Miniszteri honlap az információ-szabadságról

forrás Prim Online, 2004. június 2. 18:31
Az informatikai miniszter, Kovács Kálmán, és államtitkára, Csepeli György együtt mutatták be szerda este az információ-szabadság témáját körüljáró honlapjukat, amelyet mostantól a http://www.ihm.gov.hu/informacioszabadsag/ webcímen bárki megtekinthet.
Az IHM új alsite-ján tanulmányokon és különféle véleményeken keresztül közelíthetnek az érdeklődők az információ-szabadság kérdésköréhez. Hogy mi az információ-szabadság, arról nyilvánvalóan másként vélekedik az adatvédelmi biztos, másként egy liberális politikus, és megint másként az ügyvéd. Kovács Kálmán beköszöntője szerint éppen a közös gondolkodás, a vélemények szabadsága az, amely az információ-szabadság egyik alappillére lehet. Ezen túlmenően persze pillér minden olyan vívmány, amely lehetőséget teremt az információ-szabadság érvényesülésére, lehetőséget teremt az információhoz való hozzájutáshoz: "Az eMagyarország pontokon keresztül létrejött az a hálózat, amely az önkormányzatokkal, oktatási intézményekkel, egyházakkal, civil szervezetekkel, internet kávézókkal együttműködve lehetőséget ad arra, hogy mindenki gyakorolhassa az információhoz való hozzáférés alkotmányos szabadságjogát." - mondta a miniszter. "Esélyt teremt azok számára is, akik sem otthon, sem munkahelyükön nem férnek hozzá a világhálóhoz. Ez a talapzata az információ szabadság térhódításának. Az információszabadság honlap pedig azért jött létre, hogy ennek a szabadságnak a minőségéről gondolkodjunk együtt."

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium elkészített egy Országgyűlési Határozattervezetet az információszabadságról, amely szintén olvasható a honlapon: http://www.ihm.gov.hu/informacioszabadsag/hatarozattervezet/. A határozattervezet azt célozza, hogy az állam legyén minél jobban átlátható, az állampolgár személyes információi pedig védettek legyenek.

Dizájnkiállításon és konyhai szakkiállításon is megmutatja magát a Samsung

A Samsung két milánói eseményen vesz részt idén áprilisban. A vállalat az EuroCucina 2024 konyhai szakkiállításon az összekapcsolt otthonok jegyében mutatja be új, prémium konyhai eszközeit és az életstílust, amit a készülékek kínálhatnak. A Milánói Design Hét Fuorisalone 2024 eseményén rendezett dizájnkiállításán pedig művészileg is megmutatja a látogatóknak a vállalat formatervezési filozófiáját.

2024. április 15. 19:32

10 meglepő NASA találmány, ami a mindennapi életünk részévé vált

Morzsaporszívó, babatápszer, láthatatlan fogszabályzó. Ma már hétköznapinak számító eszközök, melyekről nem is gondolnánk, hogy a világ legnagyobb űrügynöksége, a NASA áll kifejlesztésük mögött. A National Geographic összegyűjtött 10 olyan forradalmi találmányt, melyet a kezdetekben az űrkutatásban használtak, de később gyökeresen alakították át az emberek életét.

2024. április 15. 19:08

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Ez lehet a rohamosan terjeszkedő olcsó kínai webshopok igazi ellenfele

Miközben az olcsó, kevésbé minőségi árut kínáló kínai cégek gőzerővel árasztják el Európát a termékeikkel, egyre többen fordulnak egy új alternatív vásárlás felé. Ez a jelenség a közösségi finanszírozás megjelenése az online vásárlásban, ami a prémium és luxus színvonalat teszi elérhetővé. Az alacsony ár mindkettőben közös, eredményben viszont drasztikusan eltér egymástól a kétfajta vásárlás.

2024. április 15. 17:59

Microsoft Malicious Software Removal Tool 5.123.24040.1001

A gépünkön található rosszindulatú, kártékony programoktól szabadulhatunk meg ezzel a programmal. A Microsoft fejlesztésű szoftver könnyen kezelhető, és a teljes vizsgálat mellett egyedi mappákat is átvizsgálhatunk (7/8/10).

2024. április 15. 17:51

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09