OGY, Kormány: Továbbra sincs egységes álláspont a szoftverszabadalmak ügyében

MTI Sajtóadatbank, 2004. szeptember 15. 10:42
A számítógéppel megvalósítható találmányok szabadalmazhatóságáról szóló brüsszeli irányelv-javaslattal kapcsolatban kezdeményez eljárást az Országgyűlés Informatikai és Távközlési Bizottsága. A bizottság keddi budapesti ülésén a képviselők egyhangúan támogatták az eljárás megindítását.
A távközlési bizottság európai integrációs albizottsága szeptember 7-i ülésén nem tudott állást foglalni azzal kapcsolatban, hogy Magyarországnak fenn kell-e tartania támogató szavazatát a szoftverszabadalmakat szabályozó uniós irányelvvel kapcsolatban vagy vissza kell vonnia azt. A múlt heti vitában két egymással ellentétes álláspont hangzott el az irányelvet illetően, s kiderült, hogy a kormányon belül sem teljes az egyetértés az irányelvvel kapcsolatban.

A szeptember 7-i vitában egyfelől elhangzott, hogy az irányelv elfogadását követően sem változik lényegesen a jelenlegi helyzet, tehát nem vezetik be, illetve nem terjesztik ki a szabadalmi oltalmat a szoftverekre Európában. Ugyanakkor a múlt heti ülésen több informatikai szervezet képviselője azt mondta, hogy helytelenül cselekedett Magyarország akkor, amikor az európai uniós versenyképességi tanács májusi ülésén támogatta az irányelv elfogadását. Több hozzászóló úgy nyilatkozott, hogy az irányelv szövege nem egyértelmű, lehetőséget ad a szoftverszabadalmak bevezetésére, s ezáltal a nagy nemzetközi vállalatok tovább erősíthetik monopolhelyzetüket, míg a kisebb szoftverfejlesztők jelentős hátrányt szenvedhetnek el.

Az informatikai és távközlési bizottság a keddi ülésén nem nyitotta meg újra a tartalmi vitát, ám a Külügyminisztérium képviselőjét meghallgatta az azóta történtekről. Elhangzott, hogy a kormány a múlt héten ugyan tárgyalt a számítógéppel megvalósítható találmányokkal kapcsolatos irányelvről, ám nem hozott határozatot.

A kormány a múlt héten úgy foglalt állást, hogy készüljön hatástanulmány arról, milyen hatással lenne a magyar gazdaság versenyképességére az irányelv elfogadása. A kormányülésen szó volt arról is, hogy az irányelvvel kapcsolatos vitában olyan nyilatkozatot kell tenni, amelyben tükröződnek a piaci szereplők, ezen belül különösen a kis- és középvállalkozások érdekei. A Külügyminisztérium képviselője elmondta, hogy az irányelvvel kapcsolatban továbbra sincs egységes álláspont a kormányon belül.

Az MTI érdeklődésére Szabó István (Fidesz), a bizottság európai integrációs albizottságának elnöke elmondta, hogy még senki sem kezdeményezett európai uniós ügyekkel kapcsolatos eljárást Magyarországon. Hozzátette: az eljárás megindítását követően a házelnök dönt arról, hogy a kérdés megtárgyalására melyik bizottságot jelöli ki főbizottságként. A főbizottság ezt követően lefolytatja a vitát, majd állást foglal az ügyben, s döntéséről a kormánynak is tárgyalnia kell. Ha a kormány nem fogadja el a bizottság határozatát, akkor ezt az Országgyűlés előtt kell megindokolnia.
Kulcsszavak: =szoftverszabadalom jog

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Elkészült az ország legfrissebb randitérképe

Az elmúlt évben a teljes magyar lakosság közel 4%-a használt különböző internetes tárkereső szolgáltatásokat, akár weboldal, akár mobilalkalmazás formájában. Ez azt jelenti, hogy az egyedülállók harmada-negyede próbált meg társat találni az internet segítségével.

2020. február 14. 09:24

A magyar élvonal a VOLTon

A Telekom VOLT – az erős nemzetközi felhozatal mellett – hagyományosan a hazai élvonalban lévő zenekarok és előadók legnagyobb seregszemléje, a most bejelentett nevekkel együtt - csak a két nagyszínpadon - több mint 50 kedvenc lép majd fel a július 1-4-ig tartó soproni fesztiválon.

2020. február 6. 16:34

Unibet – online fogadás a minőség és a biztonság szolgálatában

A nagymúltú bukméker iroda, az Unibet több mint 20 éve van jelen a piacon, ezzel az egyik legrégebbi szerencsejáték szolgáltatónak számít. A fogadóiroda magas kezdőbónuszokkal, színes kínálattal és széleskörű funkcionalitással igyekszik kielégíteni a felhasználók elvárásait és igényeit.

2020. január 29. 20:51

Bet365 – két évtizede a sportfogadás szolgálatában

Közel 20 éves a Bet365 brit bukméker oldal, amely a különféle sportfogadásokon felül kaszinós játékokat is kínál a fogadni vágyó felhasználók számára.

2020. január 23. 20:25

Banksy végre Budapesten!

Isztambul, Amszterdam, Antwerpen, Melbourne, Auckland, Toronto, Berlin, Bukarest, Kolozsvár és Párizs után végre Budapesten is láthatunk Banksy, a földkerekség legismertebb graffiti művészének világát bemutató kiállítást. Az ART OF BANKSY mintegy 70 művön keresztül mutatja be az “ismeretlen zseni” művészetét a Godot Kortárs Művészeti Intézet szervezésében, február 1-től a Tesla Loftban.

2020. január 20. 16:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03

A három legnépszerűbb rádiót négymillió ember hallgatja

2020. február 3. 10:01

Életet menthet az ÉletMentő applikáció

2020. január 23. 14:20
online sportfogadás