Magyar-amerikai kerekasztal-konferencia a csúcstechnológiai együttműködésről

MTI Sajtóadatbank, 2004. szeptember 23. 10:10
A magyar-amerikai csúcstechnológiai együttműködés lehetőségeit vizsgálták meg kedden Washingtonban a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (CSIS) nevű tekintélyes amerikai kutatóintézet szervezésében megrendezett kerekasztal-tanácskozáson.

A konferencián a magyar delegációt Boda Miklós, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) elnöke vezette, amelynek tagja volt többek között Kroó Norbert, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára, Jambrik Mihály, az informatikai és hírközlési tárca közigazgatási államtitkára, Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora. Amerikai részről jelen volt John H. Marburger, George Bush amerikai elnök tudományos tanácsadója, George Atkinson, Colin Powell külügyminiszter tudományos tanácsadója, George W. Handy, a befolyásos házigazda CSIS euroatlanti akcióbizottságának az irányítója és mások, köztük a vállalkozói tőke képviselői.

A fő téma azoknak az amerikai tapasztalatoknak a megosztása volt, hogy miként lehet a szellemi tőkét hasznosítani, hatékony innováció révén, a vállalkozói tőke bevonásával csúcstechnológiai termékekkel gyorsan megjelenni a piacon. A tudás termékre váltása - mint a magyar újságíróknak nyilatkozó Boda Miklós megjegyezte - Magyarországnak nem éppen erős oldala. A résztvevők a magyarországi innováció előmozdítását, a csúcstechnológiai együttműködés lehetőségeinek a feltárását, az ebben érdekelt szervezetek azonosítását várják a konferenciától, amelyen az együttműködés három területét emelték ki: a biotechnológiát, a gyógyszeripari kutatást és az információs technológiát.

A konferencia tavasszal Budapesten folytatódik. Az amerikai fél hamarosan dokumentumban foglalja össze javaslatait és az újabb találkozóig koordinátorokat jelöl ki, akik folytatják az egyeztetést a kiemelt témákban.

A tanácskozáson képviseltette magát az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH). A magyar delegáció felkereste az intézetet, ahol külön találkozott az ott dolgozó 28 magyar szakemberrel.

A küldöttség washingtoni látogatása során a nagykövetségen Amerikában élő fiatalokkal találkozott, akik tavaly létrehozták a Fiatal Magyar Szakemberek Fórumát annak rendszeres megvitatására, miként segíthetnék tapasztalataikkal és tudásukkal Magyarországot Amerikából, vagy hogyan könnyíthetnék meg a magyar értelmiségiek hazatérését. A kezdeményezés hatására már két szakmai csoportot is alakítottak a biológia és az orvostudományok, valamint az informatika művelői.

A hazatérést, de a kiművelt emberfők és a tudás kétirányú áramlását is segíteni fogja az online portálból és adatbázisból álló HunEx, amelyet két washingtoni fiatalember, Végh Sándor és Komlódi Tamás hozott létre szabad idejében (http://www.hunex.org). A honlap a magyar szakemberek számára munka és kutatási lehetőségek információs tára lesz, az amerikai és magyar cégeknek pedig magasan képzett, amerikai tapasztalatokkal rendelkező munkaerő adatbázisát kínálja.

Vass Ilona, az NKTH elnökhelyettese elmondta, hogy a hivatal adatbázist hoz létre a külföldön kutató vagy tanuló fiatal szakemberekről, egy hálózatba kapcsolva őket. Kroó Róbert, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára felajánlotta, hogy az MTA az által évente meghirdetett fiatal kutatói álláshelyek 10 százalékát külföldről hazatérő, megfelelő felkészültségű fiataloknak tartja fenn. Mint a főtitkár az MTI-nek elmondta, ez évente tíz állást jelent az akadémia 38 intézetében, vagy az általa zömmel az egyetemeken támogatott mintegy 170 kutatócsoportban.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Piros lesz az orr a SZIN-en

Egy jótékonysági, közös összefogásra kérik fel a Szegedi Ifjúsági Napok látogatóit a fesztivál szervezői: A SZIN pénteki napján az ország legnagyobb „piros orr flashmobját” szervezik a Borsodi Nagyszínpad előtt, ahol a piros orrot viselő látogatók a Szegedi Gyermekklinika eszközvásárlását támogatják.

2019. augusztus 25. 11:12

Jótékonysági akciók a STRAND Fesztiválon

Augusztus 20-24. között több száz programot vonultat fel Zamárdiban az idei STRAND Fesztivál. A szervező VOLT Produkció fontosnak tartja a közönség érzékenyítését, ennek érdekében az idei évben két ügyet is a zászlajukra tűztek: a hazai- és világsztárok bevonásával segítik a rászoruló gyerekek iskolakezdését, illetve a tanári pálya megbecsülése érdekében a MédiaUnióval közös kampányt is szerveznek. Az idei STRAND Fesztiválra százezernél is több vendéget várnak.

2019. augusztus 19. 11:57

Új vígjáték sorozat indul az HBO GO-n

A Danny McBride, John Goodman, Edi Patterson és Adam Devine főszereplésével készült Az erényes Gemston-ék című sorozat kilencrészes évadja augusztus 19-én indul az HBO GO-n és az HBO-n egy egyórás epizóddal, melyet aztán hetente újabb félórás epizód követ.

2019. augusztus 18. 12:23

A nők sokkal kritikusabbak a másik kinézetét illetően

Több ezren próbálkoztak már bejutni a Szépvagy.hu társkereső oldalra annak júliusi indulása óta, de ez egyelőre csak keveseknek sikerült. Az említett oldal egy zárt társkereső szolgáltatás, ahová csak az kerülhet be, akit a már bent lévők beszavaznak. Mivel a szavazás a feltöltött fotó alapján történik, így az első benyomás, a szimpátia, a másik kinézete fog dönteni arról, hogy a többiek beengedik-e az oldalra.

2019. augusztus 18. 10:01

Fesztivál maratonnal vár a hosszúhétvégén a PLÁZS

A PLÁZS augusztus 16. és 20. között egy fesztiválnak is beillő programsorozattal várja a felüdülésre vágyókat. A nappali balatoni és medence parti lazulást éjszaka feneketlen bulizás váltja, az öt nap alatt itt is hőhullámként csap le a Balatoni Retro Láz, Fritz Kalkbrennerrel jön a Gold Beach Electric Fest, a We Love Balaton pedig Don Diabloval erősít.

2019. augusztus 16. 08:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mit mér és mire panaszkodik a magyar netező?

2019. augusztus 19. 09:35

A Magyar Telekom 2019. második negyedéves eredményei

2019. augusztus 8. 11:32

Új tulajdonosa van a UPC-nek

2019. augusztus 1. 12:20

A Bosch és a Daimler megvalósítja a vezető nélküli, automatizált parkolást

2019. július 31. 16:53
online sportfogadás