Élt-halt a számítógépes sakkért; Lindner László élt 88 évet

Vértes János Andor, 2004. szeptember 7. 13:58
Hétfőn (szeptember 6-án) eltemették a számítógépes sakk világszerte ismert szaktekintélyét, Lindner Laci bácsit, aki csaknem 80 éves korában kezdett ismerkedni az internettel, fiatalokat megszégyenítő lelkesedéssel vált az internetes sakkozás legfőbb magyarországi szószólójává, s még közel egy évtizeden keresztül tudósította a sakkvilág és a számítástechnika peremterületéről a hazai és a nemzetközi sajtót, egyebek közt a Prím Online-t, vagy a kiadónk gondozásában megjelenő Internet kalauzt, Business Online-t.
Lindner László nem csak hosszú, hanem igazán tartalmas életet élt, már fiatal korában elkötelezve magát a sakknak, és azon belül is a feladványszerzésnek, ez utóbbi terén nemzetközi mesteri címet szerzett. Talán a sakknak is köszönhetően járta a világot, ám az élményeket ezen a téren sem csupán magának gyűjtögette, hasznos útikönyvek is beletartoznak - az elsősorban sakk-könyvek terén gazdag - irodalmi munkásságába. Az első sakkautomaták megjelenésével egy időben vette fel a kapcsolatot a legismertebb gyártókkal, és fiatalos kíváncsisággal kereste-kutatta a számítógépes sakk-korszak új kihívásainak, problémakörének megoldásait. Gyakorlatilag minden sakkprogramot kipróbált, letesztelt, minden jelentős ember-gép mérkőzésen ott volt, és minderről lelkesen tudósított, elemezve nem csak Kaszparov, Polgár Judit, Lékó Péter, hanem egyebek közt a Deep Blue, a Fritz és más számítógépes sakkprogramok "gondolkodását" is. Cikkei lapok tucatjaiban jelentek meg, mivel a magyar mellett angolul, németül és franciául is írt, sok esetben határainkon túl is közölték azokat.

Laci bácsi fáradhatatlannak tűnt, ha egy-egy - ilyen korban már természetesnek tekintett - betegség leverte a lábáról, utána olykor még saját maga vezette autóval, máskor tömegközlekedéssel elindult Andrássy úti otthonából, és felkereste dél-budai szerkesztőségünket, hogy beszéljen terveiről, újabb cikksorozatokat ajánljon fel lapunknak.

A végjáték azonban olyan, hogy ott már mindig determinált a játszma kimenetele. Laci bácsi bármennyire is találta meg mindig a legjobb védekező lépést a természet ellen, hiába tűnt újra meg újra döntetlen-esélyesnek az ő játszmája, a mattot nem védhette ki, a játékidő lejárt. Ezt ő, a maga bölcsességével bizonyára tudta is, elérkezett az idő, amikor fel kell adni a partit... Csak mi állunk itt döbbenten és értetlenül és mondjuk azt, amit a nála fél évszázaddal fiatalabbakra szokás: olyan, de olyan fiatal volt, nem kellett volna még elmennie!
Kulcsszavak: sakk

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Adventi hangulatban búcsúzik a Future Park

Már csak december végéig látható az Andrássy Élményközpontban a világ egyig legizgalmasabb virtuális játszótere, az év utolsó hónapjára adventi hangulatba öltözött Future Park. A japán szakemberek által megálmodott interaktív tér az elmúlt fél év alatt több mint 150 ezer látogatót vonzott. Az Andrássy Élményközpont pedig már 2019-re tervez, egy, az elmúlt évtized legnagyobb kasszasikerű filmjének kiállítását várhatjuk februártól.

2018. december 11. 12:51

A repüléstörténet mérföldkövei

Az ember létezése óta vágyott arra, hogy repülhessen. A repülés felfedezése örökre megváltoztatta az emberek közötti interakciókat, a világ felfedezésének módját és mindennapi életünket is. 

2018. december 9. 09:16

Rosszcsontok Mikulása a Telenornál

December 6. a Telenornál is a gyerekekről szól: a szolgáltató Mikulása ezen a napon meglepetésekkel várja az üzleteibe betérő gyerekeket, és nem kérdezi, hogy ki volt jó vagy rossz, mindenkinek jár ajándék. A rosszcsont gyerekek legjobb pillanatait megörökítő fotókat pedig a Telenor Facebook-oldalán induló pályázatán várja.

2018. december 3. 09:55

Az Óbudai Egyetemre került a Kempelen Farkas életművét bemutató, mozgó sakkfigura

A fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeum, majd a Gödöllői Királyi Kastély díszterme után az Óbudai Egyetemen is bemutatkozott S. Hegyi Béla szobrászművész és a felsőoktatási intézmény együttműködéséből született SHB – KEMPELEN projekt november 20-án. 

2018. november 23. 18:20

Idén is megvannak az ország legszebb hangú ügyfélszolgálatosai!

Több mint 15.000 szavazó véleménye alapján hirdettek győztest a DIMSZ VII. Contact Center Hangszépségversenyen.

2018. november 20. 16:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Okos karácsonyi ajándékok

Munkába állt VANDA, az első virtuális üzleti asszisztens Magyarországon

2018. december 11. 18:55

Huszonkét 5G távközlési hálózat kiépítésére szerződött eddig a Huawei

2018. november 23. 11:02

Windows 10 Professional olcsón és ingyenes kézbesítéssel

2018. november 8. 16:27

eTrends Monitor: a készpénzmentes fizetés már népszerűbb a netezők körében

2018. október 8. 10:12
cloudappsportal.com