M-kormányzat: Magyarország világelső

Kiss Ádám Zoltán, 2004. július 11. 11:10
Magyarországon, mint sok volt szocialista országban, az elhanyagolt infrastruktúra miatt a telefonszolgáltatás évtizedeken át csak igen nehezen volt elérhető az egyszerű állampolgárok számára, mára viszont 10 millió állampolgárra 8 millió mobiltelefon jut, így nem meglepő, hogy felmerül az igény a mobil-kormányzatra.
Ez a telekommunikációs hiányhelyzet találkozott a mobiltelefonok térhódításával, s az évtizedeken át elnyomott kereslet rendszerváltással történő felszabadulása a mobilpiac robbanásszerű konjunktúráját idézte elő az 1990-es évek első felétől kezdve. Magyarország 10 millió lakosára vetítve immár több mint 8 millió rendelkezik készülékkel. Így, a mobil sokkal szélesebb információtechnológiai keresztmetszetet jelent, mint a PC Internet elérés (81% szemben 20 %-kal). Emellett 3,6 millió hagyományos telefonvonal is működik. Mielőtt az e-kormányzat véghezvihette volna a nagy áttörést a közigazgatás modernizációjában, máris megjelent egy újabb, ígéretesebb lehetőség, az m-kormányzat képében. Mind a mobilon keresztüli Internet elérés, a WAP, vagy az SMS technológia joggal követeli a helyét a közigazgatási munkafolyamatokban, s ez elsősorban a fiatal generáció természetes igényeként fog jelentkezni egy-két éven belül, hiszen a fiatalok olyan magától értetődő eszközként használják, pl. az SMS-t, mint az idősebb generáció az írógépet.

Az m-kormányzati megoldások a közigazgatásban szintén igénylik a munkafolyamatok újra-szervezését, sőt az esetlegesen már az e-kormányzatra szabott folyamatokat sem hagyják érintetlenül. Nyilvános kulcsú infrastruktúra (Public Key Infrastructure, vagyis PKI), ill. „drótnélküli” (wireless) PKI alkalmazása válik szükségessé az állampolgárok személyi azonosításában. Az e-mailen, ill. az SMS-ben érkező „ügyiratok” iktatásának, valamint az ügymenetnek is szükségszerűen megváltozik a rendje és módja. Ezeket mind célszerű feltárni, és megoldásokat kidolgozni, mielőtt a közigazgatási eljárást szabályozó jogi keretek megszületnek. Nyilvánvaló, hogy sem a kormány, sem az önkormányzatok nincsenek abban a helyzetben, hogy ezeket a kutatásokat finanszírozzák, hiszen több ezer önkormányzati hatósági ügymenet létezik, nem beszélve az államigazgatás területi szerveinél alkalmazott eljárásokról. A multinacionális vállalatoknak viszont igen erős érdekük fűződik az ilyen jellegű kutatások finanszírozásához. Kelet-Közép-Európában - és valószínűleg a világon is - először jelenik meg az m-kormányzat egy önálló nemzetközi tudományos konferencia témájaként Budapesten és Hajdúszoboszlón, 2004. október 28-31-én.

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az adóhatóság a big data révén ellenőriz

Az adóhatóság a saját maga által gyűjtött, illetve a társintézményektől kapott digitálisan rendelkezésre álló adatokat több körben elemzi, azonosítja a kockázatos adózókat és tényezőket, és dönt arról, hogy kit ellenőriz.

2019. szeptember 17. 12:08

Akár elektronikusan is lehetne gyűjteni a kopogtatócédulát

A választásokat megelőző ajánlószelvények gyűjtését digitálissá lehetne tenni, ha elektronikusan írnák alá a polgárok az ajánlóíveket. A NETLOCK becslése szerint legalább 2–2,5 millió oldalnyi dokumentum kerülhetne át így a digitális térbe. Ezzel nemcsak olcsóbbá és zöldebbé válna a teljes folyamat, de gyorsabb, biztonságosabb, diszkrétebb lenne az adatkezelés is. Ezen felül egyszerűbben kiszűrhetnék a visszaéléseket, és hatékonyabbá válna az adminisztrációs munka és a GDPR előírásoknak való megfelelés is.

2019. szeptember 16. 12:53

Az ipari automatizáció kihívásai

A tapasztalatok szerint az automatizáció útjában álló legnagyobb akadályok a telepítéssel kapcsolatos költség- és időkorlátokban keresendők. Mivel ez a folyamat speciális szaktudást igényel, ezt általában egy csapatnyi, különféle programozási nyelvekben jártas és magas szintű műszaki ismeretekkel rendelkező robotikai szakember végzi.

2019. május 24. 12:47

Az Adókikerülés Elleni Direktíva hatása a cégekre

Számos, a hazai vállalkozásokat is jelentős mértékben érintő módosítást tartalmaz az eddigi gyakorlathoz képest az Európai Bizottság által elfogadott Adókikerülés Elleni Direktíva (ATAD). Várhatóan a legjelentősebb változást a kamatlevonhatósági szabályok módosulása okozza, az új alapokra helyezett szabályozást ez év végéig kell átültetniük a tagországoknak a nemzeti jogba.  

2018. szeptember 20. 11:20

Júliusban indítja pályakezdő programját a Lufthansa Systems Hungária

A légiközlekedési informatika egyik meghatározó szereplőjének pályakezdő programjába jelentkezhetnek június 1-ig az általános szoftverfejlesztői tudással és magabiztos angol nyelvismerettel rendelkező fiatalok. 

2018. április 27. 15:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Több millióan kaphatnak ingyenes online védelmet áprilistól

2020. március 31. 12:57

Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

2020. március 25. 10:43

Hasznos tippek, hogy előnyünkre fordítsuk a bezártságot!

2020. március 24. 16:55

Koronavírusos átverést azonosított az ESET

2020. március 18. 09:11
online sportfogadás