Élt-halt a számítógépes sakkért; Lindner László élt 88 évet

Vértes János Andor, 2004. szeptember 7. 13:58
Hétfőn (szeptember 6-án) eltemették a számítógépes sakk világszerte ismert szaktekintélyét, Lindner Laci bácsit, aki csaknem 80 éves korában kezdett ismerkedni az internettel, fiatalokat megszégyenítő lelkesedéssel vált az internetes sakkozás legfőbb magyarországi szószólójává, s még közel egy évtizeden keresztül tudósította a sakkvilág és a számítástechnika peremterületéről a hazai és a nemzetközi sajtót, egyebek közt a Prím Online-t, vagy a kiadónk gondozásában megjelenő Internet kalauzt, Business Online-t.
Lindner László nem csak hosszú, hanem igazán tartalmas életet élt, már fiatal korában elkötelezve magát a sakknak, és azon belül is a feladványszerzésnek, ez utóbbi terén nemzetközi mesteri címet szerzett. Talán a sakknak is köszönhetően járta a világot, ám az élményeket ezen a téren sem csupán magának gyűjtögette, hasznos útikönyvek is beletartoznak - az elsősorban sakk-könyvek terén gazdag - irodalmi munkásságába. Az első sakkautomaták megjelenésével egy időben vette fel a kapcsolatot a legismertebb gyártókkal, és fiatalos kíváncsisággal kereste-kutatta a számítógépes sakk-korszak új kihívásainak, problémakörének megoldásait. Gyakorlatilag minden sakkprogramot kipróbált, letesztelt, minden jelentős ember-gép mérkőzésen ott volt, és minderről lelkesen tudósított, elemezve nem csak Kaszparov, Polgár Judit, Lékó Péter, hanem egyebek közt a Deep Blue, a Fritz és más számítógépes sakkprogramok "gondolkodását" is. Cikkei lapok tucatjaiban jelentek meg, mivel a magyar mellett angolul, németül és franciául is írt, sok esetben határainkon túl is közölték azokat.

Laci bácsi fáradhatatlannak tűnt, ha egy-egy - ilyen korban már természetesnek tekintett - betegség leverte a lábáról, utána olykor még saját maga vezette autóval, máskor tömegközlekedéssel elindult Andrássy úti otthonából, és felkereste dél-budai szerkesztőségünket, hogy beszéljen terveiről, újabb cikksorozatokat ajánljon fel lapunknak.

A végjáték azonban olyan, hogy ott már mindig determinált a játszma kimenetele. Laci bácsi bármennyire is találta meg mindig a legjobb védekező lépést a természet ellen, hiába tűnt újra meg újra döntetlen-esélyesnek az ő játszmája, a mattot nem védhette ki, a játékidő lejárt. Ezt ő, a maga bölcsességével bizonyára tudta is, elérkezett az idő, amikor fel kell adni a partit... Csak mi állunk itt döbbenten és értetlenül és mondjuk azt, amit a nála fél évszázaddal fiatalabbakra szokás: olyan, de olyan fiatal volt, nem kellett volna még elmennie!
Kulcsszavak: sakk

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Négy sorozat premierévadjaival indítja az új évet az RTL Spike

Ahogyan azt már megszokhattuk, az RTL Spike-on sosincs hiány a lebilincselő sztorikból. Ebben az évben sem lesz ez másképp, hiszen máris négy népszerű sorozat vadonatúj évadjaival indítja 2019-et a csatorna. Januárban és februárban magyar szinkronnal folytatódik a Vikingek, az iZombie, a Visszatérők és a The Walking Dead története is.

2019. január 22. 14:17

Új technológiák az online játékgépekhez

Amikor elkezdünk egy kaszinójátékkal játszani, általában nem vagyunk a különféle technológiák tudatában, amelyek annyi örömöt és élményt nyújtanak számunkra. Elég nehéz elképzelni, hogy a “Gry za darmo” kategória legújabb, 3D-s élményt nyújtó játékainak elődje egy mechanikus játékgép volt, amelyet több, mint 120 évvel ezelőtt Charles Fey alkotott meg.

2018. december 28. 08:02

Állásbörzés fesztiváljegy a karácsonyfa alatt?

A karácsony közeledtével minden szülő a tökéletes ajándékot keresi gyermekének, még akkor is, ha az valójában már felnőtt. Az újabb okostelefon helyett lehetséges olyan ajándékot adni, ami valóban előrelendíti fiatalok életét!

2018. december 19. 15:56

Felújítják az Álomutazót karácsonyra

Karácsony előtt és után nem is jöhetne semmi jobb, mint egy jó családi program. A tavaly nagysikerű szuperprodukció idén újraéled, ugyanúgy a BOK csarnokban, sztárokkal, lenyűgöző látványvilággal és fantasztikus slágerekkel.

2018. december 19. 11:00

Adventi hangulatban búcsúzik a Future Park

Már csak december végéig látható az Andrássy Élményközpontban a világ egyig legizgalmasabb virtuális játszótere, az év utolsó hónapjára adventi hangulatba öltözött Future Park. A japán szakemberek által megálmodott interaktív tér az elmúlt fél év alatt több mint 150 ezer látogatót vonzott. Az Andrássy Élményközpont pedig már 2019-re tervez, egy, az elmúlt évtized legnagyobb kasszasikerű filmjének kiállítását várhatjuk februártól.

2018. december 11. 12:51

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Bemutatkozik a Samsung 2019-es QLED TV kínálata

2019. február 15. 12:20

Minden eddiginél gyorsabb letöltési sebességet biztosít a Huawei új chipkészlete

2019. január 25. 11:21

Technológiával az örökélet felé

2019. január 14. 10:53

Az LG és a Microsoft közösen forradalmasítja az autóipart

2019. január 12. 10:47
cloudappsportal.com