Graphisoft: A világ első ötdimenziós építészeti kivitelezést támogató rendszere

forrás Prim Online, 2004. október 5. 09:27
A Graphisoft olyan alkalmazások és szolgáltatások megszületését jelentette be, melyek alapvetően megváltoztatják az építőipari kivitelezés tervezési gyakorlatát. A Graphisoft által bemutatott új termékcsalád komponensei a kivitelezés modellezés, a modell alapú költségvetéskészítés, a negyedik dimenziós ütemtervezés és az ötödik dimenziós cash-flow elemzés. A termékcsalád a 2,39 milliárd euró árbevételű, a finn építőipari kivitelező szektorban piacvezető YIT Corporation hatéves kutatási, fejlesztési és termelési tapasztalatainak bázisán jött létre.
"A kivitelező építőipar forradalmi technológiai változás előtt áll. A kivitelezési projektek költségeinek közel 25%-a feleslegesen kidobott pénz. Észak- Amerikában az építőipari kivitelezés a mezőgazdaságon kívül az egyetlen olyan piac, melyen az elmúlt 40 évben a termelékenység folyamatos hanyatlása tapasztalható. Célunk a kivitelezési költségek minimum 2-3%-os csökkentése minden olyan építőipari beruházás esetében, melyben a Graphisoft megoldását alkalmazzák. A világ minden részéről számos visszajelzést kapunk a termékcsalád első, úttörő felhasználóitól"- mondta Dominic Gallello, a Társaság vezérigazgatója.

A termékek és szolgáltatások a következőkből állnak:

Termékek:

Graphisoft Constructor 2005 és komponensei :

Építőipari Kivitelezés Modellező (Construction Modeling System) - a háromdimenziós (3D) kivitelezés orientált modellek gyors és pontos elkészítésére szolgál. Az eredményként létrejött modell lecsökkenti a tervdokumentumban szereplő hibák számát, mely jelentős költség és idő megtakarításhoz vezet.

Negyedik Dimenziós Ütemtervező
( 4D Sequencer) - a kivitelezés orientált modell és a projekt ütemterv automatikus összehangolására szolgál. Ezáltal lehetővé teszi az ütemterv alternatívák hatékonyabb vizsgálatát és kommunikálását.

Kapcsolat a Graphisoft Költségvetéskészítőhöz
(Graphisoft Estimator Connector) - a modell adatainak kinyerését, összekapcsolását illetve megjelenését teszi lehetővé a Graphisoft Költségvetéskészítő 2005-ben, mely a szoftvercsomag részét képezi.

Graphisoft Költségvetéskészítő 2005 és komponensei:


Modell alapú Költségkalkulációs Rendszer (Model Based Estimating System) - segítségével pontos mennyiségre vonatkozó adatok nyerhetők ki a kivitelezés orientált modellből, továbbá segítségével gyorsan és pontosan összeállítható a költségvetés.

Hagyományos Költségkalkulációs Funkció
(Traditional Estimating Functionality) - elősegíti a hagyományos költségkalkulációs eljárásról a modell alapú kalkulációra való zökkenőmentes áttérést azzal, hogy teljes értékű hagyományos költségkalkulációs funkciókat is kínál.

Gyártás Előkészítés és Beszerzés
(Production Planning & Procurement) - a termékskálán belül felosztja a költségkalkuláció által számított készleteket, továbbá mennyiségileg és időben megtervezi az anyagbeszerzést.


Ötdimenziós (5D) Jelentéskészítő (5D Reporting) - felhasználva a kivitelezés orientált modell által megteremtett költség-idő kapcsolatot, lehetővé teszi az ütemtervek és költségek együttes pénzügyi elemzését.



Szolgáltatások:

Graphisoft Építőipari Kivitelezést Támogató Szolgáltatások (Graphisoft Construction Services) - melyeknekcélja, hogy elősegítsék az új technológiára való átállást, és hogy további támogatást nyújtsanak a megrendelő számára a csúcsidőszakokban. A Graphisoft ezen szolgáltatások során a megrendelő projekt csapatának irányításávalhasználja majd a termékcsaládot. Ezek a szolgáltatások a következők:

Kivitelezés modellezés (Construction Modelling)
Kivitelezhetőségi elemzés (Constructability Analysis)
Költségvetéskészítési támogatás (Estimating Support)
Négydimenziós (4D) ütemtervezési támogatás
(4D Sequencing Support)
Gyártás-, és beszerzéstervezési támogatás (Production and Procurement Planning Support)
Munkahely tervezési támogatás (Site Planning Support)
Ötdimenziós (5D) építőipari kivitelezés szimulációs bemutató készítés
(5D Construction Simulation Presentations)

A Graphisoft Építőipari Folyamat Modellező 2005 és a Graphisoft Költségvetéskészítő 2005 megjelenését az év vége előtt tervezi a cég.
Kulcsszavak: Graphisoft CAD

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09