MDF: Az IHM-nek nincs álláspontja a szabad szoftverek használatáról

forrás Prim Online, 2004. augusztus 26. 18:32
A Magyar Demokrata Fórum a szabad szoftverek mellett elkötelezett civil szervezetek augusztus 24-ei demonstrációjával és az Informatikai és Hírközlési Minisztériumnak a szoftverek szabadalmazhatóságáról kialakított véleményével kapcsolatosan közleményt adott ki, melyet a Prim Online-nak is megküldött. A továbbiakban a közleményt teljes terjedelmében közöljük.
"A szabad szoftverek mellett elkötelezett civil szervezetek augusztus 24-én békés demonstrációt tartottak a Külügyminisztérium épülete előtt. Az FSF.hu Alapítvány a Szabad Szoftverek Magyarországi Népszerűsítéséért és Honosításáért által kezdeményezett és az Összefogás a szabad szoftverek elterjesztéséért Alapítvány (FSN), valamint az Magyar BSD Egyesület által is támogatott rendezvényen petíciót adtak át a szervezők a külügyi tárcának, melyben annak a szavazatnak a visszavonását kérik, mellyel hazánk a versenyképességi tanács május 18-i ülésén támogatta az EU-nak a számítógéppel kapcsolatos találmányok szabadalmaztathatóságáról szóló direktívajavaslatát.

A szaktárca, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium - elkésetten - közleményt adott ki. A számítástechnikai portálokon tegnap megjelent szövegben a minisztérium illetékesei felhívják a figyelmet arra, hogy átgondolt, a jogi és gazdasági hatásokat és következményeket szem előtt tartó európai uniós szabályozás valósuljon meg a számítógépet alkalmazó találmányok szabadalmazható-sága területén.

A közlemény további része kiemeli, hogy alapvető jelentőségű az ország számára: a szabályozás előnyös legyen mind a magyar szoftverfejlesztőknek (jellemzően kis- és középvállalkozásoknak), mind a magyar szoftvervásárlóknak. A tárca álláspontja szerint ezt olyan szabályozás szolgálja, amely biztosítja a versenyt és nem eredményezi sem a szoftverek előállítási költségeinek, sem fogyasztói árainak emelkedését.

Az MDF ezzel természetesen teljes mértékben egyetért, a kérdés csak az, hogy miért nem a magyar szavazás előtt volt ilyen egyértelmű az IHM álláspontja? Hogyan lehetséges az, hogy a magyar képviselő ebben a témában úgy szavazott, hogy nem kérte ki előzetesen az ágazatért felelős szakemberek véleményét?

A zavart tovább fokozza, hogy a Külügyminisztériumhoz hasonlóan az IHM sem folytatott egyeztetést sem a szakma hivatásosaival, sem a felhasználók szervezeteivel. Így történhetett meg, hogy a kormányzat által is a jövő iparágának címkézett számítástechnika egyik alapvető kérdéséről utcai tüntetésen kellett az érdekelteknek vitatkozniuk. A szakmáért aggódók csak ezen az úton tudták felhívni a figyelmet egy hibás döntésre, egy jókora infoigazgatási hézagra.

Az MDF informatikai kabinetje leszögezi: a számítógépes iparág helyzetét meghatározó döntések elő-készítése az IHM feladata. Felszólítjuk a minisztert, hogy tegyen meg mindent a továbbiakban a hasonló zavaró - majd kezelhetetlenné váló - esetek elkerülésére. Úgy látjuk ugyanis, egyre nő a komputerhasználók emberi és anyagi kiszolgáltatottsága. Ezt jelzik az egyre gyakoribbá váló közösségi protestálások. A számítógépet kezelő szakemberek és a felhasználók népes tábora az egér kattintásához szokott, és ezt a hangot akarja a továbbiakban is hallani, nem a defektes hivatali kattogást!"

Pettkó András, az informatikai bizottság tagja
Kulcsszavak: jog =szoftverszabadalom

Szoftver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A távoli menedzsment fontosabb, mint eddig valaha

A koronavírus globális elterjedése rendkívül komoly kihívást jelent minden ország, szervezet és egyén számára. A vis maior helyzet az informatikai vállalkozásokra is nagy hatással volt, a tömeges távmunka ráirányította a figyelmet az iparágra, és a távoli menedzsment megoldására. A Zyxel portfóliójából különösen a Nebula iránt nőtt meg az érdeklődés, mivel az adatbiztonsági és egyszerű csatlakozási funkciók egyszerre teljesülnek benne.

2020. április 1. 12:35

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Több millióan kaphatnak ingyenes online védelmet áprilistól

2020. március 31. 12:57

Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

2020. március 25. 10:43

Hasznos tippek, hogy előnyünkre fordítsuk a bezártságot!

2020. március 24. 16:55

Koronavírusos átverést azonosított az ESET

2020. március 18. 09:11
online sportfogadás