PC-nélküli WiFi-alapú internetes rádió

Milkovits Gábor, 2004. szeptember 15. 20:29
Egy brit cég olyan WiFi-alapú internetes rádió-vevőkészüléket fejlesztett ki, amely számítógép nélkül alkalmas az online rádióadások vételére.
A hordozható eszköz, amely egyelőre csak prototípus formájában létezik, vezeték nélküli szélessávú WiFi hálózaton keresztül automatikusan csatlakozik a világhálóra, majd egy központi szerverről letöltött adatbázis segítségével kevesebb, mint egy perc alatt hallgatható rádióállomások tömegét kínálja a hallgatóknak. A fejlesztő Reciva által "vezeték nélküli internetes rádiónak" (Wireless Internet Radio) elnevezett készülék kijelzőjén először az adók helye, illetve az adások műfaja jelenik meg, majd mikor a hallgató ezek közül már választott, akkor tűnnek elő az adott kritériumoknak megfelelő, választható állomások nevei. Az olyan rádiók esetében, amelyek az interneten nemcsak élő, hanem archív műsorokat is sugároznak, természetesen az utóbbiak közül is választhatunk. A rádió minden olyan adást képes közvetíteni, amelyet Real, Windows Media, mp3, vagy Ogg Vorbis formátumban sugároznak.

A készülék óriási előnye, hogy használata nem igényel sem számítógépet, sem vezetékes internetet, ugyanakkor a hagyományos rádiókészülékeknél jóval több állomás jó minőségű hallgatását teszi lehetővé. A Reciva pozitív visszajelzéseket kapott több rádióállomástól és egyes elektronikai gyártóktól is, a nagyobb cégek viszont egyelőre nagyon reagáltak a termékre. Trevor Goldberg, a Reciva marketingigazgatója szerint sok elektronikai vállalat nem nagyon érti az internetes rádiózás mibenlétét és előnyeit, emellett pedig sokan úgy látják, hogy a szélessávú vezeték nélküli kapcsolat díja túl drágává teszi a készüléket az egyre népszerűbb digitális rádiókhoz képest. A Reciva egyébként saját gyártásban körülbelül 120 fontért tervezi a termék forgalmazását, ám távlati céljuk mindenképpen egy tömeggyártásra szakosodott cég megnyerése, amely jelentősen olcsóbbá teheti a rádiókat.
Kulcsszavak: Wi-Fi rádió onlineszolg

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Véget ért a teljesen megújult CEBIT 2018

2018. június 25. 10:09

A Media Markt és Lumenet az Év Internetes Kereskedői 2018-ban

2018. június 6. 15:17

Forbes: 1,1 milliárd dollárral nőtt a Huawei márkaértéke egy év alatt

2018. május 29. 09:52

100 millió dolláros tőkeinjekciót kapott a HMD Global

2018. május 22. 15:16
cloudappsportal.com