Élt-halt a számítógépes sakkért; Lindner László élt 88 évet

Vértes János Andor, 2004. szeptember 7. 13:58
Hétfőn (szeptember 6-án) eltemették a számítógépes sakk világszerte ismert szaktekintélyét, Lindner Laci bácsit, aki csaknem 80 éves korában kezdett ismerkedni az internettel, fiatalokat megszégyenítő lelkesedéssel vált az internetes sakkozás legfőbb magyarországi szószólójává, s még közel egy évtizeden keresztül tudósította a sakkvilág és a számítástechnika peremterületéről a hazai és a nemzetközi sajtót, egyebek közt a Prím Online-t, vagy a kiadónk gondozásában megjelenő Internet kalauzt, Business Online-t.
Lindner László nem csak hosszú, hanem igazán tartalmas életet élt, már fiatal korában elkötelezve magát a sakknak, és azon belül is a feladványszerzésnek, ez utóbbi terén nemzetközi mesteri címet szerzett. Talán a sakknak is köszönhetően járta a világot, ám az élményeket ezen a téren sem csupán magának gyűjtögette, hasznos útikönyvek is beletartoznak - az elsősorban sakk-könyvek terén gazdag - irodalmi munkásságába. Az első sakkautomaták megjelenésével egy időben vette fel a kapcsolatot a legismertebb gyártókkal, és fiatalos kíváncsisággal kereste-kutatta a számítógépes sakk-korszak új kihívásainak, problémakörének megoldásait. Gyakorlatilag minden sakkprogramot kipróbált, letesztelt, minden jelentős ember-gép mérkőzésen ott volt, és minderről lelkesen tudósított, elemezve nem csak Kaszparov, Polgár Judit, Lékó Péter, hanem egyebek közt a Deep Blue, a Fritz és más számítógépes sakkprogramok "gondolkodását" is. Cikkei lapok tucatjaiban jelentek meg, mivel a magyar mellett angolul, németül és franciául is írt, sok esetben határainkon túl is közölték azokat.

Laci bácsi fáradhatatlannak tűnt, ha egy-egy - ilyen korban már természetesnek tekintett - betegség leverte a lábáról, utána olykor még saját maga vezette autóval, máskor tömegközlekedéssel elindult Andrássy úti otthonából, és felkereste dél-budai szerkesztőségünket, hogy beszéljen terveiről, újabb cikksorozatokat ajánljon fel lapunknak.

A végjáték azonban olyan, hogy ott már mindig determinált a játszma kimenetele. Laci bácsi bármennyire is találta meg mindig a legjobb védekező lépést a természet ellen, hiába tűnt újra meg újra döntetlen-esélyesnek az ő játszmája, a mattot nem védhette ki, a játékidő lejárt. Ezt ő, a maga bölcsességével bizonyára tudta is, elérkezett az idő, amikor fel kell adni a partit... Csak mi állunk itt döbbenten és értetlenül és mondjuk azt, amit a nála fél évszázaddal fiatalabbakra szokás: olyan, de olyan fiatal volt, nem kellett volna még elmennie!
Kulcsszavak: sakk

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Unibet – mobil fogadások a telefonunkon

A sportfogadásainkat szinte bármilyen eszközön intézhetjük online vagy mobilon az Unibet fogadóirodánál, aki mobilos oldallal és az iOS felhasználóknak mobilappal igyekszik még kényelmesebbé tenni a fogadások élményét.

2019. május 14. 16:37

Fesztivállal nyit a siófoki Nagystrand

Új nagyrendezvénnyel gazdagodik 2019-ben a Siófoki programkínálat. Idén először, hagyományteremtő szándékkal rendezik meg a Strand Szezonnyitót május 17-19. között, megünnepelve a nyári szezon kezdetét. Az ingyenes rendezvényen fellép Király Viktor és a Magna Cum Laude is.

2019. május 13. 19:10

A kutyáknak is van dackorszakuk

Nem látnak, nem hallanak, nem érzékelnek, kezdetben teljes mértékben anyjukra vannak utalva. Mégis, az első hat hónapban egy szuperintenzív fejlődést élnek meg, elsajátítva a létezéshez szükséges biológiai és szociális tudáskészletet, miközben átesnek még egy – a gyerekekéhez hasonló – dackorszakon is. Tudósok analizálták az első fél év tudásvágyát, amelyet A kiskutyák titkai című dokumentumsorozatban mutatnak be. Íme a Viasat Nature csatorna műsorából néhány érdekesség, amit érdemes tudni a kutyakölykökről!

2019. május 13. 14:56

CHARITY FEST – Az adományfesztivál

A CHARITY FEST minden bizonnyal az év legjótékonyabb fesztiválja. A rendezvény jegy-, étel- és ital eladásaiból származó bevételeit ugyanis jótékony célokra fordítják. Az egy napos eseményre napközben elsősorban a családokat, az estétől másnap hajnalig tartó koncertekre főként a fiatalokat várják. A CHARITY FEST 2019. május 18-án reggel 9.30 órakor nyitja meg kapuit a Dürlin Rendezvényparkban.

2019. április 15. 18:22

Szavazzon az irodalomra!

A Libri április és május között arra buzdítja az olvasóközönséget, hogy szavazzanak a kortárs magyar irodalomra. A 2016-ban alapított Libri irodalmi díjak kampánya a döntőbe került tíz kortárs magyar irodalmi alkotásra és szerzőikre hívja fel a figyelmet. Március végétől már a közönség is szavazhat, és kiválaszthatja kedvencét a tíz döntős közül. A díjak ünnepélyes átadógálája május 15-én lesz.

2019. április 10. 08:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyarország első állandó, élő 5G bázisállomását indította el a Vodafone Zalaegerszegen

2019. május 20. 11:20

A Cellum által fejlesztett Erste MobilePay applikáció NFC funkcióval gazdagodik

2019. május 6. 15:02

Közel 50 millió forint EU-s támogatást kapott a MIDI Mobil ID Innovációs KFT.

2019. április 25. 11:05

2040-re már több elektromos autót helyeznek forgalomba, mint hagyományos járművet!

2019. április 17. 11:04
online sportfogadás