NHH: Hírközlési Állandó Választottbíróság alakult

Kovács Attila, 2004. május 13. 14:49
Rácz Zsolt, az NHH Tanács alelnöke május 13-án, sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy az Elektronikus Hírközlésről szóló törvény alapján megalakult a Hírközlési Állandó Választottbíróság. A Választottbíróság kizárólagos hatáskörrel rendelkezik a magyar és külföldi hírközlési szolgáltatók (telefontársaságok, internetszolgáltatók, kábeltévé-társaságok) egymás közti jogvitáinak elbírálására, amennyiben a szerződő felek azt kikötik.
Bemutatkozott a jelenleg 52 tagból álló, de őszre tovább bővülő különbíróság elnöksége: Komáromi Gábor elnök, Lénárd Réka alelnök és Sallai Gyula alelnök. Ez a szakkérdésben nem, kizárólag jogi kérdésben döntő bíróság összes funkcióját, feladatát, hatáskörét a most megjelent Hírközlési Értesítő 2004/1-2. száma tartalmazza.

A bíróság eljárása egyfokú és az általa meghozott ítélet hatálya ugyanaz, mint a jogerős állami bírósági ítéleté. Az ítélet ellen sem fellebbezésnek, sem felülvizsgálati eljárás kezdeményezésének nincs helye, a felek annak önként tartoznak eleget tenni. Ennek elmulasztása esetén kérhető a bírósági határozatok végrehajtására vonatkozó szabályok alkalmazása. A bíróság által hozott ítélet csak az eljárási szabályok megsértése esetén támadható meg.

Az alapító Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa a hírközlési szakma és a jogásztársadalom elismert szaktekintélyei közül választott ki a választottbírókat és megállapította a Bíróság Eljárási Szabályzatát - amely az Európai Unióban általánosan elfogadott UNCITRAL ajánlás figyelembe vételével készült - így azonos jellegű szabályozást tartalmaz a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Állandó Választottbíróság és a Pénz-és Tőkepiaci Állandó Választottbíróság eljárási szabályaival, megteremtve ezzel a speciális választottbírósági eljárások és díjfizetési rendek közötti összhangot.

A Választottbíróság alapító okirata, eljárási szabályzata és a választottbírók jegyzéke megtekinthető a www.nhh.hu honlapon. A Választottbíróság Budapesten, az I.ker. Batthyány utca 46-ban található, elérések:
Tel: 4577-483
Fax: 4577-923
E-mail: ildiko.sylvester@nhh.org.hu

Kulcsszavak: hírközlés jog NHH

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új csúcskategóriás okoseszközöket mutat be a Huawei Európában

Számos új csúcskategóriás terméket mutatott be a Huawei március 23-án Kínában. Az innovatív eszközök között szerepel a HUAWEI P60 Pro és a HUAWEI Mate X3 zászlóshajó okostelefon, a HUAWEI MateBook X Pro notebook, a HUAWEI WATCH Ultimate okosóra és a HUAWEI FreeBuds 5 vezeték nélküli fülhallgató. Az új termékek hamarosan Európában is elérhetőek lesznek, a bemutatót május 9-én, Münchenben tartja a gyártó.

2023. március 23. 16:33

Minőségi mobilra vágyik a magyar, kedvezményes áron

A közelmúltban zajlott barcelonai Mobil Világkongresszuson számos készülékgyártó mutatott be új mobilokat: a csúcskészülékek bejelentése mellett jól kirajzolódó tendencia a középkategória erősödése. A Yettel adatai szerint a magyar mobilhasználók többsége is a középkategóriás, jó érték-arányú telefonokat részesíti előnyben, és kifejezetten keresik az akciókat. Most induló promóciójában a szolgáltató 0 forintért hazavihető HONOR X7a készülékkel támogatja, hogy a megbízható hálózat élményét ügyfelei megoszthassák egymással.

2023. március 23. 13:59

Az MVM NET és a CETIN közösen tesztelte az 5G-t

Az MVM NET Zrt. és a CETIN Hungary Zrt. városi környezetben és agrárgazdaságban tesztelte, hogyan lehet gazdaságosan 5G hálózatot kiépíteni és működtetni olyan helyszíneken, ahol ezt az 5G alapú alkalmazások elterjedése, illetve az adatforgalom növekedése szükségessé teszi. A független, integrált infrastruktúra-szolgáltatók a teszt tapasztalatai alapján megállapították: fenntarthatósági és gazdaságossági szempontok miatt sok esetben a hálózatot célszerű egyetlen szolgáltatónak kiépíteni és üzemeltetni, majd azon több operátor számára szolgáltatást nyújtani.

2023. március 22. 17:09

Minden, amit érdemes tudni a HONOR Magic5 széria kijelzőtechnológiájáról

A fejlett kijelzőtechnológiák terén végzett, átfogó kutatás és fejlesztés (K+F) figyelemre méltó eredménye a HONOR Magic5 sorozat, amely a Magic5 Lite és a Magic5 Pro készülékeket foglalja magába. Az innováció és a csúcstechnológia iránti rendíthetetlen elkötelezettségével a HONOR a Magic5 sorozatával ismét új mércét állított fel a mobiltelefonok kijelzőjének iparágában.

2023. március 21. 18:38

Nézz élőben Forma-1-et a Direct Now app-ban!

Sportosan indul a tavasz a Direct One-nál: igazi újdonsággal lepi meg előfizetőit a streaming- és tartalomszolgáltató. A március elején indult sporthub mindent összegyűjt egy helyre, amire egy sportrajongónak szüksége van. Így nemcsak a közelgő mérkőzések és futamok időpontjáról értesülhetünk, és a csapatok és játékosok fontos háttérinformációihoz férhetünk hozzá, de az NB1-es és Premier League meccsek, valamint a Forma-1-es futamok élő közvetítéseit is nézhetjük – mindezt egyetlen gombnyomással. 

2023. március 21. 12:46

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48