Élt-halt a számítógépes sakkért; Lindner László élt 88 évet

Vértes János Andor, 2004. szeptember 7. 13:58
Hétfőn (szeptember 6-án) eltemették a számítógépes sakk világszerte ismert szaktekintélyét, Lindner Laci bácsit, aki csaknem 80 éves korában kezdett ismerkedni az internettel, fiatalokat megszégyenítő lelkesedéssel vált az internetes sakkozás legfőbb magyarországi szószólójává, s még közel egy évtizeden keresztül tudósította a sakkvilág és a számítástechnika peremterületéről a hazai és a nemzetközi sajtót, egyebek közt a Prím Online-t, vagy a kiadónk gondozásában megjelenő Internet kalauzt, Business Online-t.
Lindner László nem csak hosszú, hanem igazán tartalmas életet élt, már fiatal korában elkötelezve magát a sakknak, és azon belül is a feladványszerzésnek, ez utóbbi terén nemzetközi mesteri címet szerzett. Talán a sakknak is köszönhetően járta a világot, ám az élményeket ezen a téren sem csupán magának gyűjtögette, hasznos útikönyvek is beletartoznak - az elsősorban sakk-könyvek terén gazdag - irodalmi munkásságába. Az első sakkautomaták megjelenésével egy időben vette fel a kapcsolatot a legismertebb gyártókkal, és fiatalos kíváncsisággal kereste-kutatta a számítógépes sakk-korszak új kihívásainak, problémakörének megoldásait. Gyakorlatilag minden sakkprogramot kipróbált, letesztelt, minden jelentős ember-gép mérkőzésen ott volt, és minderről lelkesen tudósított, elemezve nem csak Kaszparov, Polgár Judit, Lékó Péter, hanem egyebek közt a Deep Blue, a Fritz és más számítógépes sakkprogramok "gondolkodását" is. Cikkei lapok tucatjaiban jelentek meg, mivel a magyar mellett angolul, németül és franciául is írt, sok esetben határainkon túl is közölték azokat.

Laci bácsi fáradhatatlannak tűnt, ha egy-egy - ilyen korban már természetesnek tekintett - betegség leverte a lábáról, utána olykor még saját maga vezette autóval, máskor tömegközlekedéssel elindult Andrássy úti otthonából, és felkereste dél-budai szerkesztőségünket, hogy beszéljen terveiről, újabb cikksorozatokat ajánljon fel lapunknak.

A végjáték azonban olyan, hogy ott már mindig determinált a játszma kimenetele. Laci bácsi bármennyire is találta meg mindig a legjobb védekező lépést a természet ellen, hiába tűnt újra meg újra döntetlen-esélyesnek az ő játszmája, a mattot nem védhette ki, a játékidő lejárt. Ezt ő, a maga bölcsességével bizonyára tudta is, elérkezett az idő, amikor fel kell adni a partit... Csak mi állunk itt döbbenten és értetlenül és mondjuk azt, amit a nála fél évszázaddal fiatalabbakra szokás: olyan, de olyan fiatal volt, nem kellett volna még elmennie!
Kulcsszavak: sakk

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nemzetközi mobilfotós kiállítás nyílt az Akvárium Klubban

Első alkalommal nyílt kizárólag mobiltelefonnal készült fotókat bemutató kiállítás Budapesten. A Huawei Mobilfotó Kiállításon a vállalat 20 európai országban megrendezett okostelefonos fotóversenye, a Next Image legjobb alkotásai mellett neves magyar fotográfusok munkáit is megtekinthetik az érdeklődők. Az amatőr és profi fotósok képeit egyaránt felvonultató kiállítás anyagában helyet kapott Pávó Réka „Art & Leukemia” című Grand Prix-díjas alkotása, valamint a verseny 6 kategóriájának díjnyertes fényképei is. A kiállítás 2018. szeptember 18. és október 1. között ingyenesen megtekinthető az Akvárium Klubban.

2018. szeptember 18. 14:52

Állati...

Országszerte rengeteg, állatokat támogató intézmény és alapítvány tevékenykedik, azonban ritkán adottak a gördülékeny működéshez szükséges feltételek. Az eMAG két évvel ezelőtt honosította meg azt a jeles napot, melyen kifejezetten az állatoké a főszerep. A novemberi Black Cat Day adománygyűjtő kampánya mellett örökbefogadó napot is szervez, amelynek célja, hogy a megkülönböztetések miatt hátrányos helyzetben lévő fekete kisállatoknak is megadják az esélyt a boldogságra.  

2018. szeptember 18. 13:55

Amikor a 900 kilós ipari robot táncra perdül

Fredrik „Benke” Rydman, a híres svéd koreográfus, az új, rendhagyó előadásának Stockholmban tartott, múlt pénteki premierén, kifinomult páros táncot adott elő az ABB 900 kg-os IRB 6620-as ipari robotjával. A művészi előadás a technológia, az automatizálás és a mesterséges intelligencia változó társadalmi szerepére, illetve az ember és a robot közötti együttműködésre kívánja ráirányítani a figyelmet.

2018. szeptember 13. 19:29

Kortárs kiállítás a Lupán

Kortárs képzőművészek alkotásaiból nyílik kiállítás szeptember 17-én 18 órakor a Lupa-tó rendezvényparkban. A LuppaArt Residency művészeinek képeit szeptember 21-én, egy aukció keretében meg is lehet majd a helyszínen vásárolni. 

 

2018. szeptember 12. 15:10

Kézműves kódolást reklámoz a Codecool "Indokolatlan ügyféligény" söre

A programozók világa ihlette a Codecool kézműves sörét, melyet elsőként az Informatikai Vállalkozások Szövetségének szeptember 13-14-én tartandó Menta konferenciájának résztvevői kóstolhatnak.

2018. szeptember 12. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mely területeken jelenti a fejlődés motorját a nyílt forráskód

2018. szeptember 19. 14:18

A drón vagy a Tesla gyorsul jobban?

2018. szeptember 18. 14:04

Nemzetközi online vásárlási trendek

2018. szeptember 12. 11:54

Hogyan védjük meg céges értékeinket a kiberbűnözőktől?

2018. szeptember 10. 14:57
cloudappsportal.com