Az internet és az egyházak - eMagyarország-program

MTI Sajtóadatbank, 2004. június 8. 11:44
Az informatikai tárca a legfiatalabb programjával, az eMagyarországgal az információt, a jövő kultúráját akarja elvinni, eljuttatni mindenkihez - mondta az informatikai miniszter hétfőn Budapesten a programról egyházi vezetők körében tartott szakmai tanácskozáson.
Az eMagyarország-program keretében nyilvános közösségi internet-hozzáférési pontok jöttek és jönnek létre országszerte, az ePontokat önkormányzatokkal, oktatási intézményekkel, egyházakkal, civil szervezetekkel, internetkávézókkal együttműködve alakítja ki az Informatikai és Hírközlési Minisztérium - jegyezte meg a miniszter.

Kovács Kálmán elmondta: Magyarország előtt a XXI. Században kettős, de közös kihívás áll, az Európai Unió és az információs társadalom. Az EU-hoz csatlakozott Magyarország az információs társadalomhoz fűződő kérdésekben "nem nagyon tud más választ" adni, int az a közösség, amelyhez csatlakozott - mutatott rá.

Kovács Kálmán elmondta, hogy az EU vezetői 2000-ben Lisszabonban ekintették át Európa versenyképességét. Mint akkor megállapították, z Egyesült Államokhoz és Japánhoz mérhető lemaradások egyik oka az információs társadalom alacsony színvonala és elterjedtsége volt. Magyarország az uniós 25-ök közül nyolcadikként vezette be az j elektronikus hírközlési törvényt, a tíz újonnan csatlakozó ország közül egyedüliként" - mondta a miniszter. Kovács Kálmán közlése szerint ez a törvény folyamatosan előtérbe helyezi az új piaci szereplőket, olcsóbbá teszi a szolgáltatást és a fogyasztót helyezi a középpontba.

Az informatikai miniszter megjegyezte, a közös erőfeszítésnek már vannak eredményei: csak az elmúlt évben - az azt megelőző két évhez képest - látványosan növekedett az internet használata, 51 százalékkal többen fizettek elő otthonukban az internetre. Hatmillió magyar azonban még mindig nem használja a világhálót a 2003-as adatok szerint - tette hozzá. Kovács Kálmán azt mondta: "nem mondhatunk le az ország feléről", amikor az elektronikus világ építéséről beszélünk. Az IHM a közháló építésével 2530 település 7300 intézményét akarja bevonni az eMagyarország programmal. A református egyház eddig 160 ePontot, az evangélikus 36-ot, míg a katolikus egyház 10 ePontot fogadott be és működtet - sorolta a miniszter.

Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára megjegyezte: az egyházak létéhez hozzátartozik a kommunikáció, a kommunikáció eszköze pedig koronként változik. A püspök hozzátette: korunkban az internet olyan kommunikációs eszközt kínál, amelyet az egyháznak is használni kell.

Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház lelkészi elnöke azt mondta: az eMagyarországhoz kapcsolódás az egyház számára egyszerre jelenti "az ajtók kinyitását" és az emberek után indulást, az emberek elérését.

Gáncs Péter evangélikus püspök arra hívta fel a figyelmet, hogy az ePontok tájékozódási és találkozási pontot nyújtanak az egyház és annak hívei között. A püspök közlése szerint az evangélikus egyház saját tartalmát online hittanóra beindítására és az úgynevezett fáternet (lelkészek közötti internetes hálózat) működtetésére próbálja használni.

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az adóhatóság a big data révén ellenőriz

Az adóhatóság a saját maga által gyűjtött, illetve a társintézményektől kapott digitálisan rendelkezésre álló adatokat több körben elemzi, azonosítja a kockázatos adózókat és tényezőket, és dönt arról, hogy kit ellenőriz.

2019. szeptember 17. 12:08

Akár elektronikusan is lehetne gyűjteni a kopogtatócédulát

A választásokat megelőző ajánlószelvények gyűjtését digitálissá lehetne tenni, ha elektronikusan írnák alá a polgárok az ajánlóíveket. A NETLOCK becslése szerint legalább 2–2,5 millió oldalnyi dokumentum kerülhetne át így a digitális térbe. Ezzel nemcsak olcsóbbá és zöldebbé válna a teljes folyamat, de gyorsabb, biztonságosabb, diszkrétebb lenne az adatkezelés is. Ezen felül egyszerűbben kiszűrhetnék a visszaéléseket, és hatékonyabbá válna az adminisztrációs munka és a GDPR előírásoknak való megfelelés is.

2019. szeptember 16. 12:53

Az ipari automatizáció kihívásai

A tapasztalatok szerint az automatizáció útjában álló legnagyobb akadályok a telepítéssel kapcsolatos költség- és időkorlátokban keresendők. Mivel ez a folyamat speciális szaktudást igényel, ezt általában egy csapatnyi, különféle programozási nyelvekben jártas és magas szintű műszaki ismeretekkel rendelkező robotikai szakember végzi.

2019. május 24. 12:47

Az Adókikerülés Elleni Direktíva hatása a cégekre

Számos, a hazai vállalkozásokat is jelentős mértékben érintő módosítást tartalmaz az eddigi gyakorlathoz képest az Európai Bizottság által elfogadott Adókikerülés Elleni Direktíva (ATAD). Várhatóan a legjelentősebb változást a kamatlevonhatósági szabályok módosulása okozza, az új alapokra helyezett szabályozást ez év végéig kell átültetniük a tagországoknak a nemzeti jogba.  

2018. szeptember 20. 11:20

Júliusban indítja pályakezdő programját a Lufthansa Systems Hungária

A légiközlekedési informatika egyik meghatározó szereplőjének pályakezdő programjába jelentkezhetnek június 1-ig az általános szoftverfejlesztői tudással és magabiztos angol nyelvismerettel rendelkező fiatalok. 

2018. április 27. 15:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új energiacímkék jönnek a háztartási gépekre

2020. augusztus 4. 16:36

Online sportfogadás Magyarországon

2020. július 23. 20:39

Harmadával nőttek a kibertámadások a koronavírus miatt

2020. július 16. 09:36

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53
online sportfogadás