Európa információs társadalom döntéshozói Budapesten

forrás Prim Online, 2004. május 25. 13:44
2004. június 9. és 11. között Budapesten rendezi meg az IANIS (Innovative Actions Network for the Information Society) és az eris@ (European Regional Information Society Association) közös éves konferenciájukat, amelynek fókuszában a régiók szerepe és fejlődése áll a kibővített Európai Unió információs társadalmában. A régiókat érintő témákat az információs társadalom, a tudásalapú gazdaság és az eEurope 2005 Akcióterv összefüggéseiben tárgyalja a konferencia, amelynek fővédnökei Medgyessy Péter miniszterelnök és Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter.
A konferenciát Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter és Prof. Dr. Georg Milbradt, Szászország miniszterelnöke nyitja meg, házigazdája pedig a Közép-magyarországi Régió és a Stratégiakutató Intézet Kht. Az eseményen az eris@ és az IANIS tagságát alkotó európai intelligens régiók is képviseltetik magukat, amelyek lehetőséget kapnak, hogy megosszák ’best practice’ tapasztalataikat, és megvitassák az információs társadalom stratégiákat. A konferencia eredményeként az IANIS partnerségi és együttműködési megállapodások kötésével kívánja megerősíteni kapcsolatát az új EU tagállamokkal.

Az Európai Unióban kiemelt szerep jut a régióknak, illetve a regionális önkormányzásnak, hiszen működésének egyik legfontosabb alapelve a szubszidiaritás: az, hogy minden döntésnek a megfelelő szinten kell megtörténnie. Az uniós támogatások, vagyis a Strukturális Alapokból érkező pénzek egy részét nem az egyes tagállamok, hanem a régiók szintjén osztják el. Ez igen jelentős fejlesztési forrásokat és jogosítványokat biztosít az egyes régióknak, és nagy lépést jelent a többszintű kormányzás irányába.

Az Európai Unió jelentős hangsúlyt fektet az információs társadalom fejlesztésére. Az Európai Bizottság Hatodik Keretprogramja, amelynek részét képezik az információs társadalom technológiák, a 2002-2006-os időszakra €17,5 milliárdos költségvetés felett rendelkezik.

A konferencia szimbolikus jelentőségű, hiszen az új tagállamok csatlakozása után egy hónappal kifejezi az Európai Unión belüli hangsúlyeltolódást, vagyis azt, hogy az új tagok megkerülhetetlen tényezőt jelentenek a versenyképes európai gazdaság megteremtésében. Magyarország számára pedig azért különös jelentőségű a konferencia, mert az információs társadalom fejlesztés a Közép-magyarországi régió mellett a többi hazai régió számára is az egyik legígéretesebb lehetőséget jelenti az unióhoz való felzárkózásra. Ez az első nagy konferencia a csatlakozás után, amelyet hazánkban rendeznek, ráadásul ez az első olyan konferencia Magyarországon, amelynek megrendezésére a regionalizmus és az információs társadalom összefüggésében kerül sor, de az első azon nemzetközi rendezvények sorában is, amelyet ebben a témában a régi tagállamokon kívül tartanak.

A konferencián - amelyen a plenáris ülések mellett tematikus szekcióülések zajlanak majd eLearning, eKözigazgatás, eKözösségek és eTartalom témákban - kiemelt előadóként részt vesz Nicholas Negroponte professzor, a Massachusetts Institute of Technology Média Laboratóriumának alapítója és igazgatója, az információs forradalom egyik legismertebb szaktekintélye, az on-line média-guruk vezéralakja.

A konferencia hazai szervezési feladatainak koordinálására egy szervezőbizottság állt fel, amelynek tagja a MEH, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, a Külügyminisztérium, az európai uniós koordinációért felelős miniszter, az esélyegyenlőségért felelős tárca nélküli miniszter alá tartozó Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság, a Közép-magyarországi Régió, valamint az ezt a munkát koordináló Stratégiakutató Intézet Kht.

Külföldről mintegy 200 vendég érkezik, míg a magyar régiókból és intézményektől is körülbelül 200 delegált megjelenésére számítanak. A konferenciára meghívást kapnak az Európai Bizottság kapcsolódó főbiztosságainak képviselői, a magyar kormány képviselői, az EU soros ír elnökségének képviselői, a csatlakozó országok információs társadalom fejlesztésért felelős minisztériumainak képviselői és a Magyar Országgyűlés illetékes bizottságának elnöke.

További meghívottak az európai testvérszervezetek (Elanet, TeleCities, ERIK, stb.) képviselői, a jelenleg nem eris@-tag, de EU-tagországi régiók képviselői, a Magyarországon befektető multinacionális cégek jeles képviselői, a hazai régiók fejlesztési tanácsainak elnökei, a regionális fejlesztési ügynökségek munkatársai, az információs társadalom oktatásában és kutatásában érdekelt egyetemek és kutatóintézetek vezetői, valamint az információs társadalom fejlesztésében érdekelt cégek és intézmények képviselői.

Várhatóan jelen lesznek az eris@ tagrégióiból regionális politikusok és vezetők, a regionális Strukturális Alapok menedzserei, információs társadalmat fejlesztő szakértők, projekttervezők, információs táradalom programok menedzserei.

A konferencia kísérőrendezvényeként a Magyar Kultúra Alapítvány székházában (közvetlenül a konferencia helyszínének szomszédságában) sor kerül az egyetemisták és főiskolások részére meghirdetett Álmodj régiót! - intelligens régió tervezési verseny döntőjére. Feladat a diákok saját régiójának jövőjének megtervezése. Cél a megvalósíthatatlan megálmodása, a minél jövőbemutatóbb, innovatívabb, progresszívebb tervek, ötletek, megoldások prezentálása. Bár a feladat egy utópisztikus régió megtervezése, a pályázatok gondolatindítóak lehetnek, és a szakembereket akár a megvalósításra is sarkallhatják.

Ugyanitt, a Magyar Kultúra Alapítvány székházában kap helyet a hagyományteremtő céllal megrendezendő „Az információs és innovációs régiókért” kiállítás és partnerkereső találkozó. A sikeres bajor (GotoBavaria) és francia (Datar) tapasztalatokon alapuló rendezvényen lehetőséget kívánnak biztosítani a magyarországi régiók mellett magyar ICT cégeknek is a bemutatkozására, termékbemutatóra, fejlesztéseik kiállítására, valamint üzleti tárgyalások lefolytatására más régióbeli cégekkel közös fejlesztések elindításáról, megvalósításáról is.

A kiállításon és a partnerkereső találkozón a magyarországi régiók és az infokommunikációs technológián alapuló fejlesztésekben érdekelt cégek egyfelől megismertethetik az információs társadalom létrehozásához kapcsolódó megoldásaikat, találmányaikat, valamint tárgyalásokat is folytathatnak egymással - azaz megállapodásokat köthetnek a termékek értékesítéséről, a fejlesztések során történő alkalmazásáról.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50