A szoftverszabadalmi és szerzői jogról közérthetően

forrás Prim Online, 2004. szeptember 26. 16:48
A linux.hu szerkesztői megjelentettek egy összefoglaló írást a szabadalmi mizéria körüli helyzetről - közérthetö formában. A cikket a Prim Online is átvette, mert fontosnak tartja, hogy a téma szélesebb publicitást kapjon és a kérdéskört minél több oldalról megvilágítsa.


A számítógép processzora egy 0 és 255 közötti egész számokból (Byte) álló (valamilyen hosszúságú) számsorozatot képes végrehajtani amit bináris fájlnak nevezünk. Ez a bináris fájl neve a háttértárolón EXE vagy COM végződésű így innen lehet tudni mi a funkciója. Ha egy bináris állományt nem programként akarunk futtatni hanem betöltjük a szövegszerkesztőbe akkor az minden Byte-ot az ASCII kódtábla szerint neki megfelelő betűvel vagy írásjellel próbál megjeleníteni. Ilyenkor egy értelmetlen zagyvalék jelenik meg a szövegszerkesztőben:


Ëè³�ű7®+Îã\¹Ÿÿìáÿ÷ÏÏöóŸ}ë»ÂuÝ“w]#Ê¡]FÜ«#»²ÎNå8N¯uæZ_÷CvzžN%


A programozó vagy fejlesztő az a szakember aki tudja mit kell tartalmazzon egy ilyen állomány ahhoz hogy értelmes funkcióval bíró alkalmazás legyen. Egy mai program bonyolultsága már lehetetlenné teszi hogy Byte-okból vagyis az eredeti kövekből építkezzünk, ezért magas szintű programnyelvet vagy valamilyen leíró nyelvet használunk, ami egy kvázi emberi nyelv, melynek révén megmodjuk hogy mit szeretnénk végeredményül. Lássuk pl. az alábbit:


a=0;
amíg(a<15)
a=a+1;


Ez programocska elszámol 0-tól 14-ig, de ugyanez a gép kódján -ami tényleges végrehajtásra kerül- kevésbé érthető és hosszabb. A valóságban még ennél is absztraktabb, magasabb szintű kódot írunk, amit végül a fordítóprogram konvertál a processzor nyelvére konkrétan az .EXE állományba. A forráskód mindig egy szöveg. Megfeleltethető az építőiparban a ház tervrajzának amelyben a tervező a téglák végleges helyével nem foglalkozik, az a kőműves dolga. A programfejlesztésnél a kőműves szerepét a fordítóprogram látja el. Egy nagyméretű program gyakorlatilag áttekinthetetlen és módosíthatatlan a forráskód nélkül. A forráskódnak nem csak konkrétan a programoknál van szerepe hanem minden számítógépen prezentált adat esetében. Egy formázott szöveg forráskódja pl. így fest:

Új remény a gyógyításban

Sikeresen pótolták a súlyos betegség miatt...
Az idegszövet és a szklerózis multiplex

Amit ha egy böngészőprogrammal betöltünk akkor így néz ki:

Új remény a gyógyításban
Sikeresen pótolták a súlyos betegség miatt...
Az idegszövet és a szklerózis multiplex


A forrás tehát egy metaszöveg amit emberi ésszel könnyen fel lehet fogni, átírni, módosítani, a bináris pedig a gép nyelve, amivé a fordító (a böngészőknél ezt html parser-nak nevezzük, az animációknál ray-tracer...) azt lekonvertálja. A folyamat szigorúan egyirányú, míg a fordító másodpercenként millió és millió sort képes lekonvertálni addig visszafelé csak verejtékes kézi munkával lehet napi egy-két sort. Ha nem szeretném hogy a programomhoz más is hozzáférhessen (vagyis belemódosítson) vagy lássa, mit hogyan csinálok, akkor a forrást nem adom ki a kezemből.
Még egy példa:


// ------------------------------
// creates the cube
// ------------------------------
#macro unitbox()
#local COL=;
union{
difference{
box{<-0.5,-0.5,-0.5>,<0.5,0.5,0.5>}
box{<-0.45,-0.45,-1>,<0.45,0.45,1>}
box{<-1,-0.45,-0.45>,<1,0.45,0.45>}
box{<-0.45,-1,-0.45>,<0.45,1,0.45>}
txtBox(COL)
}
box{-0.45,0.45 texture{pigment{White*1.4}}}

Ez egy a PovRay nevű (ez is egy szabadszoft) programhoz készített forrás, a lefordított bináris fájl pedig egy GIF, JPG, vagy BMP képállomány:


Itt is megtehetem hogy készítek egy saját forrást majd az abból kiszámított fotót közreadom, az eredeti forrást pedig nem hozom nyilvánosságra.Mindezek alapján nevezzük zárt forráskódúnak vagy zárt kódnak az olyan programot vagy alkotást melynek készítője nem köti orrunkra az eredeti forrást, míg nyílt forráskódú vagy egyszerűen csak nyílt kódú amikor a szerző mellékeli a forráskódot vagy eleve csak azt adja ki és a fordítást a felhasználóra hagyja. Ezek alapján a szabad szoftver az amikor a szerző mellékeli a forráskódot és deklaráltan engedélyezi annak bármilyen célra történő módosítását, felhasználását, azzal a megkötéssel hogy az így készült termék is szabad szoftver kell legyen.

A szólásszabadság

egyik legfontosabb alapelve hogy a szerzőt megilleti a publikálás joga. Ez nem csupán holmi írói szervezetek mániája, hanem bármilyen alkotó tevékenység eredményéül keletkezett egy mű - legyen az képzőművész vagy író produktuma - a szerzőt megilleti a szabad publikálás joga amit nem csak a Magyar Alkotmány rögzít. Ez érvényes Európában pillanatnyilag a programozó írta számítógépes programokra és azok forráskódjára is.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Civileket a Szigetre

Az idei évben is jelentkezhetnek a Szigetre azon civil szervezetek, melyek tevékenysége kapcsolódik a fesztivál Love Revolution filozófiájához és az erre épülő programok tematikájához. Az augusztus 5-11-ig tartó fesztiválra várják a szervezők a fiatalokat foglalkoztató témákban dolgozó, interaktív, többnyelvű programokkal szolgáló szervezetek jelentkezését. A civil Szigeten résztvevő szervezetek a saját tevékenységük megismertetésén túl a civilek közéleti szerepvállalásának fontosságára is felhívják a figyelmet.

2020. február 18. 19:15

Elkészült az ország legfrissebb randitérképe

Az elmúlt évben a teljes magyar lakosság közel 4%-a használt különböző internetes tárkereső szolgáltatásokat, akár weboldal, akár mobilalkalmazás formájában. Ez azt jelenti, hogy az egyedülállók harmada-negyede próbált meg társat találni az internet segítségével.

2020. február 14. 09:24

A magyar élvonal a VOLTon

A Telekom VOLT – az erős nemzetközi felhozatal mellett – hagyományosan a hazai élvonalban lévő zenekarok és előadók legnagyobb seregszemléje, a most bejelentett nevekkel együtt - csak a két nagyszínpadon - több mint 50 kedvenc lép majd fel a július 1-4-ig tartó soproni fesztiválon.

2020. február 6. 16:34

Unibet – online fogadás a minőség és a biztonság szolgálatában

A nagymúltú bukméker iroda, az Unibet több mint 20 éve van jelen a piacon, ezzel az egyik legrégebbi szerencsejáték szolgáltatónak számít. A fogadóiroda magas kezdőbónuszokkal, színes kínálattal és széleskörű funkcionalitással igyekszik kielégíteni a felhasználók elvárásait és igényeit.

2020. január 29. 20:51

Bet365 – két évtizede a sportfogadás szolgálatában

Közel 20 éves a Bet365 brit bukméker oldal, amely a különféle sportfogadásokon felül kaszinós játékokat is kínál a fogadni vágyó felhasználók számára.

2020. január 23. 20:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03

A három legnépszerűbb rádiót négymillió ember hallgatja

2020. február 3. 10:01
online sportfogadás