Magyarország aláírta az állampolgári szolgáltatások technológiai fejlesztéséről szóló nyilatkozatot

forrás Prim Online, 2004. június 8. 12:02
2004. június 8-án Dedinszky Ferenc, a MeH Elektronikus Kormányzat Központ (EKK) főigazgató-helyettese sajtótájékoztatót tartott arról az állampolgári szolgáltatások technológiai fejlesztéséről szóló nyilatkozatról, amelyet a XIV. Információtechnológiai Világkongresszuson a magyar kormány nevében írt alá Athénban.
A kongresszus zárónapján 17 ország, köztük Magyarország képviselője írta alá az állampolgári szolgáltatások technológiai fejlesztéséről szóló nyilatkozatot. A nyilatkozat célja az elektronikus kormányzati szolgáltatások fokozott mértékű fejlesztése és széleskörű elterjesztése a közigazgatási ügyintézésben. Az e-kormányzati szolgáltatások bővítése, új formáinak meghonosítása a közigazgatási ügyek egyszerűbb és gyorsabb intézését, a kormányzati munka átláthatóságát, a közvetlen állampolgári vélemény nyilvánítás lehetőségét, s ezen keresztül az e-demokrácia bővítését eredményezi.

A tájékoztatón az is elhangzott, hogy a kétévente, immár 14. alkalommal rendezett Információtechnológiai Világkongresszust (WCIT 2004) résztvevőinek összetétele, és nemzetközi jelentősége alapján az infokommunikációs technológia (ICT) terén a davosi világgazdasági fórumhoz hasonlítják. Az idei rendezvényen az infokommunikációs vezetők, fejlesztők, tudósok, beruházók, multinacionális cégek és a kormányok képviselői közül 40 országból mintegy kétezren vettek részt. A kormányokat az e-kormányzati területért felelős legfelső szintű vezetők, miniszterek, államtitkárok, kormányzati CIO-k (Chief Information Officer: Vezető Információs Tisztviselő) képviselték. A mostani rendezvény középpontjában az Internet alkalmazása állt, amely egyre inkább előtérbe kerül az üzleti és a hivatali alkalmazásokban. A kongresszus jelszava: „A jövő már itt van” (The future is now) volt. Az elhangzott 54 előadás - a telekommunikáció, az információtechnológia és az e-kormányzat /
e-demokrácia köré csoportosítva - mindegyike arra a kérdésre kereste a választ, hogy az infokommunikáció fejlődése milyen módon járulhat hozzá az új típusú e-demokrácia szélesedéséhez.

A zárónyilatkozat hangsúlyozza az adminisztrációs eljárásmódok egyszerűsítésének, online módon történő lebonyolításának, az állampolgárok és a vállalkozók igényeivel való összehangolásának, az erőforrások költséghatékony felhasználásának fontosságát. Kinyilvánítja azt a szándékot, hogy a nyilvános párbeszédben és konzultációban való demokratikus részvétel új formái számára az alkalmazásokhoz való hozzáférés megkönnyítése által új lehetőségeket kell teremteni. A kormányzati politikát mind globális, mind nemzeti szinten azon teljesítmény alapján kell értékelni, amellyel hozzájárul ahhoz, hogy a kormányzati rendszer még teljesebb körű, többelvű és elérhetőbb legyen. Az elektronikus kormányzat és az elektronikus demokrácia előnyei megvalósulása két fontos pillérének a nemzetközi együttműködés és a legjobb gyakorlatok elterjesztése tekinthető.
Kulcsszavak: EKK e-government jog

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az adóhatóság a big data révén ellenőriz

Az adóhatóság a saját maga által gyűjtött, illetve a társintézményektől kapott digitálisan rendelkezésre álló adatokat több körben elemzi, azonosítja a kockázatos adózókat és tényezőket, és dönt arról, hogy kit ellenőriz.

2019. szeptember 17. 12:08

Akár elektronikusan is lehetne gyűjteni a kopogtatócédulát

A választásokat megelőző ajánlószelvények gyűjtését digitálissá lehetne tenni, ha elektronikusan írnák alá a polgárok az ajánlóíveket. A NETLOCK becslése szerint legalább 2–2,5 millió oldalnyi dokumentum kerülhetne át így a digitális térbe. Ezzel nemcsak olcsóbbá és zöldebbé válna a teljes folyamat, de gyorsabb, biztonságosabb, diszkrétebb lenne az adatkezelés is. Ezen felül egyszerűbben kiszűrhetnék a visszaéléseket, és hatékonyabbá válna az adminisztrációs munka és a GDPR előírásoknak való megfelelés is.

2019. szeptember 16. 12:53

Az ipari automatizáció kihívásai

A tapasztalatok szerint az automatizáció útjában álló legnagyobb akadályok a telepítéssel kapcsolatos költség- és időkorlátokban keresendők. Mivel ez a folyamat speciális szaktudást igényel, ezt általában egy csapatnyi, különféle programozási nyelvekben jártas és magas szintű műszaki ismeretekkel rendelkező robotikai szakember végzi.

2019. május 24. 12:47

Az Adókikerülés Elleni Direktíva hatása a cégekre

Számos, a hazai vállalkozásokat is jelentős mértékben érintő módosítást tartalmaz az eddigi gyakorlathoz képest az Európai Bizottság által elfogadott Adókikerülés Elleni Direktíva (ATAD). Várhatóan a legjelentősebb változást a kamatlevonhatósági szabályok módosulása okozza, az új alapokra helyezett szabályozást ez év végéig kell átültetniük a tagországoknak a nemzeti jogba.  

2018. szeptember 20. 11:20

Júliusban indítja pályakezdő programját a Lufthansa Systems Hungária

A légiközlekedési informatika egyik meghatározó szereplőjének pályakezdő programjába jelentkezhetnek június 1-ig az általános szoftverfejlesztői tudással és magabiztos angol nyelvismerettel rendelkező fiatalok. 

2018. április 27. 15:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás