Nyilvántartás készül a nem fizető internet-előfizetőkről?

forrás Prim Online, 2004. november 27. 19:52
Az interneten terjedő, meg nem erősítetett információk szerint az internetszolgáltatók elindítottak egy kezdeményezést melynek célja az internetes előfizetői kör megszűrése, az inkorrekt és előfizetői díjakat nem fizető ügyfelek nyilvántartásba vétele.
A lehetőség megfontolása az előfizetői létszám növekedésével időszerű és érthető lépés lehet a szolgáltatók részéről, azonban sokak szerint etikátlan abból a szempontból, hogy a felhasználókat sokszor több évre leköti egy-egy szolgáltató más választást nem adva. A rendszer hasonlóan a bankok között működő adósnyilvántartáshoz azt célozza, hogy a jelentős tartozást felhalmozó előfizetők előtt bezáruljanak azok a csatornák, amelyek eddig lehetővé tették a másik szolgáltatóhoz történő vándorlást. A jelenlegi tapasztalatok alapján az előfizetői kör kb. 20-30 %-a tartozik a "vándorló" ügyfelek közé, akik egy ideig használnak egy előfizetést valamely szolgáltatónál, tartozást halmoznak fel, majd valamely okból felmondják szerződéses elkötelezettségüket vagy csak egyszerűen nem fizetik meg tartozásukat. Az ilyen adósok kiszűrése a felhasználói körből jelentősen javíthatja a szolgáltatók likviditását és az előfizetőket is inspirálja a határidőre történő fizetésre. Az adósok nyilvántartásának használatával a szolgáltatók egy előfizetői szerződés megkötése előtt lehetőséget kapnak az ügyfél státuszának lekérdezésére és annak mérlegelésére, hogy megkötik-e a szerződést vagy sem, esetleg szigorúbb feltételekkel, állítja az Isite, melynek értesülései szerint több szolgáltató is érdeklődik a rendszer bevezetése iránt, azonban az, hogy mely ügyfél kerül rá egy-egy ilyen listára nem eldöntött.

A kérdések, amelyek ilyenkor felvetődnek igencsak kényesek: mi lesz azokkal az előfizetőkkel, akik csak egyszerűen késve fizetnek, vagy olyan okból mondják fel szerződésüket, amelyért a szolgáltató hibáztatható? Vajon ők is felkerülnek-e ilyen megkülönböztető listára? Mennyire lehet hatékony egy-egy ilyen adtabázis, hogyan lehet kiszűrni azon felhasználókat, akik új névvel (rokon, ismerős) kötnek új szerződést? Mennyire van lehetőségük a szolgáltatóknak ügyfeleik adatainak kiadására harmadik fél számára? (néhány szolgáltató Általános Vállalkozási Feltétételei erre már most is adnak lehetőséget, azonban a legtöbb ÁVF, ÁSZF még nem tartalmazza ezen kitételt) Mely szolgáltatások fognak beletartozni a feketelistára kerüléshez? - teszi fel a kérdést az Isite - (adsl, wireless internet, dial-up,bérelt vonal, hosting, domain?).

Stop/isite nov. 27.
Kulcsszavak: ISP jog onlineszolg

2030-ra hazánk az EU tíz digitálisan legfejlettebb országa közé tartozna

A digitális gazdaság már ma is a teljes GDP legalább 25 százalékát adja, a fejlett technológiák – úgy mint az 5G, a mesterséges intelligencia, vagy a Big Data – használata pedig a gazdaságok legfontosabb kitörési pontjává vált. 

2023. június 3. 16:00

így adóznak a kriptovaluták Európában és a FÁK országaiban

A kriptovaluták iránti fokozódó érdeklődés nyomán a Binance egy új, Binance Tax Watch elnevezésű blogsorozatban foglalja össze a digitális pénzügyi eszközök adózásával kapcsolatos tudnivalókat. Ennek első része az Európában és a Független Államok Szövetségében 2023 első negyedévében foganatosított adózási szabályokat mutatja be. A Binance szerint a jogkövető adózás révén az egész Web3 iparág megítélése javulhat, ami a szektor további bővülését eredményezheti.

2023. június 3. 14:05

A digitalizáció a magyar gazdaság kitörési pontja

A digitális gazdaság már ma is a teljes GDP legalább 25 százalékát adja, a fejlett technológiák – úgy mint az 5G, a mesterséges intelligencia, vagy a Big Data – használata pedig a gazdaságok legfontosabb kitörési pontjává vált. 

2023. június 3. 11:36

Együtt alkot különleges digitális világot az Emirates és az AWS

Az Emirates légitársaság az Amazon Web Services-zel (AWS) együtt indul el egy jövőbemutató, magával ragadó digitális utazásra, hogy az iparágban elsők között teljesen átalakítsa a munkavállalói élményt. 

2023. június 3. 09:59

Magyar cég a leginnovatívabbak között Európában

Akár negyedére rövidíti az ipari gépészeti központok, légtechnikai rendszerek és más összetett épületgépészeti megoldások kivitelezési idejét és gyakorlatilag nullára csökkenti az anyagveszteséget egy nemzetközi díjjal elismert magyar technológia. Az Európa tíz leginnovatívabb építőipari cége közé beválasztott GLT Delta az épületszkennelés, a négydimenziós tervezés és az előregyártás kombinálásával vált pécsi családi vállalkozásból európai referenciákkal rendelkező céggé.

2023. június 2. 21:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39