Magyar Bálint: normatív támogatás a számítógépes ellátottság javításért

MTI Sajtóadatbank, 2004. június 10. 09:35
Az oktatási tárca a tervek szerint jövő évtől normatív támogatást vezet be az iskolák számítógépes ellátottságának javítására, az intézményeknek konkrét termékek helyett meghatározott időtartamra szóló szolgáltatásokat lehetne vásárolniuk - közölte a szaktárca vezetője egy szerdai nemzetközi budapesti konferencián.
Ezzel azt szeretnék elérni, hogy ne kelljen a gyorsan elavuló informatikai eszközök helyett új gépeket vásárolni - fejtette ki Magyar Bálint az európai régiók információs társadalmának fejlesztéséről rendezett nemzetközi tanácskozáson. A miniszter utalt arra, hogy jelenleg a közoktatásban 140 ezer számítógép van, amelyből hetvenezer elérhető a diákok számára, de csak 30-40 ezer azon gépek száma, amelyeken a Sulinet digitális tudásbázisának anyagait futtatni lehet.

Magyar Bálint a digitális tananyagfejlesztés kapcsán elmondta: a 7.-12. évfolyamra vonatkozó nemzeti alaptantervhez és kerettantervhez tartozó tananyagok digitális fejlesztésének első hulláma szeptemberre lezárul, és a közismereti tárgyakhoz tartozó tananyagokat a középiskolákba eljuttatott 1.100 "digitális zsúrkocsikon" már futtatni lehet.

A tárca tervezett informatikai fejlesztési tervei közül kiemelte, hogy 2005-ig valamennyi iskolát szélessávú internet-hozzáféréssel látnak el, 2006-ig pedig az intézményeket felszerelik belső, intranethálózattal. Jelenleg az intézmények fele rendelkezik internet-hozzáféréssel, s az év első felében mintegy 300 iskolát szereltek fel intranet hálózattal. Magyar Bálint rámutatott: az oktatást az egész életen át tartó tanulás jellemzi, ezért a képességek, készségek folyamatos fejlesztésére kell koncentrálni.

A szakmák öt százaléka ötévenként megváltozik, s kétévenként öt százalékkal csökken azoknak a szakmáknak az aránya, amelyek nem az infokommunikációs technológiákon alapulnak - fejtette ki az oktatási miniszter. A szaktárca vezetője integrált, ugyanakkor az egyéni igényeknek megfelelő oktatás biztosításának fontosságát hangsúlyozta.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Okoskarkötővel a finom eleganciáért

Ha egy eszköz neve elé odatesszük, hogy “okos”, rögtön mindenki azt hiszi, hogy egy apró kütyüről van szó, amibe rengeteg hasznos, vagy annak ítélt funkciót sűrítettek bele. 

2022. november 15. 09:24

A legnépszerűbb szoftverek kreatív munkához

Ha olyan szoftvert keresünk, amellyel a kreatív munkát végző szakemberek csodálatos dolgokat hozhatnak egyszerűen létre, bizony nem kell sokáig kutakodnunk. Számos nagyszerű szoftver közül válogathatunk a világháló széles palettáján!

2022. augusztus 11. 11:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39