2002-es rekordot döntött meg az IBM új szuperszámítógépe

Milkovits Gábor, 2004. szeptember 29. 20:31
Az IBM bejelentette, hogy Blue Gene/L elnevezésű szuperszámítógépük 36,01 trillió számtani műveletet végzett el egy másodperc alatt, amivel felülmúlták az NEC Earth Simulatora által 2002-ben produkált eddigi legnagyobb teljesítményt.
Az NEC készülék által felállított rekord annak idején komoly riadalmat keltett az Egyesült Államokban, mivel sokan attól tartottak, hogy segítségével a távol-keleti szigetország átveheti a vezetést bizonyos kulcsfontosságú iparágakban. Az IBM Blue Gene/L csak kevéssel szárnyalta túl a korábbi csúcstartó 35,86 teraflopos teljesítményét, ugyanakkor a számítógép jóval kisebb vetélytársánál - az általa igényelt hely csupán 1%-a, energiafogyasztása pedig 3,6%-a az Earth Simulatorénak. További különbség a szuperszámítógépek között, hogy míg az eredetileg időjárási folyamatok modellezésére tervezett NEC modell kevesebb, de specializált és nagyobb teljesítményű processzort használ, addig a Blue Gene/L mintegy 16 ezer csip segítségével látja el feladatát. Az egyelőre még csak prototípus formájában létező új eszköz először az olajiparban és a biotechnológia területén kerülhet alkalmazásra, az IBM azonban egy jóval nagyobb teljeítményű, 130 ezer processzoros Blue Gene/L üzembe állítását is tervezi 2005 elején. A szerkezet elméletileg a percenkénti 360 műveletre is képes lesz, és tudósok egyebek mellett az amerikai nukleáris arzenál elöregedésének folyamatát szeretnék a segítségével tanulmányozni.

Azért persze az NEC sem adja föl a versenyt, legalábbis erre utal idén nyáron tett nyilatkozatuk, amelyben a cég képviselői bejelentették, hogy egy az SX-6-os modelleket felváltó, új technológián dolgoznak.
Kulcsszavak: szuperszámítógép IBM

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Szerverhardver frissítés vs. váltás a legújabb platformra – melyik éri meg jobban?

Az elmúlt időszak gazdasági kihívásai az adatközponti IT-infrastruktúrákat sem kímélik. Egy korábbi felmérés adatai szerint 2020-ban még a válaszadók 42 százaléka azt vallotta, hogy két-három évente frissíti adatközponti szervereit, míg 26 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy ezt minden évben megteszi. 

2023. június 1. 11:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39