Magyar Bálint: normatív támogatás a számítógépes ellátottság javításért

MTI Sajtóadatbank, 2004. június 10. 09:35
Az oktatási tárca a tervek szerint jövő évtől normatív támogatást vezet be az iskolák számítógépes ellátottságának javítására, az intézményeknek konkrét termékek helyett meghatározott időtartamra szóló szolgáltatásokat lehetne vásárolniuk - közölte a szaktárca vezetője egy szerdai nemzetközi budapesti konferencián.
Ezzel azt szeretnék elérni, hogy ne kelljen a gyorsan elavuló informatikai eszközök helyett új gépeket vásárolni - fejtette ki Magyar Bálint az európai régiók információs társadalmának fejlesztéséről rendezett nemzetközi tanácskozáson. A miniszter utalt arra, hogy jelenleg a közoktatásban 140 ezer számítógép van, amelyből hetvenezer elérhető a diákok számára, de csak 30-40 ezer azon gépek száma, amelyeken a Sulinet digitális tudásbázisának anyagait futtatni lehet.

Magyar Bálint a digitális tananyagfejlesztés kapcsán elmondta: a 7.-12. évfolyamra vonatkozó nemzeti alaptantervhez és kerettantervhez tartozó tananyagok digitális fejlesztésének első hulláma szeptemberre lezárul, és a közismereti tárgyakhoz tartozó tananyagokat a középiskolákba eljuttatott 1.100 "digitális zsúrkocsikon" már futtatni lehet.

A tárca tervezett informatikai fejlesztési tervei közül kiemelte, hogy 2005-ig valamennyi iskolát szélessávú internet-hozzáféréssel látnak el, 2006-ig pedig az intézményeket felszerelik belső, intranethálózattal. Jelenleg az intézmények fele rendelkezik internet-hozzáféréssel, s az év első felében mintegy 300 iskolát szereltek fel intranet hálózattal. Magyar Bálint rámutatott: az oktatást az egész életen át tartó tanulás jellemzi, ezért a képességek, készségek folyamatos fejlesztésére kell koncentrálni.

A szakmák öt százaléka ötévenként megváltozik, s kétévenként öt százalékkal csökken azoknak a szakmáknak az aránya, amelyek nem az infokommunikációs technológiákon alapulnak - fejtette ki az oktatási miniszter. A szaktárca vezetője integrált, ugyanakkor az egyéni igényeknek megfelelő oktatás biztosításának fontosságát hangsúlyozta.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Piros lesz az orr a SZIN-en

Egy jótékonysági, közös összefogásra kérik fel a Szegedi Ifjúsági Napok látogatóit a fesztivál szervezői: A SZIN pénteki napján az ország legnagyobb „piros orr flashmobját” szervezik a Borsodi Nagyszínpad előtt, ahol a piros orrot viselő látogatók a Szegedi Gyermekklinika eszközvásárlását támogatják.

2019. augusztus 25. 11:12

Jótékonysági akciók a STRAND Fesztiválon

Augusztus 20-24. között több száz programot vonultat fel Zamárdiban az idei STRAND Fesztivál. A szervező VOLT Produkció fontosnak tartja a közönség érzékenyítését, ennek érdekében az idei évben két ügyet is a zászlajukra tűztek: a hazai- és világsztárok bevonásával segítik a rászoruló gyerekek iskolakezdését, illetve a tanári pálya megbecsülése érdekében a MédiaUnióval közös kampányt is szerveznek. Az idei STRAND Fesztiválra százezernél is több vendéget várnak.

2019. augusztus 19. 11:57

Új vígjáték sorozat indul az HBO GO-n

A Danny McBride, John Goodman, Edi Patterson és Adam Devine főszereplésével készült Az erényes Gemston-ék című sorozat kilencrészes évadja augusztus 19-én indul az HBO GO-n és az HBO-n egy egyórás epizóddal, melyet aztán hetente újabb félórás epizód követ.

2019. augusztus 18. 12:23

A nők sokkal kritikusabbak a másik kinézetét illetően

Több ezren próbálkoztak már bejutni a Szépvagy.hu társkereső oldalra annak júliusi indulása óta, de ez egyelőre csak keveseknek sikerült. Az említett oldal egy zárt társkereső szolgáltatás, ahová csak az kerülhet be, akit a már bent lévők beszavaznak. Mivel a szavazás a feltöltött fotó alapján történik, így az első benyomás, a szimpátia, a másik kinézete fog dönteni arról, hogy a többiek beengedik-e az oldalra.

2019. augusztus 18. 10:01

Fesztivál maratonnal vár a hosszúhétvégén a PLÁZS

A PLÁZS augusztus 16. és 20. között egy fesztiválnak is beillő programsorozattal várja a felüdülésre vágyókat. A nappali balatoni és medence parti lazulást éjszaka feneketlen bulizás váltja, az öt nap alatt itt is hőhullámként csap le a Balatoni Retro Láz, Fritz Kalkbrennerrel jön a Gold Beach Electric Fest, a We Love Balaton pedig Don Diabloval erősít.

2019. augusztus 16. 08:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mit mér és mire panaszkodik a magyar netező?

2019. augusztus 19. 09:35

A Magyar Telekom 2019. második negyedéves eredményei

2019. augusztus 8. 11:32

Új tulajdonosa van a UPC-nek

2019. augusztus 1. 12:20

A Bosch és a Daimler megvalósítja a vezető nélküli, automatizált parkolást

2019. július 31. 16:53
online sportfogadás