Természetvédelem: kiépül a térinformatikai rendszer

MTI Sajtóadatbank, 2004. október 7. 12:05
A nemzeti parkok hatékonyabb munkáját szolgáló Természetvédelmi Információs Rendszer (TIR)2007-ig épül ki - mondta Haraszthy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) helyettes államtitkára szerdán Budapesten, miután átadta a szükséges térinformatikai szoftvereket a nemzeti park főigazgatóságok képviselőinek.
A helyettes államtitkár hozzátette, hogy a nemzetközi követelményeknek megfelelő adatgyűjtő és szolgáltató rendszer a természetvédelem területi szerveinek helyi hálózatait fogja majd
olyan egységbe, amely összeegyeztethető lesz az Európai Unió rendszereivel is.

Domokos György, a térinformatikai szoftvereket kifejlesztő ESRI Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója közölte, hogy az összesen 241 millió forint értékű programokat cégük az előfizetési díj töredékéért, több mint 90 százalék kedvezménnyel ajánlotta fel a nemzeti parkoknak.

Haraszthy László kifejtette, hogy a TIR segíti a természeti értékek nyilvántartását, a stratégia tervezést, a Natura 2000 területek állapotának nyomon követését, a kutatásokat, a védetté nyilvánítási folyamatokat, a kárelhárítást és az oktatást.

Takács András Attila, a KVM által létrehozott Természetvédelmi Informatikai Tanácsadó Testület elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a szoftverek mellé jövő év áprilisig 1,6 millió euró értékben az EU egy projekt keretében minden nemzeti park számára számítógépeket és egyéb szoftvereket juttat. Ezzel lehetővé válik a TIR első egységes, országos adatbázisa, a növény- és állatfajokat nyilvántartó rendszer beindulása.

Az elnök hozzátette, hogy a most átadott térinformatikai szoftvereket több nemzeti park igazgatóságnál már most lehet használni a számítógépeken.

A kiosztott sajtóanyagból kiderül, hogy a 2007-ig folyamatosan létrejövő többi adatbázis magában foglalja majd a földtani, víztani, tájképi, kultúrtörténeti, ökoturisztikai objektumok és védett területek nyilvántartását.
Kulcsszavak: környezetvédelem

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az Adókikerülés Elleni Direktíva hatása a cégekre

Számos, a hazai vállalkozásokat is jelentős mértékben érintő módosítást tartalmaz az eddigi gyakorlathoz képest az Európai Bizottság által elfogadott Adókikerülés Elleni Direktíva (ATAD). Várhatóan a legjelentősebb változást a kamatlevonhatósági szabályok módosulása okozza, az új alapokra helyezett szabályozást ez év végéig kell átültetniük a tagországoknak a nemzeti jogba.  

2018. szeptember 20. 11:20

Júliusban indítja pályakezdő programját a Lufthansa Systems Hungária

A légiközlekedési informatika egyik meghatározó szereplőjének pályakezdő programjába jelentkezhetnek június 1-ig az általános szoftverfejlesztői tudással és magabiztos angol nyelvismerettel rendelkező fiatalok. 

2018. április 27. 15:54

Vasárnap karbantartás miatt üzemszünet

Az alábbiakban közöljük a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. közleményét a vasárnap hajnali karbantartási munkálatokról.

2018. március 3. 09:44

Valós veszély-e a 6 milliárdos büntetés egy magyar adatkezelőnek?

Először azt érdemes tisztázni, hogy mi az a GDPR – kezdte a magyarázatot Sándor Zsolt András a Gill & Murry Kft. ügyvezető partnere. 

2017. október 12. 09:51

Teszteltük a WIWE szívdiagnosztikai eszközt


2016 novemberében jelent meg a Prim Online tudósítása arról a zsebben hordozható kis készülékről, amely a 12 elvezetéses EKG I csatornájával egyenértékű mérése alapján megrajzolja szívünk EKG-görbéjét, felismeri a pitvarfibrillációt és a kamrai heterogenitás - akár hirtelen szívhalált okozó - kóros mértékét, ezen kívül képes mérni a vér oxigénszintjét, számolja a pulzust, illetve rendelkezik olyan egyéb funkciókkal is, mint a lépés- és kalóriaszámláló. Közel egy évvel a sajtóbemutató után módunkban állt kipróbálni (nagyképűbben mondva: tesztelni) is a WIWE-ot.

2017. október 3. 13:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

2040-re már több elektromos autót helyeznek forgalomba, mint hagyományos járművet!

2019. április 17. 11:04

Van kedvenc webáruházad?

2019. április 9. 12:46

Elindult a jelentkezés a Nagy Digitális Kalandra

2019. április 2. 08:54

MagyarBrands díjas a Cellum

2019. március 21. 11:06
cloudappsportal.com