Magyar Bálint: normatív támogatás a számítógépes ellátottság javításért

MTI Sajtóadatbank, 2004. június 10. 09:35
Az oktatási tárca a tervek szerint jövő évtől normatív támogatást vezet be az iskolák számítógépes ellátottságának javítására, az intézményeknek konkrét termékek helyett meghatározott időtartamra szóló szolgáltatásokat lehetne vásárolniuk - közölte a szaktárca vezetője egy szerdai nemzetközi budapesti konferencián.
Ezzel azt szeretnék elérni, hogy ne kelljen a gyorsan elavuló informatikai eszközök helyett új gépeket vásárolni - fejtette ki Magyar Bálint az európai régiók információs társadalmának fejlesztéséről rendezett nemzetközi tanácskozáson. A miniszter utalt arra, hogy jelenleg a közoktatásban 140 ezer számítógép van, amelyből hetvenezer elérhető a diákok számára, de csak 30-40 ezer azon gépek száma, amelyeken a Sulinet digitális tudásbázisának anyagait futtatni lehet.

Magyar Bálint a digitális tananyagfejlesztés kapcsán elmondta: a 7.-12. évfolyamra vonatkozó nemzeti alaptantervhez és kerettantervhez tartozó tananyagok digitális fejlesztésének első hulláma szeptemberre lezárul, és a közismereti tárgyakhoz tartozó tananyagokat a középiskolákba eljuttatott 1.100 "digitális zsúrkocsikon" már futtatni lehet.

A tárca tervezett informatikai fejlesztési tervei közül kiemelte, hogy 2005-ig valamennyi iskolát szélessávú internet-hozzáféréssel látnak el, 2006-ig pedig az intézményeket felszerelik belső, intranethálózattal. Jelenleg az intézmények fele rendelkezik internet-hozzáféréssel, s az év első felében mintegy 300 iskolát szereltek fel intranet hálózattal. Magyar Bálint rámutatott: az oktatást az egész életen át tartó tanulás jellemzi, ezért a képességek, készségek folyamatos fejlesztésére kell koncentrálni.

A szakmák öt százaléka ötévenként megváltozik, s kétévenként öt százalékkal csökken azoknak a szakmáknak az aránya, amelyek nem az infokommunikációs technológiákon alapulnak - fejtette ki az oktatási miniszter. A szaktárca vezetője integrált, ugyanakkor az egyéni igényeknek megfelelő oktatás biztosításának fontosságát hangsúlyozta.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Sárkányokkal hajóztak a Heim Pál Gyermekkórházért

A Morgan Stanley az év minden szakában ösztöni dolgozóit, hogy vállaljanak szerepet a vállalat valamilyen önkéntes munkára épülő programjában. Ezek közül is kiemelkedik a júniusi időszak, amely világszerte az önkéntesség hónapja a vállalatnál. Ennek részeként a cég budapesti technológiai és elemző központjának közel 2 ezer dolgozója vállalhat önkéntes munkát a hivatalos munkaidőkeretében. A karitatív programok látványos nyitóeseménye hagyományosan a dolgozók sárkányhajó versenye, amellyel idén a Heim Pál gyermekkórház számára gyűjtenek.

2019. június 13. 15:11

Az online sportfogadások kora elérkezett

A hagyományos sportfogadási irodák ideje leáldozóban van: egyre többen interneten keresztül hódolnak szenvedélyüknek, és az éppen kéznél lévő eszközük révén követik nyomon a különféle közvetítéseket.

2019. június 12. 18:47

Pünkösdi Fesztivált rendeznek a hosszúhétvégén Siófokon

Ünnepi nagyrendezvénnyel indul a siófoki nyári szezon. Az ingyenes Pünkösdi Fesztivált a Hajóállomáson rendezik meg kulturális és gyerekprogramokkal, illetve koncertekkel. Fellép többek között a rocklegenda Janicsák István és a Compact Disco is.

2019. június 5. 18:34

Még több zenei és sportélmény a siófoki PLÁZS-on

A pünkösdi hétvégén beindul a nagyüzem a siófoki PLÁZS-on. Fellép a Bëlga, Krúbi, a Bikini és a Republic, emellett egy Palace emlékbulival bemutatkozik az újonnan elkészült PLÁZS Aréna is. Napközben pedig bárki kipróbálhatja a megújult Scitec Summer Gymet vagy válogathat a számos más sportolási lehetőség közül.

2019. június 4. 08:49

Ezzel a magyar találmánnyal elkerülhetők a vadgázolásos balesetek

Hazánkban évente több ezer bejelentett vadbaleset történik, míg az utakon elpusztult nagyobb állatok számát 30 ezerre teszik a szakértők. A Siren7 vadfigyelmeztető rendszerrel ezeknek a baleseteknek a döntő többsége elkerülhető, ugyanis a forgalomban lévő vadsípokkal szemben ez a magyar szabadalom bizonyítottan működik.

2019. május 31. 11:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Több mint 1000 milliárd forintot költenek el Magyarországon az e-kiskereskedelemben

2019. június 4. 11:26

GKI e-TOPLISTA: Magyarország legnagyobb forgalmú webáruházai

2019. május 28. 12:05

A Vodafone bemutatta, mire képes Budapest első állandó 5G bázisállomása

2019. május 23. 15:50

Magyarország első állandó, élő 5G bázisállomását indította el a Vodafone Zalaegerszegen

2019. május 20. 11:20
online sportfogadás