Közelebb jutott a rugalmas, vékony televízióhoz a Philips

MTI Sajtóadatbank, 2004. május 19. 09:00
A holland Philips kutatói áttörést értek el a képernyő-technológia területén, és az új technológiát néhány éven belül a mostaninál sokkal vékonyabb televíziók előállítására hasznosíthatják majd, a jelenlegi költségek töredékéért - a vállalat szerint.
Az új technológiák és termelési eljárások célja a ma élvonalbelinek számító és mind népszerűbb folyadékkristályos (LCD) és plazmaképernyők felváltása.

Az elektronikai cégek dollármilliárdokat fektetnek LCD gyártósorok kialakításába, hogy növeljék azok kapacitását, a Philips maga is a világ legnagyobb termelői között van.

A holland cég által most létrehozott 13 hüvelykes képernyő PolyLED-ből készül, ez az organikus fénykibocsátó dióda (OLED)Philips-féle változata. A Philips reményei szerint a PolyLED képernyők gyártása könnyebb és gyorsabb lehet, mint az OLED képernyőké.

A prototípus bemutatására a jövő heti SIDdisplays konferencián, Seattle-ben kerül majd sor. Ugyanott a közös kutatócsoportjuk által kifejlesztett 20 hüvelykes OLED képernyő bemutatására készül az International Business Machines Corp és a Chi Mei Optoelectronics tajvani képernyőgyártó is.

A Philips arra számít, az új technológia azáltal lehet sokkal olcsóbb, mert az - áram hatására aktiválódó - fénykibocsátó anyagot olymódon lehet "rányomtatni" egy felületre, ahogyan az irodai nyomtatók elhelyezik a tintacseppeket a papírra. A technológia akár a mai LCD-előállítási árak tizedére is csökkentheti a költségeket.

A prototípust üvegre nyomtatják majd, de később egyéb lehetőségek is szóba kerülhetnek majd - állítják.

Az első színes PolyLED kijelzők már piacközelben vannak, akár már 2005-ben a mobiltelefonokba kerülhetnek. 2006 és 2008 között várhatók a Philips kutatói szerint a hordozható DVD-lejátszókban és az autóülésekben megjelenő PolyLED képernyők. Az ezzel a technológiával gyártott televíziók 2009-ben jelenhetnek meg.

A PolyLed és az OLED képernyők sokkal vékonyabbak lehetnek az LCD és a plazma képernyőknél, mert nincs szükségük háttérvilágításra: az anyag maga bocsát ki fényt.

Sokkal jobb az energiahatékonyságuk is - akár tízszeres is lehet, hiszen csak akkor adnak fényt, amikor erre szükség van, míg az LCD esetében a háttérvilágítás mindig be van kapcsolva.

Előny továbbá a sokkal erőteljesebb kontraszt és a sokkal jobb láthatóság oldalról is.

Egyelőre komoly hátrány a sokkal kisebb várható élettartam. Televíziók gyártásához sokezer óráig kellene működniük, ám a PolyLED prototípusa csak ezer óráig bírja.
Kulcsszavak: televízió Philips

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38