volt, figyelembe véve az infokommunikációs szektor által vezérelt, tartós európai növekedéshez szükséges feltételek megteremtésében szerepet játszó kiegészítő tényezőket is - a kutatás-fejlesztést, az elérhető befektetői tőkét, az ismereteket stb.

"Hosszú ideje folyik spekulatív elemeket sem nélkülöző vita az infokommunikációs beruházások, a termelékenység és a gazdasági növekedés közötti kapcsolatról" - mondta Jean-Philippe Courtois, a Microsoft európai, közel-keleti és afrikai régiójának vezérigazgatója. "Az EIU nagyon értékes új adatokat és ajánlásokat bocsátott rendelkezésünkre, amelyek megerősítik, hogy az európai nemzetgazdaságok számára kulcsfontosságú versenyelőny, ha erős és modernizált infokommunikációs infrastruktúrával és élénk technológiai ágazattal rendelkeznek."

A kutatás módszertana eltért a hasonló kérdésekre választ kereső korábbi vizsgálatokétól. A vizsgálat eredményei nemcsak empirikus számadatokból származnak, tehát nemcsak azt vették figyelembe, hogy melyik országban hány mobiltelefon és internet-előfizetés létezik, hanem kvalitatív adatokból is. Ezeket politikusokkal, közgazdászokkal és vállalatvezetőkkel folytatott beszélgetések során gyűjtötték össze, valamint 100 felsővezető körében kérdőíves felmérést végeztek az információs és kommunikációs technológiai projektekhez kapcsolódó kihívásokról.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09