Letiltották az ír hatóságok a közvetlen telefonhívásokat 13 országba

Milkovits Gábor, 2004. szeptember 22. 22:30
A radikális lépésre az utóbbi idők nagyarányú internetes csalásai miatt került sor, amelyek során több száz tárcsázós modemes kapcsolattal rendelkező ír felhasználó számítógépét és telefonvonalát drága távolsági hívások bonyolítására állították át.
Az ilyen típusú cselekmény esetében a bűnöző először egy olyan szoftvert telepít a számítógépre, amely megváltoztatja az internetes kapcsolat tárcsázási beállításait oly módon, hogy a felhasználó az internet helyett egy külföldi, igen drágán hívható telefonszámot tárcsázzon. Ezután a hívás díjának egy részét a támadó különféle eszközökkel megszerzi magának. Az utóbbi időben mintegy 350 ilyen esetről érkezett bejelentés az ír hatóságokhoz, amelyek között a legtöbb kiszámlázott indokolatlanul drága hívás a most letiltott 13 országba irányult - egy esetben egy cégnek közel 12 200 eurós számlát csináltak ismeretlen elkövetők. Ezt a fajta csalást csak a tárcsázós kapcsolattal rendelkező felhasználók kárára lehet elkövetni, a szélessávú ügyfeleket nem érinti (ez utóbbiakat természetesen csak akkor, ha nincs is modemük, illetve az fizikailag deaktiválva van (szoftveresen nem elég, átállítható!).

Az intézkedés következtében Írországból mostantól nem hívható közvetlenül 13 ország, köztük Mauritánia, illetve a Csendes- és az Indiai-óceánon található Salamon-szigetek, Cook-szigetek, a Comore-szigetek és Tuvalu sem. Az illetékes hatóság, a Kommunikációs Szabályozó Bizottság (ComReg) szóvivője szerint a lépés kivételes, ám a felmerült panaszok miatt megtétele szükséges volt. A korlátozás alá eső országok legkésőbb október 4-től hat hónapig Írországból csak külön kérés alapján hívhatók, amikor is a felügyeleti szerv felülvizsgálja majd a helyzetet. Hasonló panaszok egyébként Nagy-Britanniában is nagy számban felmerültek az elmúlt néhány hónap folyamán, ám egyelőre nem tudható, hogy a britek vagy más nemzetek terveznek-e hasonló intézkedéseket a gyakori csalások megelőzésére.
Kulcsszavak: vezetékes modem security

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A HONOR 50 Lite megérkezett Magyarországra

A HONOR 50 Lite hazai forgalmazása megkezdődött. A készülék 4300 mAh-s akkumulátorral, 66 W-os HONOR SuperCharge technológiával és 6,67”-es HONOR FullView kijelzővel érkezik, így kivételesen gyors töltést biztosít, kijelzője pedig magával ragadó élményt nyújt, miközben kíméli a szemet. A megfizethető árkategóriájú készülék Android 11 mobil operációs rendszerrel és Google Mobile Services-zel érhető el immár Magyarországon is.

2021. december 2. 18:33

Elérhetők a mobilkészülékcsere-támogatási programmal kapcsolatos részletek

Megjelentek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által októberben bejelentett, célzott, nagyszabású mobilkészülékcsere-támogatási program részletei. A pályázati kiírást a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt. (NFFKÜ) tette közzé.

2021. december 1. 09:58

Kassza nélküli üzletet nyitott a Tesco

London központjában nyitotta meg első kassza nélküli üzletét a Tesco. A különleges boltba betérők anélkül vásárolhatnak és fizethetnek, hogy sorba állnának a pénztárnál vagy szkennelős önkiszolgáló kasszát használnának. A GetGo névre keresztelt kísérleti üzlet a másutt megszokott Tesco választékot kínálja zökkenőmentes vásárlási élmény mellett.

2021. november 30. 12:26

A piaci szereplők együttműködése gyorsíthatja az 5G elterjedését

A felhasználóknak egyelőre nem sürgős átállni az 5G-s technológiára – derül ki a Deloitte felméréséből. Egyfelől elégedettek aktuális szolgáltatójukkal, másfelől egyelőre várat magára az 5G legizgalmasabb aspektusai és az ezek által tökéletesedő alkalmazási lehetőségek széleskörű elterjedése. Ezek közé tartozik az önvezető autó, a távolról elvégezhető műtét, a drónos kiszállítás vagy a virtuális edzés.

2021. november 28. 12:05

5G összhangja - Az intelligens digitális ökoszisztéma megoldása

Tegnap került megrendezésre a világ egyik legnagyobb távközlési szolgáltatója által rendezett 5G Summit and User Congress 2021 ami a fogyasztók, a szolgáltatók, vállalkozások és a közszféra egyik kiemelt és legfontosabb csúcstalálkozója.

2021. november 25. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December elején nyit az első magyar kriptotőzsde

2021. november 30. 21:13

Dr. Charaf Hassan a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának új elnöke

2021. november 18. 16:49

A Magyar Telekom 2021. harmadik negyedévi eredményei

2021. november 9. 21:45

Magyar innováció nyert ezüstérmet az év egyik legfontosabb egészségügyi startup versenyén

2021. október 30. 14:59