Elérhető a Novell SUSE Linux Enterprise Server 9

Kovács Attila, 2004. szeptember 24. 15:20
A Novell Magyarország a mai napon sajtótájékoztató keretében mutatta be a SUSE Linux Enterprise Server 9 (SLES9) szerveroperációs rendszer terméket, amely az első olyan vállalati kiszolgáló, amely a 2.6-os verziószámú Linux kernelt használja, és teljesítmény, skálázhatóság, kezelhetőség és biztonság terén tartalmaz továbbfejlesztéseket.
A bejelentéskor az AMD, Computer Associates, Fujitsu-Siemens Computer, HP, IBM, Intel és az Oracle azonnal erős támogatásukról biztosították a legújabb Novell terméket.

A SLES9 főbb további jellemzői:rugalomas és csatlakoztatható I/O ütemezők; skálázhatóság támogatása NPTL-lel, hyperthreadinggel, nem egyenletes memóriakezeléssel (ún. NUMA-támogatással); infiniband révén; többszerveres klaszterezés; hotplug szolgáltatások; a legújabb hardvereszközök támogatása; Linux adatközpont- és Carrier Grade Linux kezdeményezések; átfogó telepítési és frissítési felügyelet ( YaST különböző komponensei, LDAP- és Common Information Model támogatás; ZENworks Linux Managementtel kiegészítve; Common Criteria Evaluation Assurance Level (EAL) 3-as szintű minősítés (később a 4-es szintű); tanúsítványkezelés; titkosított fájlrendszer támogatása; beépített biztonsági funkciók; részletes SDK; külső fejlesztői alkalmazás-támogatás.

Két-, illetve 16-processzoros változatban az SLES9 már kapható, a támogatott hardverek:x86, AMD84, Intel EM64T, Intel Itanium, IBM Power, IBM zSeries, IBM 390. A magyarországi felfutásra vonatkozó kérdésünkre Szittya Tamás ügyvezető azt válaszolta, hogy a termék nyomán éves szinten százszázalékos bevételnövekedést terveznek.

A Novell legnagyobb partnere e téren az Oracle, amely ma bejelentette, hogy 32 processzoros gépkiépítésben 683 ezer tpmC sebességgel világrekordot állított fel adatbázis teljesítményben az SLES9-en. Továbbá a kommersz Linux piacból nem kevesebb, mint 69 százalékkal részesedő Oracle vállalatnál a saját belső alkalmazásokat is Linuxon futtatják.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05