Internet Hungary Konferencia 2004 Tihany

Üzleti modellek és állami szerepvállalás az információs társadalom kialakításában: Laissez-faire vagy fejlesztési diktatúra?

forrás Prim Online, 2004. szeptember 14. 12:42
Terjedjen az internet, fejlődjön az információs társadalom - kívánja (akarja) mindenki, legyen az gazdasági szereplő, politikus, oktatási szakember vagy egyszerűen a haladás mellett elkötelezett felhasználó. Vajon ezt az akaratot lehet-e önzetlenül gyakorolni, vagy csak úgy lehet tolni a közös szekeret, ahogy azt a gazdaság és a politika érdeke megkívánja? S ha már itt tartunk, milyen érdekek és érdektelenségek alakíthatják a kormányzati és gazdasági döntéseket? Mi a szerepe a kormányzatnak az információs társadalomban, a szabályozási keretek megteremtésében illetve az e-közigazgatási szolgáltatások bevezetésében és hol kell véget érnie ennek a szerepvállalásnak? A gazdasági érdekek és az állam támogatáspolitikája miként segíti vagy éppen gátolja az információs társadalom kiteljesedését? Ha államtalanítanánk az információs társadalmat, vajon életképes maradhatna e? Ezeket a kérdéseket veti fel az immár 5. alkalommal megrendezett tihanyi Internet Hungary Konferencia, amelyet minden eddiginél nagyobb érdeklődés előz meg.
A kettős jubileumot ünneplő (tíz éves a hazai internet és ötéves az Internet Hungary Konferencia) kétnapos esemény célja, hogy közös platformra hozza mindazokat, akik számára fontos az információs társadalom (és az internet) magyarországi kiteljesedése, az informatikai üzletág, bővebben értelmezve a tudásgazdaság jelentős gazdasági-társadalmi tényezővé válása.

Kik, hogyan és milyen elvek mentén építik fel az információs társadalmat? Szabadpiaci versenyt vagy nagyobb szabályozást a politika részéről? Mit jelent a piac nagyobb felelőssége? Készen állnak-e a szereplők a nagyobb felelősségvállalásra az információs társadalom megvalósítása érdekében? Ezeket a kérdéseket teszik fel Kovács Kálmán informatikai miniszternek és Baráth Etele államtitkárnak, de megkérdezik Törő Csabától az Euroweb vezérigazgatójától, valamint Kóka Jánostól, az Informatikai Vállalkozások Országos Szövetségének elnökétől is.

Jelszavak és lehetőségek: Van-e reális esély arra, hogy az információs társadalom kérdése a mainstream politikai látókörébe kerüljön, valamint az infrastrukturális fejlesztésekhez, illetve a nagy ellátórendszerek reformjához mérhető figyelmet és hangsúlyt kapjon? - teszik fel a kérdést Both Vilmosnak a Telkes Rt. vezérigazgatójának.

Urbán Lászlót (a new york-i tőzsdecápát), arra kérik fel, tartson előadást az IT és az információs társadalom sajátos üzleti modelljeiről. Értelmezhető-e önálló, sajátos üzleti törvényszerűségek mentén működő ágazatként az IT, vagy pontosan olyan, mint a pityókatermesztés, vagy a nikkelbányászat?

Az első nap délutánján két szekció is kezdődik párhuzamosan a két 400 fős előadóteremben. Az „Álmodjunk együtt: az információs társadalom jelene és jövője” című szekció az elkövetkezendő 5-10-15 év információs társadalomban bekövetkező változásait hivatott megvizsgálni, melyre meghívták Ian Pearson tudós futurológust is az USA-ból. Előadásának címe: Hogyan változhat a társadalom a világban az elkövetkezendő években, évtizedekben? Ian Pearson a már meglévő, működőképes digitális „csodák” ismertetésével egy szép új digitális világot vázol fel nekünk, s bár előadása futurisztikusnak tűnik, de az abban található részletek nagyon is valós alapokon nyugszanak. Erre az előadásra válaszként kértek fel politikusokat és szakembereket (Magyar Bálintot, Csepeli Györgyöt, Rogán Antalt, Stumpf Istvánt és Fábri Györgyöt), hogy osszák meg gondolataikat arról, miként készül fel Ian Pearson nem valós, de valóság-alappal bíró felvetéseire a politika és a tudomány.

A tihanyi Internet Hungary keretében három fórumra is sor kerül, amely a mai magyar valóság, a mai magyar információs társadalom problémáira próbál választ adni a politika, az üzlet és a technológia szemszögéből.

A fenti vezérsorok mellett további öt szekcióban vitatják meg a konferencia résztvevői az „online-reklám”, „az információs társadalom és az üzleti szolgáltatások”, „a konvergencia”, „az információs társadalom és a média” (mit kommunikálnak a pártok a neten) és „a barátságos internet” témaköreit.

A konferenciával párhuzamosan workshop keretében kerül sor az „Intelligens település - intelligens ügyintézés a polgármesteri hivatalokban” téma szakavatott képviselőinek találkozójára, amelyet az Intelligens Települések Országos Szövetségével közös szervezésben rendezünk meg. A workshop programját szintén a sajtódokumentáció tartalmazza.

A tihanyi Internet Hungary Konferencián részt vevő külföldi előadók: Urbán László, N. Y. -USA bankár közgazdász, Ian Pearson futurológus (BT-USA), Mikko Hyppönen (Finnország, F-Secure), Ed Wilson (a Digit Ag elnöke), Ansgar Zerfaß (MFG Baden-Würtenberg, Németország), Balogh Attila (Adverticum Partner - Ausztrália - Sydney University).
Politikusok: Kovács Kálmán, Baráth Etele, Magyar Bálint, Csepeli György, Stumpf István, Rogán Antal.

A felsorolt témakörökből és az előadók névsorából kitűnik, hogy a tihanyi Internet Hungary konferencia két napra ismét a néha (pikáns) politikai felhangoktól sem mentes parázs szakmai viták, éjszakába nyúló gondolatébresztő beszélgetések és váratlan találkozások helyszíne lesz.

A tanácskozásnak a Club Tihany Szálloda és Konferenciaközpont ad otthont. A konferencia szakmai programjain túl a résztvevők számára lehetőség nyílik a személyes és üzleti kapcsolatok ápolására is. Tavaly közel ezren vettek részt az Internet Hungary konferencián, mely mára a legjelentősebb hazai fórummá vált.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05