APEH: Decemberben chipkártyaosztás az elektronikus adóbevalláshoz

MTI Sajtóadatbank, 2004. december 6. 11:06
Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) decemberben adja át az új, a 2005 januárjától már elektronikus adóbevallást készítő ügyfeleinek a szükséges chipkártyát, illetve a kártyaolvasót.
A következő év januárjától Magyarország több mint 10 ezer legnagyobb adózója már interneten, elektronikus aláírással hitelesítve teljesíti adóbevallási és adatszolgáltatási kötelezettségeit. Az APEH decemberben adja át az új, elektronikus bevallást készítő, úgynevezett eBEV-es ügyfeleinek a megfelelő chipkártyát.

Az eBEV 2004-ben debütált, az adózók és az APEH osztatlan megelégedésére, mivel a bevallások elektronikus úton történő benyújtása egyszerű és gyors, biztonságos és hiteles. A kitöltendő bevallási nyomtatványokat az adózók az adóhivatal internetes honlapjáról (www.apeh.hu) töltik le. A kitöltött és ellenőrzött bevallásokat, adatszolgáltatásokat az adózók meghatalmazott - az adóhatóságnál regisztrált - képviselői hitelesítik elektronikus aláírásukkal, ezt követően a nyilvános internetes hálózaton titkosítva küldik be az APEH-hez.

Az eBEV-körben jelenleg megközelítőleg 3000 adózó teljesíti bevallási és adatszolgálati kötelezettségét elektronikus úton. Ez a kör - az adózók körülbelül egy százaléka - adja az összes adóbefizetés kétharmadát, és a nettó pénzforgalom több mint felét, miközben több mint 1,2 millió élő adószámmal rendelkező egyént, vállalkozást, szervezetet tart nyilván az APEH.

Az adótörvények jövő évi módosítása következtében 2005. január 1-jétől már több mint 10 ezer adózó tartozik az eBEV-körbe, ami azt eredményezi, hogy az összes adóteljesítmény kétharmadát a legkorszerűbb és leggyorsabb módon lehet regisztrálni és ellenőrizni, ezen belül az eBEV-es társas vállalkozások a teljes adózói kör nettó pénzforgalmának több mint a felét képviselik. Az eBEV-es adózók 2004. február 1. és október 31. között országosan 116 ezer bevallást és 4 ezernél több adatszolgáltatást nyújtottak be. Az eBEV-kör jövő évi több mint 10 ezresre kibővítése jól halad. Az APEH már korábban megkezdte az előkészítést, az újonnan bekerülő adózók megkapták az értesítéseket és a regisztrációs adatlapokat, amelyen közölniük kellett az elektronikus aláírók adatait.

Az elektronikus bevallási rendszerbe tartozóknak az elektronikus aláíráshoz az APEH ingyenesen biztosít adózónként 3 chipkártyát és 1 kártyaolvasó berendezést, valamint a rendszer használatához szükséges telepítő CD lemezt. Ezeket a kártyákat és kártyaolvasókat november végétől adják át, a pontos időpontról már értesítették is az adózókat. "Nem lesz tehát akadálya annak, hogy az elektronikus adóbevallások és adatszolgáltatások rendszere zökkenőmentesen bővüljön ki 2005. január elsejétől" - áll az APEH dokumentumában.
Kulcsszavak: e-government APEH

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyarországon is elkezdték blokkolni az AI robotok hozzáférését a weboldalak

Felmérésünk szerint az 1000 legolvasottabb magyar weboldal nagyjából 1%-a blokkolja a mesterséges intelligencia robotok hozzáférését tartalmaikhoz. Világszinten ez az arány már 20% felett jár, de Magyarországon is növekedés várható.

2023. október 12. 16:11

Gyerekszobától a tanteremig – Két nap a digitális tudatosságért

Mit jelent a digitális szülőség a XXI. században? Hogyan tudjuk online is biztonságban gyerekeinket? Milyen eszközkészlettel tudjuk elősegíteni, hogy élmény legyen a tanulás? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az a kétnapos esemény-sorozat, melyet a digitális tudatosság jegyében szerveznek a Magyar Telekom székházban.

2022. október 13. 12:55

Érik a forradalom az alkalmazásfejlesztésben

Az IT-szektorban tomboló munkaerőhiány nem új keletű probléma: miközben jelenleg az USA-ban közel 1 millió betöltetlen pozíció van a területen, a hazai GDP csaknem 20%-át adó digitális gazdaság a kivándorlással, a kisadózó vállalkozásokat érintő szigorításokkal és az alapfokú oktatás kapcsolódó hiányosságaival küzd. Mindezt tetézi a járvány alatt pánikszerűen felpörgő digitalizációs igény, hiszen nagyságrendileg ötször több megrendelés érkezik manapság a fejlesztő cégekhez. 

2022. október 4. 17:08

Félárú utazási kedvezmény a HVG Állásbörzére érkezőknek

A MÁV-Volán-csoport saját standdal és online is várja az érdeklődőket a HVG Állásbörzén, amit 2022. október 5-én és 6-án rendeznek a Papp László Budapest Sportarénában. Az eseményre utazóknak a MÁV-START és a GYSEV 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít bármely belföldi állomásról Budapestre, a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvarra, továbbá Kelenföld, Kőbánya-Kispest, Kőbánya alsó, Kőbánya-felső és Zugló állomásra. 

2022. október 4. 15:33

Véget ért a XII. Nemzetközi Média- és Internetkonferencia

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szeptember 26-án és 27-én 12. alkalommal rendezte meg „A média és az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” című konferenciáját, a Magyar Tudományos Akadémián. A két nap alatt 32 szakember tartott előadást aktuális témákról, egyebek mellett az álhírekről, a social media platformokról, az illegális tartalmakról, a deepfake-jelenségről és persze a média jövőjéről. Kerekasztal-beszélgetést is szerveztünk, ahová etikus hackereket hívtunk meg. 

2022. szeptember 28. 15:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December 15. éjfélig lehet nevezni Az Év Honlapja pályázatra!

2023. december 5. 10:06

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27