Internet Hungary Konferencia 2004 Tihany

Üzleti modellek és állami szerepvállalás az információs társadalom kialakításában: Laissez-faire vagy fejlesztési diktatúra?

forrás Prim Online, 2004. szeptember 14. 12:42
Terjedjen az internet, fejlődjön az információs társadalom - kívánja (akarja) mindenki, legyen az gazdasági szereplő, politikus, oktatási szakember vagy egyszerűen a haladás mellett elkötelezett felhasználó. Vajon ezt az akaratot lehet-e önzetlenül gyakorolni, vagy csak úgy lehet tolni a közös szekeret, ahogy azt a gazdaság és a politika érdeke megkívánja? S ha már itt tartunk, milyen érdekek és érdektelenségek alakíthatják a kormányzati és gazdasági döntéseket? Mi a szerepe a kormányzatnak az információs társadalomban, a szabályozási keretek megteremtésében illetve az e-közigazgatási szolgáltatások bevezetésében és hol kell véget érnie ennek a szerepvállalásnak? A gazdasági érdekek és az állam támogatáspolitikája miként segíti vagy éppen gátolja az információs társadalom kiteljesedését? Ha államtalanítanánk az információs társadalmat, vajon életképes maradhatna e? Ezeket a kérdéseket veti fel az immár 5. alkalommal megrendezett tihanyi Internet Hungary Konferencia, amelyet minden eddiginél nagyobb érdeklődés előz meg.
A kettős jubileumot ünneplő (tíz éves a hazai internet és ötéves az Internet Hungary Konferencia) kétnapos esemény célja, hogy közös platformra hozza mindazokat, akik számára fontos az információs társadalom (és az internet) magyarországi kiteljesedése, az informatikai üzletág, bővebben értelmezve a tudásgazdaság jelentős gazdasági-társadalmi tényezővé válása.

Kik, hogyan és milyen elvek mentén építik fel az információs társadalmat? Szabadpiaci versenyt vagy nagyobb szabályozást a politika részéről? Mit jelent a piac nagyobb felelőssége? Készen állnak-e a szereplők a nagyobb felelősségvállalásra az információs társadalom megvalósítása érdekében? Ezeket a kérdéseket teszik fel Kovács Kálmán informatikai miniszternek és Baráth Etele államtitkárnak, de megkérdezik Törő Csabától az Euroweb vezérigazgatójától, valamint Kóka Jánostól, az Informatikai Vállalkozások Országos Szövetségének elnökétől is.

Jelszavak és lehetőségek: Van-e reális esély arra, hogy az információs társadalom kérdése a mainstream politikai látókörébe kerüljön, valamint az infrastrukturális fejlesztésekhez, illetve a nagy ellátórendszerek reformjához mérhető figyelmet és hangsúlyt kapjon? - teszik fel a kérdést Both Vilmosnak a Telkes Rt. vezérigazgatójának.

Urbán Lászlót (a new york-i tőzsdecápát), arra kérik fel, tartson előadást az IT és az információs társadalom sajátos üzleti modelljeiről. Értelmezhető-e önálló, sajátos üzleti törvényszerűségek mentén működő ágazatként az IT, vagy pontosan olyan, mint a pityókatermesztés, vagy a nikkelbányászat?

Az első nap délutánján két szekció is kezdődik párhuzamosan a két 400 fős előadóteremben. Az „Álmodjunk együtt: az információs társadalom jelene és jövője” című szekció az elkövetkezendő 5-10-15 év információs társadalomban bekövetkező változásait hivatott megvizsgálni, melyre meghívták Ian Pearson tudós futurológust is az USA-ból. Előadásának címe: Hogyan változhat a társadalom a világban az elkövetkezendő években, évtizedekben? Ian Pearson a már meglévő, működőképes digitális „csodák” ismertetésével egy szép új digitális világot vázol fel nekünk, s bár előadása futurisztikusnak tűnik, de az abban található részletek nagyon is valós alapokon nyugszanak. Erre az előadásra válaszként kértek fel politikusokat és szakembereket (Magyar Bálintot, Csepeli Györgyöt, Rogán Antalt, Stumpf Istvánt és Fábri Györgyöt), hogy osszák meg gondolataikat arról, miként készül fel Ian Pearson nem valós, de valóság-alappal bíró felvetéseire a politika és a tudomány.

A tihanyi Internet Hungary keretében három fórumra is sor kerül, amely a mai magyar valóság, a mai magyar információs társadalom problémáira próbál választ adni a politika, az üzlet és a technológia szemszögéből.

A fenti vezérsorok mellett további öt szekcióban vitatják meg a konferencia résztvevői az „online-reklám”, „az információs társadalom és az üzleti szolgáltatások”, „a konvergencia”, „az információs társadalom és a média” (mit kommunikálnak a pártok a neten) és „a barátságos internet” témaköreit.

A konferenciával párhuzamosan workshop keretében kerül sor az „Intelligens település - intelligens ügyintézés a polgármesteri hivatalokban” téma szakavatott képviselőinek találkozójára, amelyet az Intelligens Települések Országos Szövetségével közös szervezésben rendezünk meg. A workshop programját szintén a sajtódokumentáció tartalmazza.

A tihanyi Internet Hungary Konferencián részt vevő külföldi előadók: Urbán László, N. Y. -USA bankár közgazdász, Ian Pearson futurológus (BT-USA), Mikko Hyppönen (Finnország, F-Secure), Ed Wilson (a Digit Ag elnöke), Ansgar Zerfaß (MFG Baden-Würtenberg, Németország), Balogh Attila (Adverticum Partner - Ausztrália - Sydney University).
Politikusok: Kovács Kálmán, Baráth Etele, Magyar Bálint, Csepeli György, Stumpf István, Rogán Antal.

A felsorolt témakörökből és az előadók névsorából kitűnik, hogy a tihanyi Internet Hungary konferencia két napra ismét a néha (pikáns) politikai felhangoktól sem mentes parázs szakmai viták, éjszakába nyúló gondolatébresztő beszélgetések és váratlan találkozások helyszíne lesz.

A tanácskozásnak a Club Tihany Szálloda és Konferenciaközpont ad otthont. A konferencia szakmai programjain túl a résztvevők számára lehetőség nyílik a személyes és üzleti kapcsolatok ápolására is. Tavaly közel ezren vettek részt az Internet Hungary konferencián, mely mára a legjelentősebb hazai fórummá vált.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Civileket a Szigetre

Az idei évben is jelentkezhetnek a Szigetre azon civil szervezetek, melyek tevékenysége kapcsolódik a fesztivál Love Revolution filozófiájához és az erre épülő programok tematikájához. Az augusztus 5-11-ig tartó fesztiválra várják a szervezők a fiatalokat foglalkoztató témákban dolgozó, interaktív, többnyelvű programokkal szolgáló szervezetek jelentkezését. A civil Szigeten résztvevő szervezetek a saját tevékenységük megismertetésén túl a civilek közéleti szerepvállalásának fontosságára is felhívják a figyelmet.

2020. február 18. 19:15

Elkészült az ország legfrissebb randitérképe

Az elmúlt évben a teljes magyar lakosság közel 4%-a használt különböző internetes tárkereső szolgáltatásokat, akár weboldal, akár mobilalkalmazás formájában. Ez azt jelenti, hogy az egyedülállók harmada-negyede próbált meg társat találni az internet segítségével.

2020. február 14. 09:24

A magyar élvonal a VOLTon

A Telekom VOLT – az erős nemzetközi felhozatal mellett – hagyományosan a hazai élvonalban lévő zenekarok és előadók legnagyobb seregszemléje, a most bejelentett nevekkel együtt - csak a két nagyszínpadon - több mint 50 kedvenc lép majd fel a július 1-4-ig tartó soproni fesztiválon.

2020. február 6. 16:34

Unibet – online fogadás a minőség és a biztonság szolgálatában

A nagymúltú bukméker iroda, az Unibet több mint 20 éve van jelen a piacon, ezzel az egyik legrégebbi szerencsejáték szolgáltatónak számít. A fogadóiroda magas kezdőbónuszokkal, színes kínálattal és széleskörű funkcionalitással igyekszik kielégíteni a felhasználók elvárásait és igényeit.

2020. január 29. 20:51

Bet365 – két évtizede a sportfogadás szolgálatában

Közel 20 éves a Bet365 brit bukméker oldal, amely a különféle sportfogadásokon felül kaszinós játékokat is kínál a fogadni vágyó felhasználók számára.

2020. január 23. 20:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Lezárult a 28. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat nevezése

2020. február 24. 11:45

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03
online sportfogadás